Actiunea undelor electromagnetice asupra organismelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Campul electromagnetic este ansamblul campurilor electrice si magnetice, care oscileaza si se genereaza reciproc.

James Clerk Maxwell a introdus notiunea de camp electromagnetic ca o realitate fizica, ca o entitate ce contine doua laturi: campul electric si campul magnetic. Cele doua laturi nu pot fi separate decat in fenomene statice. In fenomene dinamice cele doua campuri se genereaza reciproc.

La baza teoriei lui Maxwell stau:

- in jurul unui camp magnetic variabil in timp ia nastere un camp electric cu liniile de camp inchise, a carui intensitate este cu atat mai mare cu cat campul magnetic variaza mai rapid;

- in jurul unui camp electric variabil in timp ia nastere un camp magnetic cu linii de camp inchise a carui intensitate este cu atat mai mare cu cat campul electric variaza mai rapid.

Faptul ca un flux magnetic variabil prin aria care este marginita de o spira conductoare creeaza, in acea spira, o tensiune electromotoare de inductie, arata ca un camp magnetic variabil creeaza un camp electric. Rezultatul poate fi generalizat in sensul ca oriunde, in spatiu,unde exista un camp magnetic variabil in timp, ia nastere un camp electric. De asemenea o inductie electrica variabila da nastere unui camp magnetic.

Undele electromagnetice au fost prezise teoretic de "ecuatiile lui Maxwell" si apoi descoperite experimental de Heinrich Hertz.

Sarcinile electrice stationare produc campuri elctrice; curentii - sarcini electrice mobile - produc campuri magnetice. Aceste descoperiri au fost redate intr-o forma precisa de catre fizicianul englez James Clerk Maxwell, care, in descompunerea ecuatiilor diferentiale care ii poarta numele, a gasit relatia dintre locul si perioada schimbarii campurilor electrice si magnetice intr-un anumit punct si respectiv sarcina si densitatea curentului in acel punct. In principiu, aceste ecuatii permit determinarea intensitatii campului oriunde si in orice moment printr-o cunoastere a sarcinilor electrice si a curentilor.

Un rezultat neasteptat obtinut prin descoperirea acestor ecuatii a fost intuirea unui nou tip de camp magnetic, care se propaga cu viteza luminii sub forma undelor electromagnetice. In 1887 fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz a reusit sa genereze asemenea unde, punand astfel bazele transmisiilor de radio, radar, televiziune si altor forme de telecomunicatii.

Undele electromagnetice sau radiatia electromagnetica sunt fenomene fizice in general naturale, care constau dintr-un camp electric si unul magnetic in acelasi spatiu, si care se genereaza unul pe altul pe masura ce se propaga.

Clasificare

In functie de frecventa sau lungimea de unda cu care radiatia se repeta in timp, respectiv in spatiu, undele electromagnetice se pot manifesta in diverse forme. Spectrul radiatiilor electromagnetice este impartit dupa criteriul lungimii de unda in cateva domenii, de la frecventele joase spre cele inalte:

- radiatiile (undele) radio

- microunde

- radiatii hertziene,

- radiatii infrarosii,

- radiatii luminoase,

- radiatii ultraviolete,

- radiatii X (Rontgen),

- radiatii "?" (gamma - litera greceasca).

Campul electromagnetic este un camp rotational si se propaga in spatiu sub forma de unde electromagnetice cu o viteza care depinde de permitivitatea si permeabilitatea mediului considerat. Frecventa undelor obtinute este egala cu frecventa cu care se deplaseaza electronii. Cu cat este mai mare frecventa, cu atat mai multa energie este transportata in acelasi interval de timp. Analog cu ceea ce se petrece in cadrul undelor elastice, poate fi definita o marime numita lungime de unda a undelor electromagnetice, si care este egala cu distanta cu care se propaga campul electromagnetic in timpul unei perioade de oscilatie a dipolului. Lungimile de unda ale undelor electromagnetice variaza intr-un interval foarte larg.

Undele electromagnetice se propaga in aer cu viteza luminii (3 x 108 m/s), aproximativ egala cu viteza lor de propagare in vid. Conform acestei teorii, emise de J.C.Maxwell, lumina si radiatiile asemanatoare (radiatiile infrarosii, ultraviolete, etc.) sunt tot de natura electromagnetica, diferind intre ele prin lungimile de unda. Informatia se receptioneaza la distanta prin radio,televiziune, telefonie mobila. Purtatorii informatiei sunt undele electromagnetice de frecventa ridicata, modulate pe undele de joasa frecventa care contin informatia. Undele electromagnetice emise de antenele de emisie se refracta, se difracta, interfereaza si sunt atenuate pana ajung la antena receptorului.

Undele radio - se folosesc si pentru transmiterea semnalelor de televiziune, pentru comunicatii prin satelit si telefonie mobila.

Undele radio se intind pe o banda larga de frecvente. De exemplu, undele de radio FM obisnuite sunt emise in "banda vest" - CCIR (88-108 MHz) si "banda est" - OIRT (65-74 MHz).

Bibliografie:

- Edward M. Purcell - Cursul de fizica Berkeley - vol. II - Electricitate si magnetism, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1982

- M. Calugareanu, C. Stanescu, S. Anghel, T. Ciuchita,- Some aspects in bioelectronics, RSEE'98 May 27-30, p. 49, Felix, Romania.

- J.R. Parker - Some aspects concerning the electromagnetic field, John Wiley & Sons, 1997.

- I. Karube - Handbook of Measurement Science, Vol. III, Edited by Synderham, 1992,

www.wikipedia.org www.hpa.org.uk

www.torser.com/ro/scientific_base/negativ_influience_for_health www.who.int/peh-emf/en

www.who.int/docstore/peh-emf/EMFStandards/who-0102/Worldmap5.htm www.icnirp.de/documents/emfgdl.pdf http://hyperenergy.hypercomm.ro/Campuriradio.php

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 809 cuvinte
Nr caractere:
36 129 caractere
Marime:
43.28 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Data publicare:
19.05.2019
Structură de fișiere:
  • Actiunea undelor electromagnetice asupra organismelor.docx
Predat:
Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti (master)
Specializare:
IMSB
Materie:
Biofizica
An de studiu:
I
Profesorului:
Liviu Visan
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Preocuparea constanta pentru imbunatatirea calitatii vietii si pentru utilizarea unor tehnologii...
Undele (radiatiile) electromagnetice pot fi grupate dupa fenomenul care sta la baza producerii...
Introducere Mediul inconjurator este ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei:...
1.Generalitati radiatii Cea mai simpla definitie care poate fi data radiatiilor se poate formula...
Propagarea undelor apare aproape in toate domeniile fizicii. Suntem cu totii familiarizati cu...
Sus!