Determinare umiditate în sol

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Umiditatea sau continutul in apa al solului, este cantitatea de apa care se afla legata in mod fizic de pamant, in momentul cand se face recoltarea si care se evapora la 1050C. Umiditatea solului depinde de clima, natura si inclinatia solului si de vegetatie. Alaturi de temperatura, umiditatea solului influenteaza, in mare masura activitatea biologica si deci posibilitatea de autopurificare.

Umiditatea solului se poate determina ,,in situ", in sol recoltat si prin observatii directe, in functie de apa existenta.

Umiditatea solului, determinata prin observatii directe, se poate clasifica astfel:

Gradul 1 - sol uscat, ce nu raceste mainile. Nisipul curge, argila este uscata, in graunte mari. Tinandu-se la soare, aproape ca nu se decoloreaza prin uscare.

Gradul 2 - sol cu aspect proaspat, raceste usor mainile si se decoloreaza foarte putin prin uscare.

Gradul 3 - sol umed, produce o racire vizibila a mainilor, prin uscare se decoloreaza. Nisipul adera putin, argilele si argilo-nisipurile se leaga, dar se crapa usor.

Gradul 4 - sol umed ce inca nu luceste, dar la soare se decoloreaza puternic. La pipait este rece si umed, punandu-se o hartie pe el se uda. Pe mainile prafuite formeaza pete intunecate.

Gradul 5 - sol umed, straluceste datorita acoperirii lui cu o pelicula de apa. Se caracterizeaza prin fluiditate, nu se leaga, ci mai mult se intinde.

Pentru determinarea umiditatii ,, in situ" se utilizeaza:

- metode radioactive de masurare care folosesc sonde cu neutroni ce se infig direct in sol;

- metode conductometrice ale caror electrozi sunt introdusi in sol, conductivitatea electrica fiind influentata de umiditate.

Din cauza dificultatii de obtinere a aparatelor necesare, in practica se foloseste metoda gravimetrica din sol recoltat.

DETERMINAREA UMIDITATII SOLULUI PRIN METODA GRAVIMETRICA

Principiul metodei: solul se usuca la temperatura de 1050C pana la greutatea constanta si apoi se cantareste. Diferenta de greutate obtinuta inainte si dupa uscare, reprezinta umiditatea care se exprima procentual.

Reactivii si materialele necesare:

- etuva termoreglabila;

- balanta analitica;

- fiole de cantarire;

- exsicator.

1

Mod de lucru: pentru determinarea umiditatii, solul se recolteaza in vase care au inchidere ermetica, pentru a nu se evapora apa in timpul transportului si se pastreaza la frigider cel mult 24 de ore.

Se cantaresc circa 10 g sol intr-o fiola de cantarire in prealabil tratata si se introduce in etuva si se raceste in exsicator 1/2 ora, dupa care se cantareste. Se introduce din nou in etuva si se lasa inca 4 ore la temperatura de 1050C, iar dupa racirea in exsicator timp de 1/2 ora se cantareste. Daca diferenta dintre ultimele doua cantariri nu este mai mare de 4 unitati la a patra zecimala (adica 0,4 mg), se considera ca proba a ajuns la greutate constanta. In cazul cand diferenta intre ultimele doua cantariri este mai mare, fiola care contine proba de sol se introduce din nou in etuva si se mai tine inca 4 ore la temperatura de 1050C. Se repeta operatiunea de cantarire si mentinere la etuva, pana se obtine greutatea constanta.

Calcul:

umiditatea %=()g100BA?-

A - greutatea solului inainte de uscare in g;

B - greutatea solului dupa uscare la 1050C in g;

g - greutatea solului luat in lucru, in g.

Observatii: pentru unele determinari chimice care se lucreaza din sol uscat la aer, paralel cu efectuarea analizei se determina si umiditatea solului uscat la aer dupa metoda gravimetrica si care intervine la calcul ca factor de corectie.

Factorul de corectie pentru umiditate se calculeaza dupa formula:

u100100K-=

u - umiditate %.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinare umiditate in sol.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
648 cuvinte
Nr caractere:
3 143 caractere
Marime:
137.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
sol, natura, umiditate
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!