Întunecarea globală

Extras din referat:

Particulele vizibile de carbune, petrol sau gaze arse reflecta razele Soarelui inapoi in spatiu, racind Pamantul.

Poluarea sta la baza fenomenului de incalzire globala, dar si in spatele unui fenomen mai putin mediatizat pana acum, numit de specialisti Intunecare Globala. Masuratorile realizate timp de patru decenii, intre anii 1960 si 2000, au scos la iveala o scadere a capacitatii razelor solare de a atinge suprafata Pamantului. Intunecarea Globala presupune un efect de racire care a mascat partial adevarata putere a Incalzirii Globale.

Documentarul BBC "Horizon", regizat de David Sington, ridica problema Intunecarii Globale. Autorul argumenteaza ca acest fenomen nou descoperit va produce reevaluari importante in ceea ce priveste efectele Incalzirii Globale.

Desi este acceptata in prezent doar la nivel de teorie, Intunecarea Globala, spun specialistii, a fost cauza reala care a provocat decesul a sute de mii de oameni, prin anii '80, care au murit de foame in Etiopia. Povestea a inceput in anul 1960, cand Gerry Stanhill, un biolog englez, a fost chemat in Israel pentru a proiecta un sistem de irigatii.

Biologul trebuia sa masoare capacitatea Soarelui de a lumina aceasta tara. Nu s-a intamplat nimic spectaculos la momentul respectiv. Surpriza a aparut abia peste 20 de ani, cand Stanhill a repetat masuratorile. El a constatat atunci, cu stupoare, ca intensitatea luminii solare scazuse in Israel cu 22 la suta!

Teoria a fost confirmata

Biologul a facut in continuare cercetari pe aceasta tema si a descoperit o scadere a cantitatii solare cu 10 la suta si in Statele Unite, cu aproape 30 la suta in cateva zone din Rusia si cu aproximativ 16 la suta in insulele britanice. Desi efectul este variabil de la o regiune la alta, la nivel global s-a inregistrat un declin al cantitatii radiatiilor solare cu 1-2 la suta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intunecarea globala.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Marime:
1.81MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
ecologie, mediu, particule, lumina
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!