Efectele poluării aerului asupra mediului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 2
Capitolul I 3
1.1. Invelisul gazos al Pamantului 3
1.2. Poluantii aerului 4
1.3. Surse de poluare a aerului 5
1.1.1.Surse naturale 5
1.1.2.Surse artificiale 5
Capitolul II 6
2.1. Factorii agentilor poluanti 6
2.2. Impactul agentilor poluanti asupra mediului 6
2.2.1. Ozonul 6
2.2.2. Compusii organici volatili ( COV ) 7
2.2.3. Oxizii de carbon 8
2.2.4. Oxizii de azot 8
2.2.5. Oxizii de sulf 10
2.2.6. Hidrogenul sulfurat 12
2.2.7. Acidul clorhidric 13
2.2.8. Florul si compusii sai 14
2.2.9. Clorul 15
2.2.10.Amoniacul 16
2.2.11.Substantele radioactive 16
2.2.12. Pulberi sedimentabile si in suspensie 17
2.2.13.Substante toxice si aeropurtate 18
2.2.14.Fosforul si compusii lui 18
2.2.15.Arsenul 19
2.2.16.Mercurul 21
2.2.17.Plumbul 22
2.2.18.Beriliul 23
2.2.19.Cadmiul 24
2.2.20.Cuprul 24
2.2.21.Poluarea aerului din intriorul counstructiilor, locuintelor, etc 25
Capitolul III 25
3.1. Vantul 27
3.2. Calmul atmosferic 27
3.3. Turbulenta aerului 27
3.4. Umiditatea aerului 28
3.5. Temperatura 28
3.6. Cosurile industriale 28
Capitolul IV 29
4.1. Purificarea emisiilor gazoase 29
4.2. Metode si mijloace de purificare a atmosferei 30
4.3. Alegerea unui aparat sau a unei instalatii de epurare 33
Capitolul V 34
Concluzii 34

Extras din referat:

Introducere

Atmosfera sete unul dintre cele mai fragile subsisteme ale mediului datorita capacitatii sale limitate de a absorbi si a neutraliza substantele eliberate continuu de activitatile umane.

Cresterea productiei de energie, industria chimica, metalurgica, de ciment, circulatia rutiera si aeriana, arderea gunoaielor, sunt tot atatea cauze care fac ca in ultimul timp sa devina tot mai acuta poluarea atmosferei. Aceasta poate sa apara fie datorita cresterii concentratiei in aer a unor constituenti normali ai atmosferei (dioxid de carbon,, oxizi de azot, ozon etc.), fie datorita patrunderii in atmosfera a unor compusi straini acestui mediu( elemente radioactive, substante organice de sinteza etc.).

Poluarea atmosferei afecteaza calitatea vietii la scara planetara si, in general, ea reprezinta consecinta unor activitati umane find un fenomen actual al vietii urbane. Majoritatea poluantilor atmosferici pornesc de la arderi generatoare de energie. Motoarele cu explozie interna utilizate in transporturi, arderi de combustibili gazosi, lichizi sau solizi( carbuni, lemne) in unitati industriale, pentru incalzirea locuintelor etc., provoaca emisii de substante si particule care se degaje in atmosfera putand atinge concentratii nocive.

Poluarea atmosferei are urmari neplacute, adfesea grave, asupra omului si mediului sau inconjurator, sub diferite forme : impiedica cresterea plantelor, diminueaza valoare produselor, agrcole, reduce vizibilitatea si adauga mirosuri neplacute mediului ambiant si cel mai important, afecteaza sanatatea omului. Prevenirea si combaterea poluareii atmosferei este o sarcina primordiala a tuturor tarilor si guvernelor din lumea intreaga. Ini acest sens in februarie 2001 Parlamentul Romaniei a ratificat Protocolul de la Kyoto la Conventia Cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, adoptat la 11 decembrie 1997, ce face referire la respectarea angajamentelor de limitare cantitativa si reducere a emisiei de gaze cu efect de sera fata de nivelul anului 1999.

Ca urmare a acestui fapt, Romaniei ii revine sarcina sa reduca cu 92%, fata de perioada de referinta, emisiile de gaze cu efect de sera.

In indeplinirea acestui angajament si in scopu l promovarii unei dezvoltari durabile, vor trebui aplicate si elaborate politici si masuri astfel incat sa se reduca la minimum efectele adverse, inclusiv cele ale schimbarilor climatice si efectele asupra comertului international si impactul asupra factorilor sociali si de mediu.

Calitatea vietii pe Pamant este dependenta de calitatea aerului. Ritmul de crestere economica, inmultirea autoturismelor de toate genurile, supra popularea marilor metropole, fumului si vaporii nocivi degajati de sutele de mii de cosuri de fabrici etc., impun masuri bine gandite si stiintific fundamentate pentru a stapanii fenomenele periculoase de poluare a aerului, pentru a dirija dezvoltare economico-tehnica in folosul omului si al umanitatii.

Un aspect special al poluarii aerului si aducerea, prin acesta, a unor daune deosebite sanatatii si vietii omului si a altor vietuitoare, este rezultatul fumatului. Fumatul prezinta un pericol deosebit pentru sanatatea si viata celui ce-l practica, dar dincolo de acesta, el pericliteaza sanatatea celor din jur, a nefumatorilor.

Despre poluare se poate vorbi inca de la descoperirea focului de catre om, dar revolutia stiintifico-tehnica a adus schimbari deosebite in poluarea atmosferei, largind foarte mult sfera materialelor poluante si a surselor de poluare.

Fiind vorba de un ana din problemele actuale de importanta vitala, de igiena si sanatate publica, lupta impotriva poluarii se duce cu toate mijloacele, atat pe plan tehnic, cat si pe plan politic si juritic.

Impotriva poluarii atmosferei se duce si o lupta preventiva, pentru eliminarea sau reducerea surselor de poluare, pentru impiedicarea prin mijloace tehnice moderne, a emisiei materiilor poluante.

Considerem necesar sa precizam ca poluarea atmosferica face ravagii nu numai asupra omului, plantelor, animalelor, ci si asupra cladirilor, materialui ethnic fiind supus si el acestui fenomen, care ii accentueaza uzura. Este vorba mai ales, de materialu electric si electronic, din ce in ce mai miniaturizat, mai compact, cu functiuni mai complexe si deci extrem de sensibile la poluarea aerului, ceea ce impune luarea nu numai a unor masuri tehnice, ci si reglementarea legala a acestor activitati.

Capitolul I.

Aerul. Elementul vital vietii.

1.1.Invelisul gazos al Pamantului

Aerul formeaza un invelis gazos care inconjoare Pamantul, avand o grosime medie de aproximativ 3.000 km, numit atmosfera. Principalele zone in care este subimpartita atmosfera sunt:

- troposfera 0 - 11 km altitudine;

- stratosfera 11 – 35 km altitudine;

- mezosfera 35 – 80 km altitudine;

- termosfera 80 – 400 km altitudine;

- exosfera 400 – 3.000 km altitudine.

Aerul este present pretutindeni, atat la suprafata scoartei terestre cat si in toate spatiile aflate in legatura cu atmosfera: in crapaturile si porii solului, in pesteri, in apa, in apa marilor si oceanelor etc.

Aerul este un amestec de gaze in compozitiia sa normala intrand: azot, oxigen, bioxid de carbon, ozon, alte gaze, vapori de apa, puberi, bacterii etc.

Modificarile survenite in compozitia aerului in urma procesului de respiratie :

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele Poluarii Aerului Asupra Mediului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
9.3/10 (9 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
12 184 cuvinte
Nr caractere:
74 371 caractere
Marime:
59.84KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!