Statele Unite ale Americii - industria în regiunile economico - geografice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Regiunea New England (Noua Anglie)

Situata între tarmul Oceanului Atlan¬tic, fluviul Hudson si granita cu Canada, regiunea New England cuprinde sase dintre cele mai mici state ale federatiei, ei revenindu-i 2,2% din teritoriul S.U.A., dar concentrînd 6% din populatia tarii si participînd cu peste 8% la crearea venitului national.

Relieful predominant este cel colinar si de munti cu altitudini mijlocii (Green Mountains, White Mountains, Berkshire Hills, care fac parte din Muntii Appalachi), iar în lungul vailor Hudson, Con¬necticut etc. depresiuni. Clima oceanica, umeda a favorizat dezvoltarea padurilor, care formeaza marea bogatie a statelor din aceasta parte nordica a S.U.A.

Dezvoltarea timpurie a industriei (pri¬ma fabrica textila dateaza din anul 1790) a fost legata de existenta unor resurse locale (lemn, resurse hidroenergetice, lîna, piei etc.) si de masa emigrantilor din Anglia, specializata în manufactura tex¬tila.

Din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pe baza calificarii fortei de munca si a existentei unor cai de comunicatii si porturi, prin care a fost posibil importul de materii prime necesare, s-au dezvoltat si ramurile industriei grele, mai ales cea a constructiilor de masini. Astazi, alaturi de ramurile si subramurile traditionale, au o deosebita importanta si industria de masini unelte, industria de utilaj energetic, electrotehnic si elec¬tronica, de motoare de avioane, industria alimentara (lactate, peste, tutun), chimica si industria prelucrarii lemnului.

O retea deasa de cai ferate si sosele, ca si numeroase porturi, asigura acestei regiuni legaturi lesnicioase cu restul tarii. Centrul care polarizeaza întreaga acti¬vitate economica si social-culturala a re¬giunii este orasul Boston, care împreuna cu o serie de orase-satelit : Cambridge, Somerville, Lynn, Everett, Brookline, Watertown, Arlington, Medford, Winche¬ster, Malden etc. formînd a opta conur¬batie, ca marime, din cadrul S.U.A. Ca¬pitala a statului Massachusetts, Boston este unul dintre marile centre comercial-fi¬nanciare ale tarii si principalulcentru vechi, industrial al regiunii New England. Oras vechi, fundat de John Whinthrop în anul 1630, Boston a fost, pîna în a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, cel mai mare oras din America de Nord, dupa care a fost depasit de alte orase ca: New York, Philadelphia etc. În prezent este un oras cu activitati multiple, functia principala fiind cea industriala. În Boston sînt concentrate 1/6 din numarul muncitorilor regiunii New England si 1/2 din uzinele statului Massachusetts. Cele mai importante între¬prinderi apartin industriei pielariei si în¬caltamintei, electrotehnice, textile, con¬fectiilor, chimice, poligrafice, acestea fiind situate în zona portuara si în suburbii.

Al doilea centru economic al regiunii New England este Providence-Warwick (911 000 locuitori cu suburbiile). Orasul este situat pe tarmul Oceanului Atlantic, în interiorul Golfului Narragansett ; a fost fondat în anul 1636 si este capitala. sta¬tului Rhode Island, îndeplinind si im¬portante functii industrial-portuare. Din¬tre ramurile industriale se remarca in¬dustria constructoare de masini, elec¬trotehnica, textila si chimica. Portul, avînd o serie de avanporturi situate pe tarmurile golfului, are un trafic de 9,3 milioane tone anual si este specializat în exportul produselor agricole si în cabotaj.

