Sistemul bugetar public național

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In literatura noastra juridica, bugetul public national a fost definit ca fiind ,,planul financiar al statului prin care sunt prevazute veniturile si cheltuielile pentru o perioada determinata de timp." Este un ansamblu coerent de indicatori de plan, cu caracter aleatoriu, in care sunt inscrise veniturile si cheltuielile statului pentru o perioada de timp viitoare. Resursele financiare publice - care cuprind veniturile bugetare cuvenite statului, institutiilor publice sau unitatilor administrativ teritoriale - se constituie pe seama impozitelor, taxelor, contributiilor si veniturilor nefiscale, prelevate de la diferite persoane fizice si juridice, cu luarea in considerare a criteriilor prevazute de lege. Gestionarea acestor resurse se realizeaza printr-un sistem de bugete unitar, care cuprinde:

- bugetul de stat;

- bugetul asigurarilor sociale de stat;

- bugetele locale;

- bugetele fondurilor speciale;

- bugetul trezoreriei statului;

- bugetele institutiilor publice autonome;

- bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale, dupa caz;

- bugetele institutiilor publice finantate integral din venituri proprii;

- bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat si a caror rambursare, dobanzi si alte costuri se asigura din fonduri publice;

- bugetul fondurilor externe nerambursabile.

Componentele sistemului unitar de bugete pot fi grupate si reunite in doua categorii:

Bugetul public national este format din: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele locale.

Bugetul de stat - Este documentul elaborat si administrat de Guvern, adoptat de Parlament prin lege, cuprinzand veniturile si cheltuielile aprobate prin legea bugetara anuala. Aceasta autorizeaza fluxurile financiare publice de formare a veniturilor si de repartizare a acestora pe destinatii si pe ordonatori principali de credite, in conformitate cu obiectivele de dezvoltare economico-sociala a tarii si ale politicii financiare specifice anului pentru care este aprobat bugetul.

Bugetul general consolidat reflecta fluxurile financiare publice de formare a veniturilor fiscale si nefiscale si de repartizare a acestora pe destinatii in conformitate cu nevoia sociala.

Rolul bugetului este considerat un instrument prin care se realizeaza alocarea si redistribuirea resurselor si care prezinta utilitate in procesul reglarii activitatii economice si sociale.

Bugetul are un rol alocativ, redistributiv si de reglare a vietii economice.

Rolul alocativ reflecta modul de alocare a resurselor fiecarui an bugetar. Statul se poate manifesta ca agent economic, fie prin dezvoltarea unor activitati industriale si comerciale proprii, fie participand la finantarea unor activitati in sectorul privat. Existenta lor ca bugete anexe se justifica: prin caracterul industrial sau comercial al activitatii statului si prin scopul finantarii si natura beneficiarului resurselor, atunci cand se acorda subventii sau se finateaza actiuni sociale. Conturile speciale de trezorerie sunt operatiuni in afara bugetului general determinate de conditii specifice privind finantarea si de caracterul lor provizoriu.

Rolul redistributiv al bugetului este pus in evidenta de natura lui specifica, respectiv aceea de instrument ce reflecta relatii de mobilizare a resurselor si de repartizare a acestora pentru finantarea unor activitati si actiuni determinate expres.

Rolul de reglare a vietii economice decurge din importanta bugetului de stat ca instrument cu putere de lege, prin care se reflecta politica economica promovata de guvern.

Bugetul este un tablou comparativ al veniturilor si cheltuielilor publice aferente perioadei la care se refera. El ofera posibilitatea analizarii veniturilor pe surse de provenienta si a cheltuielilor pe destinatii.

Principiile clasice bugetare sunt:

-unitatea

-universalitatea

-anualitatea

-specializarea bugetara

Anualitatea bugetului are doua semnificatii distincte:

-prima se refera la perioada de timp pentru care se intocmeste si se aproba

-la perioada de timp in care se incaseaza veniturile si se efectueaza cheltuielile inscrise in autorizatia data guvernului de catre parlament

Bugetul este elaborat si aprobat pentru o perioada de 12 lni. Anul bugetar poate sa coincida sau nu cu anul calendaristic.

Universalitatea este principiul potrivit caruia veniturile si cheltuielile publice trebuie sa fis inscrise in buget in sumele lor totale, fara omisiuni si fara compensari reciproce.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul bugetar public national.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
750 cuvinte
Nr caractere:
4 463 caractere
Marime:
13.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
sistem bugetar, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!