Vătămarea corporală din culpă și lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Continutul legal 1
II. Conditii preexistente 2
2.1. Obiectul infractiunii 2
2.2. Subiectii infractiunii 3
III. Continutul constitutiv 3
3.1. Latura obiectiva 4
3.2. Latura subiectiva 5
IV. Forme. Modalitati. Sanctiuni. Aspecte procesuale 6
4.1. Consumarea 6
4.2. Sanctiuni 6
4.3. Aspecte procesuale 7
Bibliografie

Extras din referat:

I. Continutul legal

In cadrul infractiunilor contra persoanei, infratiunile de lovire si vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, datorita particularitatilor pe care le prezinta, ocupa un loc distinct, deosebindu-se atat de infractiunile contra vietii cat si de celelalte infractiuni incluse in titlul al II-lea din partea speciala a Codului penal. Ele sunt prevazute in sectiunea a II-a a primului capitol din acest titlu, in ordinea gravitatii lor, prima fiind infractiunea de lovire sau alte violente - cea mai putin grava - iar ultima, infractiune de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, caracterizata printr-un grad ridicat de pericol social.

Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte

Art. 183 - Daca vreuna dintre faptele prevazute in art. 180-182 a avut ca urmare moartea victimei pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani.

Asa cum reiese din textul de lege, infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte consta, potrivit art. 183 C. pen., in provocarea mortii victimei ca urmare a savarsirii vreunei fapte de lovire sau alte violente, de vatamare corporala ori de vatamare corporala grava.

Aceasta infractiune, desi situata in sectiunea privind infractiunile contra integritatii corporale si sanatatii se aseamana prin rezultatul produs, moartea victimei, cu infractiunile de omucidere. Cu toate acestea, legiuitorul a inclus-o in categoria infractiunilor de lovire si vatamre a integritatii corporale sau a sanatatii si nu in categoria infractiunilor contra vietii, deoarece, in cazul acestei infractiuni, moartea victimei este rezultatul preaterintentionat al unei fapte de lovire sau de vatamre corporala.

Vatamarea corporala din culpa

Art.184 - (1) Fapta prevazuta la art. 180 alin. (2) si (2 ), care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si cea prevazuta in art.181, savarsite din culpa, se pedepsesc cu inchisoarea de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

(2) Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute in art. 182 alin. (1) sau (2), pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

(3) Cand savarsirea faptei prevazute in alin. (1) este urmarea nerespecatarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anume activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

(4) Fapta prevazuta in alin. (2) daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate in alineatul precedent se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(4 ) Daca faptele prevazute la alin (3) si (4) sunt savarsite de catre o persoana care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 3 ani, in cazul alin. (3) si inchisoarea de la unu la 5 ani, in cazul alin. (4).

(5) Pentru faptele prevazute in alin. (1) si (3), actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Octavian Loghin, Tudorel Toader, Tratat de procedura penala. Partea generala, Casa de editura si presa “SANSA” S.R.L., Editia a III-a, Bucuresti, 1995, p.108;

Gheorghe Nistoreanu, Vasile Dobrinoiu, Ioan Molnar, Ilie Pascu, Alexandru Boroi, Vlaerica Lazar, Drept penal. Partea speciala, Ed. “Continent XXI”, Bucuresti, 1995, p.126;

idem 1, p. 121;

-1-

Asa cum se observa, continutul normativ al infractiunii se amplifica in cazul formelor calificate - prin includerea in acest continut a unor agravante legale care se refera fie la gravitatea urmarilor vatamarii, fie la conditiile in care a avut loc savarsirea faptei.

In continuare, pornind de la un studiu de caz, voi analiza comparativ cele doua infractiuni.

I. Intr-o prima speta s-a retinut ca in noaptea de 12 spre 13 octombrie 1995, pe fondul consumului excesiv de bauturi alcoolice, inculpatul C.C. a avut un conflict cu sotia sa si a aplicat acesteia mai multe lovituri la nivelul craniului si zonei faciale. In urma loviturilor primite, victima acestei agresiuni s-a dezechilibrat si a cazut, suferind si lovituri de planuri dure. Datorita consumului de alcool, inculpatul C.C. nu a realizat pe moment gravitatea leziunilor suferite de sotia sa si nu a solicitat decat cu intarziere acordarea asistentei medicale. Desi s-a intervenit chirurgical, viata victimei nu a putut fi salvata.

Ultima etapa a altercatiei dintre inculpat si sotia sa a avut loc in baia locuintei, unele din loviturile aplicate de inculpat avand drept consecinta dezechilibrarea victimei, caderea acesteia si lovirea de planuri dure (dus, cada).

Observand acest lucru, inculpatul nu a mai continuat agresiunea si a dus-o pe sotia sa in pat, iar in momentul in care a constatat ca aceasta este in stare de inconstienta, a incercat sa-i acorde un prim ajutor, potrivit cunostintelor si nivelului sau de instruire.

Faptul ca loviturile aplicate de inculpat, in zona faciala si craniana, nu au avut intensitate mare, este demonstrat si de concluziile raportului de autopsie, in care se mentioneaza ca nu se constata fracturi ale oaselor craniului.

Astfel, fapta inculpatului de a aplica victimei lovituri, in urma carora aceasta s-a dezechilibrat, suferind alte lovituri de planuri dure, si, ulterior, a decedat, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte prevazuta de art. 183 C. pen..

II. Intr-un alt caz, prima instanta a retinut in esenta ca inculpata G.A., in calitate de frizer-coafeza, la 28 aprilie 1993, executand partii vatamate o lucrare de vopsire a parului, datorita nerespectarii normelor tehnologice, i-a produs arsuri chimice de gradul IV a pielii capului, ceea ce a necesitat 85 de zile de ingrijiri medicale si o grefa de piele in regiunea afectata de 7,5/5 cm, dar care nu a rezolvat nici pana in prezent problema cresterii parului in acea zona.

Astfel, inculpata a savarsit infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta si pedepsita de art. 184 alin. (2) si (4) C. pen..

II. Conditii preexistente

2.1. Obiectul infractiunii

Obiectul juridic generic consta, pentru toate infractiunile de lovire si vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, in relatiile sociale referitoare la dreptul fiecarei persoane la integritate corporala si sanatate. Intrucat in cadrul acestor relatii sociale, ecista obligatia de a nu aduce atingere dreptului altuia la integritate corporala sau sanatate, vatamarea propriei integritati nu constituie infractiune. In masura in care o asemenea fapta incalca alte relatii sociale ocrotite de lege, ea constituie o alta infractiune.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vatamarea Corporala din Culpa si Lovirile sau Vatamarile Cauzatoare de Moarte.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 461 cuvinte
Nr caractere:
20 926 caractere
Marime:
25.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!