În statul Connecticut se afla cîteva orase mai mici, importante însa prin specializarea industriei lor ca si prin ac¬tivitatile comerciale si culturale. Orasul Hartford este capitala statului si unul dintre cele mai apreciate centre ale S.U.A. pentru in¬dustria de masini-unelte si motoare de avioane, renumit, de asemenea, prin cele mai mari societati de asigurare din S.U.A. Pe tarmul Oceanului Atlantic sînt situate porturile: New Haven (761 000 lo¬cuitori), puternic centru industrial si cul¬tural, aici aflîndu-se Universitatea Yale (1701), Byidgepoyt (794 000 locuitori) si New London-Groton (157 000 locuitori), cu industrii constructoare de nave, fa¬brici textile si alimentare.

În partea de nord a regiunii New England orasele sînt putin numeroase, în general mici, cel mai important fiind Portland (162 000 locuitori) în statul Maine, cunoscut port pentru importul petrolului destinat marilor rafinarii din Montreal (Canada).

Statele din nordul regiunii au o in¬dustrie mai putin dezvoltata, dar sînt cunoscute prin marile resurse forestiere si dezvoltarea agriculturii (cartoful si cresterea pasarilor). Un loc important îl detine turismul, mai ales în statul Maine, în care se întîlnesc peste 2500 de lacuri în preajma carora s-au dezvoltat. nume¬roase statiuni, centre sportive si de vî¬natoare.

Fara a ocupa o suprafata prea mare, situata în marginea de nord-est a tarii, New England este, în mod cert, o regiune deosebita, atît ca peisaj geografic, cît si în privinta traditiei si a specializarii industriale. Ea constituie nucleul din care s-a format marele stat federal de astazi.

2. Regiunea Middle Atlantic (Central-atlantica)

Întinzîndu-se de la tarmul Oceanului Atlantic, cu estuarele sale largi (Hudson, Delaware, Chesapeake), pîna la Muntii Appalachi si tarmurile sudice ale lacu¬rilor Ontario si Erie, regiunea Central ¬atlantica ocupa 4% din suprafata tarii, detinînd 20% din populatie, 40% din activul bancilor, 33% din volumul co¬mertului interior si peste 25% din va¬loarea industriei prelucratoare a tarii. Fluviile : Hudson, cu afluentul sau Mo¬hawk, Delaware, Potomac, St. Lawrence, în nord, iar în extremitatea vestica, rîul Ohio, au înlesnit mult stabilirea legatu¬rilor între partea de est si cea de vest a regiunii. Appalachii centrali, care ocupa cea mai mare parte a teritoriului, con¬tinua spre est cu Piemontul preappala¬chian si cu Cîmpia litorala atlantica. În extremitatea de nord se afla Muntii Adirondacks, iar spre nord-vest se întinde Platoul Marilor Lacuri. Varietatea relie¬fului si a structurii geologice asigura exis¬tenta unor importante resurse de subsol (carbune, petrol) a caror. valorificare este avantajata si de apropierea de tarmul Oceanului Atlantic. ¬

În secolele al XVIII-leâ si .al XIX-lea, dupa ce au fost descoperite, marile zaca¬minte de carbuni din partea de sud a statului Pennsylvania, au început sa se dezvolte industria siderurgica si construc¬toare de masini. În acelasi timp, în marile orase-porturi au fost create in¬dustrii legate de importul de materii prime si de mîna de lucru ieftina datorata afluxului de imigranti din Europa. Prin construirea canalului care leaga Lacul Ontario cu fluviul Hudson a fost creata o artera directa de navigatie între New York si Marile Lacuri, în lungul acestuia si al fluviului conturîndu-se astazi o importanta regiune industriala. Toate aceste elemente au favorizat o crestere deosebita a populatiei, o aglomerare a acesteia în orase care alcatuiesc cea mai mare aglomerare urbana din lume de¬numita „megalopolis-ul american" 1. În aceste conditii, procentul populatiei ur¬bane este foarte ridicat (peste 80%), iar numeroase orase mici graviteaza catre marile centre polarizatoare: New York, Philadelphiâ, Baltimore, Pittsburgh etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statele Unite ale Americii - Industria in Regiunile Economico - Geografice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
10 093 cuvinte
Nr caractere:
53 395 caractere
Marime:
1.32MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Pavel Emil
Sus!