Spețe rezolvate - Drept român

Previzualizare referat:

Extras din referat:

SPETA 1

Negustorul grec Palamas, peregrin obisnuit, soseste in anul 10 iHr. La Roma pentru a comercializa vinuri. In noaptea sosirii sale, cetateanul roman Titus ii fura caruta cu vinuri. Hotul este urmarit de sclavii negustorului care, astfel, afla unde acesta locuieste. Palamas ii solicita lui Titus inapoierea carutei dar acesta refuza sa dea curs cererii. In consecinta, Palamas decide sa-l cheme pe Titus in fata justitiei.

a. Unde si in fata cui se va judeca procesul?

b. Ce procedura de judecata se va utiliza?

c. Prezentati desfasurarea procesului.

d. Dati o sentinta.

a. Procesul se va desfasura la Roma in fata unui magistrat - pretor peregrin, deoarece litigiul s-a produs intre un cetatean roman si un peregrin obisnuit.

b. Procedura de judecata utilizata este cea formulara, deoarece actiunea se petrece in anul 10 i.Hr., iar legea Iulia judiciaria a abrogat procedura legis-actiunilor inca din anul 17 i.Hr.

c. Procesul se va desfasura in doua faze si anume:

Faza in jure: Cetateanul Titus este obligat, in urma citarii, sa se prezinte la proces. Primul caz ar fi cel in care nu se va prezenta la proces. Daca nu va face acest lucru sau nu va plati un grant in favoarea sa, magistratul il va ameda cu 10 000 de sesterti. Paratul poate fi adus si cu forta la proces daca refuzul este facut cu martori. In cazul in care romanul fuge cu caruta sau se sustrage judecatii, negustorul Palamas poate fi pus in posesia bunurilor lui Titus. Cazul al doilea, in care Titus se prezinta, negustorul Palamas este cel care isi spune primul pledoaria in fata magistratului. Romanul poate adopta trei atitudini: sa recunoasca, sa nege sau sa nu se apere cum trebuie. Cererea negustorului fiind justificata, pretorul ii va inmana o actiune civila. Litis contestatio va fi ultima formula redactata in fata magistratului si se va remite o copie de pe formula sau din dictarea ei de catre reclamant paratului. Aceasta are trei efecte: cel extinctiv (dupa litis contestatio, dreptul dedus de catre reclamant in justitie se stingea), cel creator (nasterea unui nou drept care pretindea o suma de bani la care judecatorul il condamna pe parat, adica in momentul incheierii procesului, il va castiga reclamantul si va primi o suma de bani - principiul condamnarii pecuniare) si cel fixator (in timpul lui litis contestatio se stabileau elemente reale ca afirmatiile partilor si elemente personale ca identitatea partilor si a judecatorului, astfel incat dupa moartea uneia din parti procesul sa nu poata fi continuat de rudele acesteia).

Faza in judicio: Va urma sa se desfasoare in forum, in zile faste si in fata unui unic judecator. Se va judeca conform principiului "onus probandi incubit illi qui dicit non qui negat", (sarcina probei cade asupra celui care afirma si nu asupra celui care neaga) si "reus in exceptione actor est" (pentru sustinerea exceptiei paratul este asimilat reclamantului). Se pot folosi urmatoarele mijloace: juramantul partilor, proba scrisa, proba cu martori si marturisirea, cat si depunerea juramantului de catre ambele parti prin care se obliga sa spuna numai adevarul. Toate faptele vor fi mentionate in scris in cadrul probei scrise. Apoi va urma proba cu martori - vor fi ascultati sclavii negustorului care au gasit casa lui Titus. Marturisirea faptelor vine dupa strangerea tuturor declaratiilor si probelor (mai ales caruta care se afla inca la Titus). Cetateanul roman va fi pus sa-i plateasca o suma de bani acuzantului.

d. In ceea ce priveste sentinta, se va aplica clausula arbitraria, prin care paratul va fi condamnat doar daca nu restituie bunurile. Suma prevazuta va fi mai mare decat valoarea carutei, astfel ca se considera ca Titus o va restitui. Sentinta va fi doar pronuntata. Daca Titus nu va respecta hotararea judecatoreasca, acesta poate fi silit prin doua moduri: daca nu plateste in termen de 30 de zile, va fi obligat de judecator sa plateasca dublu, iar a doua consta in vanzarea la licitatie publica a intregului patrimoniu al debitorului, la cel mai bun pret.

Observații:

Spete Drept Roman

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spete rezolvate - Drept roman.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 089 cuvinte
Nr caractere:
9 628 caractere
Marime:
37.11KB (arhivat)
Publicat de:
Claudiu D.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
Facultatea de Drept "Simion Barnutiu" , Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
Specializare:
Drept
Materie:
Drept
An de studiu:
I
Profesorului:
Manuel Gutan
Nota primită:
Nota 9
Sus!