Comuna Hășmaș

Extras din referat:

CARACTERIZARE GEOGRAFICA COMPLEXA

CARACTERISTICI GENERALE

ASEZARE,LIMITE,VECINI

Teritoriul administrativ al comunei Hasmas face parte din acele asezari cu radacini adanci in istorie, cu urme care sunt vizibile si astazi, ca marturie a existentei si continuitatii pe aceste meleaguri.

Hasmasul este situat la limita judetului Arad, in sectorul cel mai inalt,care se desfasoara sub forma unui semicerc in partea de est unde altitudinile depasesc 800 metri , asa cum este varful Plesul cu o inaltime de 1112 metri. Aceste frumoase meleaguri, sunt situate intre vaile Crisului Alb si Crisul Negru.

Comuna Hasmas, este asezata intre meridianul de 22? 0' 8''si paralela de 46? 0' 30` in partea de vest a Romaniei, in nord-estul judetului Arad, la poalele Muntilor Codru -Moma. In partea de sud se invecineaza cu comuna Archis, in partea de vest si nord-vest se invecineaza cu comuna Beliu, iar in partea de nord se invecineaza cu comuna Craiva. In partea de nord-est si est se invecineaza cu judetul Bihor fiind comuna limitrofa a judetului Arad cu judetul Bihor.

Acesta comuna cuprinde 6 sate:

-Hasmas - localitatea de resedinta

- Clit - sat apartinator

- Urvisu de Beliu - sat apartinator

- Botfei - sat apartinator

- Agrisu Mic - sat apartinator

- Comanesti - sat apartinator

Harta comunei Hasmas

1.CARACTERIZARE FIZICO-GEOGRAFICA

GEOLOGIA

,,Geologie''este un cuvant compus ce provine din limba greaca(geo=pamant iar logos=stiinta)si reprezinta stiinta care se ocupa cu studiul structurii si formarii Pamantului. Teritoriul judetului Arad se suprapune pe doua mari unitati tehnostructurale: Orogenul Carpatic si Depresiunea Panonica. Orogenul Carpatic, situat in estul judetului, este alcatuit din sisturi cristaline variate, roci magmatice (granite, balte, gabrouri, riolite, andezite, piraclastite) si formatiuni sedimentare mezozoice (calcare, conglomerate, gresii) fragmentarea tectonica este evidentiata prin numeroase falii si depresiuni tectonice interne (Halmagiu) si periferice (Zarand-Gurahont) Depresiunea Panonica are un fundament constituit din sisturi cristaline ce nu au fost regenerate de orogeneza alpina, fragmentat si scufundat in blocuri la diferite adancimi.La noi in comuna se remarca prezenta sisturilor cristaline si a rocilor sedimentare in sectorul muntilor Codru-Moma.Desi sunt prezente rocile sedimentare nu se poate spune acelasi lucru despre zacamintele naturale,insa se poate vorbi despre prezenta ridicata a urmatoarelor roci :nisipuri,pietrisuri si argila.Nisipurile si pietrisurile sunt folosite la reconstruirea drumurilor si a caselor iar argila are cu totul alte intrebuintari decat cea de a fi folosita in olarit.

RELIEFUL

Din punct de vedere geomorfologic, teritoriul administrativ al comunei Hasmas cuprinde mai multe trepte, dispuse in forma de amfiteatru, cu orientare nord - est catre sud - est, cu treceri progresive de la o treapta la alta, fara abrupturi sau ravene, in modul urmator:

- zona muntoasa in partea de nord - est a teritoriului apartine muntilor Codru Moma (sector vestic), formata din culmi constituite din intruziuni de granite si granodiorite cuartifere prezente in sisturile cristaline epimetamorfice din baza seriei de Biharia, din roci sedimentare vechi ce apartin paleozoicului si mezozoicului.

- zona dealurilor piemontane-este situata in partea centrala a teritoriului comunei Hasmas si reprezinta rezultatul unui proces indelungat de modelare geomorfologica a unui piemont de acumulare format la baza ramei muntoase invecinate.Prezenta eroziunii pe o perioada de timp indelungata a favorizat aparitia dealurilor cu aspect de interfluvii prelungi care sunt paralele intre ele fiind orientate de la nord-est catre sud-vest si scad in altitudine catre sud,ele fiind desprinse din ramele montane printr-un tapsan care este usor inclinat in jurul altitudinii de 300metri prezentand pe alocuri mameloane alcatuite din pietrisuri mai mult sau mai putin cimentate.Altitudinile interfluviilor scad pana la 250metri unde iau aspectul unei suprafete netede si extinse trecand printr-o usoara inflexiune spre campia de glacis.

- zona campiei de glacis cuprinde partea central - sudica a comunei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comuna Hasmas.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Nr cuvinte:
2 460 cuvinte
Nr caractere:
12 359 caractere
Marime:
3.58MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
soluri, clima, mediu
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!