Miturile Energiei Nucleare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

La mijlocul secolului XX, cand a fost introdusa energia nucleara, aceasta a fost promovata ca o sursa ieftina si nelimitata de energie, care ar putea satisface nevoile de energie mereu in crestere ale societatii. In 1954, Lewis Strauss, atunci presedinte al Comisiei Energiei Atomice SUA(US Atomic energz Commission) declara ca centralele nuclear-electrice vor oferi electricitate ,,prea ieftina pentru a putea fi masurata".

Douazeci de ani mai tarziu, in 1974, Agentia Internationala de energie atomica(IAEA) a prezis ca pana in anul 2000 circa 4450 de reactoare de cate 1000 MW vor functiona in intreaga lume; ,,cantitatea de uraniu de va imputina, iar reactoarele pe baza de plutoniu vor oferi cantitati nelimitate de electricitate ieftina".

Situatia actuala este departe de aceste previziuni. In prezent exista circa 442 de reactoare in functiune in intreaga lume: mai putin de 10% decat numarul prezis de Agentia Internationala de Energie Atomica acum 30 de ani. Aceste reactoare acopera circa 16% din productia mondiala de energie electrica, si doar 6% din energia primara comerciala. La sfarsitul anului 2002, doar 32 de reactoare erau inregistrate ca fiind in constructie, de mai mult de 15 ani, reactoare ce probabil nu vor fi finalizate vreodata. In SUA nu a fost facuta nici o comanda pentru constructia de reactor in peste 30 de ani. In plus, luand in considerare rate de inchidere a reactoarelor nucleare din lume la ora actuala, pentru a mentine nivelul actual al productiei ar trebui construite circa 70 de reactoare pana in 2015, ceea ce este imposibil din cauza duratei mari de constructie si sumelor imense necesare.

State precum Germania, Spania, Suedia au limitat durata de viata a centralelor si au interzis constructia unor noi reactoare. Austria, Danemarca, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Italia, Portugalia nu folosesc energia nucleara.

Inceputul erei atomice

Primul pas catre dezrobire a fost facut de fizicianul Becqerel pe 26 feb. 1898 cand acesta a lasat cateva placi fotografice ferite de lumina, in apropierea unui minereu de uraniu . Developandu-le le descopera innegrite, ca si cand ar fi fost expuse la lumina. De aici,

a tras concluzia ca minereul de uraniu emite radiatii necunoscute. De aceea fizicienii francezi Marie Curie si Pierre Curie si-au dedicat multi ani cercetarii radiatiilor radioactive . Impreuna, acesti 3 cercetatori au primit premiul Nobel pentru fizica in 1903. Identificarea si cercetarea acestor radiatii incepe sa-i pasioneze pe cercetatori . Asa ca la inceputul secolului nostru Ruthefort si elevii lui , Chadwick, Cockfroft si Walton au investigat proprietatile nucleelor cu ajutorul unor particule accelerate artificial la energii cinetice mai mari decat cele ale radiatiilor, emise de substante radioactive.

Radioactivitatea

Obtinerea energiei nucleare este conditionata de prezenta radiatiilor radioactive. Radioactivitatea se prezinta ca un fenomen la care participa nucleele atomilor instabili, care se dezintegreaza emitand particule sau radiatii. Exista mai multe tipuri de radiatii cu impact diferit asupra organismelor. Particulele alfa sunt periculoase daca sunt inhalate, razele gamma si X patrund adanc in corp, iar neutronii au o actiune si mai puternica. Radiatiile cauzeaza cancer si boli genetice, si slabesc sistemul imunitar.

Obtinerea energiei electrice in centrale nucleare

Centrala nuclear-electrica este in linii generale o termocentrala ce foloseste uraniu in loc de combustibili fosili (carbune, petrol, gaze naturale). Caldura obtinuta in reactorul nuclear este folosita pentru a transforma apa in abur, aceasta roteste paletele unei turbine, ce pune in miscare generatorul de energie electrica.

In prezent, fuziunea sta la baza obtinerii energiei nucleare. Acest proces consta in absorbirea unui neutron de catre un nucleu atomic de dimensiuni mari cum este cel de uraniu, care va deveni astfel instabil. El se va sparge in mai multe fragmente, cu degajare mare de energie termica, ceea ce accelareza puternic fragmentele rezultate, care ating viteze foarte mari. Datorita vitezei lor mari, aceste fragmente, in urma fisiunii pot patrunde, la randul lor in alti atomi, unde provoaca alte fisiuni(fisiune in lant).

Un reactor nuclear este alcatuit dintr-o zona centrala, in care are loc reactia de fisiune in lant, un mediu de racire care transfera caldura la generatorii de abur, si moderatorul, care permite intretinerea reactiilor in lant prin reducerea vitezei neutronilor.

Intr-un reactor nuclear se obtine caldura prin dezintegrarea atomilor radioactivi de uraniu-235. Aceasta este folosita pentru a produce abur care pune in miscare rotorul turbinelor, generand electricitate.U-235 este un izotop relativ rar al uraniului, reprezentand doar 7% din cantitatea totala de uraniu disponibil. Restul este izotopul U-238. La fel ca si combustibilii fosili, U-235 nu va dura o vesnicie. Exista un anumit tip de reactor, numit reactor de "crestere", care transforma U-238 intr-un alt element radioactiv, plutoniu-239. Pu-239 poate fi utilizat pentru a genera caldura. Pana acum doar sase tari au construit astfel de centrale experimentale. Dintre acestea, reactorul nuclear Phenix (Franta) are cel mai mare succes.Daca acest tip de reactoare devin uzuale, rezervele mondiale de uraniu ar ajunge mii de ani.

Energia nucleara, supraconsiderata

Pentru a mari importanta energiei nucleare, se subestimeaza cantitatea de energie atomica necesara producerii curentului electric. Dar daca ne uitam cu atentie cat anume din energia nucleara contribuie intr-adevar la producerea energiei in intreaga lume, devine evident ca aceasta nu are o importanta deosebita pentru necesarul de energie al omenirii(de exemplu in 2001, energia nucleara a acoperit doar 2,3% din consumul mondial de energie).

Asigura energia la un pret scazut?

In anii '70, costurile energiei nucleare pareau sa fie jumatate din cele ale electricitatii obtinute din arderea carbunilor. Dupa 20 de ani, costurile energiei nucleare s-au dublat fata

Bibliografie:

Miturile energiei nucleare in Romania-Fundatia Terra Mileniul III, Editura Blueprint International, Bucuresti, 2005

-Cum reducem costurile la energia electrica-Lempart, Marc-A.- Biz nr. 144, p. 14-15 ,

2007

-Energie, mediu, economie, resurse, globalizare-Jelev Ioan, Musetescu Virgil, Editura AGIR Bcuresti, 2006.

-www.greenpeace.org archive-Calendar of Nuclear Accidents

-http://gew.uv.ro/sub/ra.php

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Miturile Energiei Nucleare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 803 cuvinte
Nr caractere:
25 393 caractere
Marime:
25.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
energie, reactii, molecule
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!