Sesizarea organelor de urmărire penală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Declanșarea activității de urmărire penală propune ca organele judiciare să aibă cunoștință de săvârșirea unei infracțiuni.

În primul rând, pentru începerea cercetării nu este suficientă numai informarea organului de urmărire penală, acesta trebuind să fie sesizat în condițiile prevăzute de lege.Investirea organelor de urmărire și începerea cercetărilor nu se face în lipsa sesizării legale, care constituie temeiul și punctul de plecare al desfășurării procesului penal. Sesizarea este un act dinamizator care poate determina declanșarea urmăririi penale.

Sesizarea reprezintă actul procesual prin care subiectul îndreptățit se adresează organului judiciar cu solicitarea desfășurării activităților pe care legea i le conferă ca atribuții funcționale. Sesizarea presupune aducerea la cunoștință, mai mult sau mai puțin completă, a organului de urmărire penală, despre săvârșirea unei infracțiuni și obligarea lui la efectuarea activităților prevăzute de lege pentru realizarea obiectului urmăririi penale, conform art. 200 C. pr. pen..

Din punct de vedere al sursei informative din care provine, sesizarea poate fi externă (denunț, plângere) și internă (din oficiu).

În alte cazuri la acestea se adaugă forme concrete cerute de lege pentru sesizare cum sunt: plângerea prealabilă, sesizarea sau autorizarea organului prevăzut de lege, exprimarea dorinței guvernului unui stat străin.

În al doilea rând, modurile de sesizare legală au ca efect obligația organelor de urmărire penală de a începe urmărirea, fiind o dispoziție imperativă și nu o problemă de liberă apreciere pentru aceste organe.

Există și anumite situația când, deși sesizate, organele de urmărire penală au posibilitatea să dea soluția neînceperii urmăririi penale, în conformitate cu prevederile art. 228 alin. 4 C. pr. pen..

Bibliografie:

1. S. KAHANE- Partea specială vol. II București, Editura Academiei, 1976

2. I. NEAGU- Tratat de drept procesual penal, București, Editura Oscar Print, 1996

3. I. NEAGU, C.S. PARASCHIV, M. DAMASCHIN- Drept procesual penal, Enciclopedia juridică Rentrop&Straton, București, 2005

4. T. POP- Dreptul procesual, vol. I, vol. II, vol. III și vol. IV, Cluj, Tipografia Națională, 1946

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sesizarea organelor de urmarire penala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
780 cuvinte
Nr caractere:
4 137 caractere
Marime:
20.97KB (arhivat)
Publicat de:
Rosca M.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice , Universitatea Dunarea de Jos din Galati
Specializare:
Drept
Materie:
Drept
An de studiu:
III
Profesorului:
Prof. univ. dr. Gheorghe Ivan
Nota primită:
Nota 10
Sus!