Automobile Ecologice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Omul a incercat dintotdeauna sa valorifice resursele naturale pentru a-si imbunatati calitatea vietii. Daca in trecut efectele activitatilor lui asupra mediului erau neglijabile, cu timpul ele au devenit din ce in ce mai agresive, distrugand echilibrul acestuia. In ultimul secol, s-au iregistrat accentuari ale cantitatilor de poluanti ce afecteaza factorii de mediu. Acestia se manifesta in toate ramurile mediului: aer, apa, sol, om.

Una dintre cele mai semnificative surse de poluare atmosferica o reprezinta mijloacele de transport: autovehicule, locomotive, vapoare, avioane. Dintre acestea se remarca automobilele, datorita numarului mare de pe piata, numar aflat in continua crestere. Mai mult, se estimeaza ca populatia pe glob va ajunge in 2050 la 8.1 miliarde, iar numarul autoturismelor la 3.4 miliarde. Daca pana atunci nu se vor lua masuri, Pamantul nu va putea furniza suficienta energie pentru acestea.

Din acest motiv este foarte important a avea in vedere elementele poluante, efectele lor distructive si bineinteles, eventuale solutii la situatia de criza in care ne aflam.

Problemele ce au aparut ca urmare a caracterului profund poluant al masinilor traditionale au facut ca societatea sa caute solutii fezabile. Acest lucru a pornit de la sursa, cu marile companii de automobile oferind diferite metode de atenuare, micsorare sau evitare partiala a cantitatii mari de emisii de gaze poluante. Printre metodele oferite de marile companii de automobile se numara si automobilele ecologice.

Aparute inca din 1890, automobilele ecologice nu s-au bucurat de prea multa simpatie din partea producatorilor si nici a pasionatilor de masini. De ceva vreme insa, automobilele electrice se strecoara din ce in ce mai mult printre atractiile saloanelor auto. Pe piata industriei auto au aparut diverse proiecte de vehicule care folosesc tot felul de tehnologii si surse alternative pentru alimentarea automobilelor.

Masinile ecologice ar putea aduce mari schimbari in ceea ce priveste evolutia incalzirii globale. Numarul de masini a crescut considerabil, iar poluarea si caldura pe care o genereaza duc in mod sigur la o distrugere a mediului. Masinile ecologice au la baza hidrogenul si emit apa. Motorul acestei masini functioneaza pe baza reactiei intre oxigen si hidrogen. reactie. Viteza unei astfel de masini nu depaseste 45 de km pe ora. Ea poate merge aproximativ 160 de km cu un rezervor de hidrogen.

Preturile acestora automobile nu sunt foarte accesibile, situandu-se intre 18.400 si 19.400 euro. Aceste preturi le depasesc pe cele ale variantelor pe benzina, astfel ca alegerea unui hibrid trebuie sa vina dintr-o dorinta clara de protejare a mediului. Aceste masini nu doar consuma mai putin, ci protejeaza si mediul. Exista si automobile care functioneaza pe baza de biodiesel, motorina obtinuta din rapita. Mai exista si E85, nu foarte cunoscut in Europa, dar destul de faimos in S.U.A., reprezentand un amestec de benzina si etanol. Deocamdata, etanolul se obtine din petrol, ceea ce nu este tocmai o solutie fericita, avand in vedere ca este o resursa epuizabila, dar se poate prelucra din cartof sau prin fermentarea zaharului.

Dintre toate aceste solutii, autovehiculele pe baza de hidrogen reprezinta cea mai fericita solutie pentru protejarea mediului. In Islanda exista deja prima statie de hidrogen din Europa, care produce oxigen si hidrogen cu ajutorul apei si al curentului electric.

Masina hibrid nu se baga în priza. Bateriile se încarca de cele mai multe ori când se frâneaza, iar în mers procesul este posibil numai la viteze sub 80 km/h. Daca la o masina electrica exista pericolul ca sistemul electric sa se defecteze sau sursa de energie sa se epuizeze în timpul mersului, la un hibrid aceasta situatie este „acoperita" de motorul traditional. Printre pasionatii de masini, hibridele sunt considerate „urâte". Producatorii încearca sa raspunda însa tuturor criticilor. Persoanele care conduc autoturisme hibrid economisesc combustibil si protejeaza mediul. Masinile hibrid sunt o solutie de compromis la problema poluarii cu dioxid de carbon.

1.2. Combustibilii folositi de automobilele ecologice

Crizele repetate ale petrolului fac presiuni din ce in ce mai dese si mai puternice asupra principalei piete care utilizeaza carburantii: cea a autovehiculelor. Iar guvernele, in special din tarile puternic motorizate, incearca sa impuna un program intens de introducere a unor combustibili alternativi. Lista ideilor la care se lucreaza este lunga, insa cateva solutii au intrat deja in piata, depasind stadiul de teste. Termeni precum motor electric, biodiesel sau propulsie hibrida nu mai sunt rezervati doar cercetatorilor, iar hidrogenul sau E85 - etanolul secolului 21 - se afla la un pas de celebritate.

Motorina din plante

Biodieselul este, probabil, combustibilul cu sansele cele mai mari de a fi introdus pe scara larga in viitorul foarte apropiat, si asta mai ales pe batranul continent, unde Comisia Europeana a stabilit deja un plan riguros de producere a sa. Biodieselul este o motorina obtinuta din plante, prin intermediul uleiurilor acestora. Rapita va deveni, cu siguranta, principala sursa de biodiesel in Europa, mai multe companii investind masiv, inclusiv in Romania, in fabrici destinate acestui produs. Si uleiul rezidual (cel rezultat din prajire) poate fi o sursa de biodiesel. Motorina ecologica poate fi utilizata in orice motor diesel, cu performante asemanatoare dieselului traditional, si chiar in combinatie cu acesta, insa deocamdata nu toti producatorii au autorizat folosirea de biodiesel in masinile proprii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Automobile Ecologice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 184 cuvinte
Nr caractere:
22 604 caractere
Marime:
24.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!