Selectarea funcționarilor publici pe bază de concurs

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ocuparea functiilor publice vacante se poate face prin promovare, transfer, redistribuire si concurs (Legea nr. 188/1999 republicata).

Numirea intr-o functie publica , atunci cand este vorba de concurs, se face in ordinea descrescatoare a mediilor obtinute.

In cazul in care, din diferite motive, pentru ocuparea unei functii publice vacante se prezinta un singur candidat si urmare acestui fapt nu se poate organiza concurs, numirea persoanei se poate face si in urma promovarii examenului

Asa cum s-a aratat in literatura juridica, "dovada intentiei leguitorului de a ordona modalitatile de ocupare a functiilor publice vacante, in functie de importanta situatiilor ce determina prioritatea acestora, o constituie si H.G nr. 1209/2003, de aplicare a Statutului, care arata, expres ca, forma concursului se utilizeaza dupa promovarea, transferarea si redistribuirea functionarilor publici, in conditiile legii", instituindu-se, astfel, ca regula promovarea si ca exceptie concursul, pentru ocuparea posturilor care se vacanteaza in cursul anului si nu au fost prevazute ca functii publice vacante in planul de ocupare a functiilor publice".

De asemenea, intaietatea promovarii, in categoria celorlalte modalitati de ocupare a functiilor publice, numarul locurilor ocupate prin concurs fiind stabilite in urma locurilor ramase dupa rezervarea pentru cei ce indeplinesc conditiile legale pentru a fi promovati, respectiv dupa rezervarea pentru absolventii programelor de formare specializata in administratia publica organizate de Institutului National de Administratie sau de institutii similare din strainatate

In ceea ce priveste concursul s-a apreciat ca acesta este cel mai bun mod de testare a cunostintelor si aptitudinilor celor care doresc sa ocupe functii publice, pentru mai multe considerente.

Prin publicitatea care se face functiilor publice, respectiv posturilor scoase la concurs, se mareste considerabil numarul candidatilor si deci se largeste piata muncii in domeniul functiilor publice.

Concursul se organizeaza in limita functiilor publice vacante prevazute anual prin planul de ocupare a functiilor publice.

De asemenea, procedeul concursului stimuleaza atat pe cei care doresc sa intre in sistemul administratiei publice, cat si pe cei aflati in acest sistem si care inteleg ca daca nu se pregatesc permanent pentru a fi competenti, altii mai buni le vor ocupa posturile

Principiile care stau la baza organizarii si desfasurarii concursurilor, din Legea nr. 188/1999 republicata sunt: competitia deschisa, prin asigurarea accesului liber de participare la concurs sau examen a oricarei persoane care indeplineste conditiile cerute de lege pentru ocuparea functiei publice; asigurarea transparentei, prin punerea la dispozitia tuturor celor interesati a informatiilor referitoare la modul de desfasurare a concursului sau a examenului pentru ocuparea functiei publice; meritele profesionale si competenta, prin stabilirea persoanelor admise pentru ocuparea functiei publice, exclusiv pe baza rezultatelor obtinute; egalitatea accesului la functiile publice pentru fiecare cetatean care indeplineste conditiile legale, prin aplicarea in mod nediscriminatoriu a unor criterii de selectie obiective si clar definite, astfel incat orice candidat sa aiba sanse egale la ocuparea functiei publice.

Concursurile se organizeaza:

- de catre comisia de concurs constituita pentru recrutarea inaltilor functionari publici.

Concursul pentru recrutarea inaltilor functionari publici se organizeaza, de regula, anual, iar pentru functiile publice devenite vacante in cursul anului se poate organiza si trimestrial.

Comisia de concurs pentru recrutarea inaltilor functionari publici este formata din 5 personalitati recunoscute ca specialisti in administratia publica, numite prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului Administratiei si Internelor;

- de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, pentru ocuparea functiilor publice de conducere vacante, cu exceptia functiilor publice de conducere de sef birou si sef serviciu.

Comisia de concurs se constituie prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si este formata din 5 membri, astfel: 3 sunt functionari publici din cadrul autoritatii sau institutiei publice in al carui stat de functii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Selectarea functionarilor publici pe baza de concurs.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 984 cuvinte
Nr caractere:
10 456 caractere
Marime:
12.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
pozitii, ocupare, concurs
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!