Regimul juridic al domeniului public

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

. Dreptul de proprietate publica pag. 3;
1. Apararea dreptului de proprietate prin actiunea in revendicare pag. 7;
1.1. Caractere pag. 8;
1.2. Reglementare pag. 9;
1.3. Actiunea in revendicare a mobilelor pag. 12;
1.3.1. Conditii pag. 12;
1.4. Persoanele carora se aplica art.1909, alin.1 Cod civil pag. 12;
1.5. Domeniul de aplicare al art.1909 alin.2 Cod civil pag. 14;
1.6. Reguli speciale pentru bunurile pierdute ori furate pag. 14;
1.7. Revendicarea bunurilor proprietate publica pag. 15;
II. Bibliografie pag. 17.

Extras din referat:

In conformitate cu prevederile art. 135 alin. 3 din Constitutie, proprietatea publica apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale, adica comunei, orasului, municipiului si judetlui. Din acest text de lege rezulta ca subiecte ale dreptului de proprietate publica sunt statul si unitatile administrativ- teritoriale.

Bunurile ce fac obiectul dreptului de proprietate publica sunt prevaute in Constitutie, legi organice si legi ordinare. Astfel, in alin. 4 al art. l3 din Constitutie se prevede ca ,,Bogatiile de orice natura ale subsolului, caile de comunicatie, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil si acelea ce pot fi folosite in interes public, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de lege, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice. Enumerarea facuta de Constitutie bunurilor ce formeaza obiectul dreptului de proprietate publica nu este exhaustiva, de indata. ce face precizarea el pot constitui obiect al acestui drept si ,,alte bunuri stabilite de lege".

Legea fondului funciar in art. 5 enumera categoriile de terenuri ce formeaza obiectul dreptului de proprietate publica: ,,terenurile pe care sunt amplasate constructii de interes public, piete, cubi de comunicatie, regle stradale si parcuri publice, porturi si aeroporturi, terenurile cu destinatie forestiera, albiile raurilor si fluviilor, cuvetele lacurilor de interes public, fundul apelor maritime interioare si ale marii teritoriale, tarmurile Marii Negre, inclusiv plajele, terenurile pentru rezervatii naturale si parcuri nationale, monumentele, ansamblurile si sisturile arheologice si istorice, monumentele naturii, terenurile pentru nevoile apWirii sau pentru alte folosinte care, potrivit legii, sunt de domeniul public ori care prin natura lor, sunt de uz sau interes public".

Adaptand criteriul apartenentei la domeniul public a tuturor bunurilor care prin natura lor sunt destinate uzului ori interesului public, Legea fondului funciar creeaza posibilitatea ca, prin schimbarea destinatiei sale, un bun ce alcatuieste obiectul dreptului de proprietate publica, sa poata deveni obiectul dreptului de proprietate privata.

De asemenea, Codul civil in art. 476-478 enumera o serie de bunuri ce alcatuiesc obiectul dreptului de proprietate publica. Printre aceste bunuri figureaza drumurile mari si mici, precum si ulitele care sunt in sarcina statului, fluviile si raurile navigabile sau plutitoare, tarmurile, adaugirile catre mal pe locurile de unde s-a retras apa marii, porturile naturale sau artificiae, malurile unde trag vasele si indeobste toate phile din phnantul Romaniei care nu sunt proprietate private, averile vacante precum si cele ale persoanelor ce mor si nu au mostenitori sau sunt lepadate, pogile, zidurile, sanparile si inthriturile pietelor de razboi si ale fortaretelor, toate cat timp servesc uzului public.

Textele Codului civil privind enumerarea bunurilor ce fac obiectul dreptului de proprietate publica au fost supuse unor nedreptitite critici, fiind considerate ca lipsite de claritate si imprecise, deoarece sunt incluse printre aceste bunuri si uncle ce pot alcatui obiect al dreptului de proprietate private .

Cladirile nu sunt prevazute de lege ca facand obiectul dreptului de proprietate publica, totusi ele alcatuiesc obiectul acestui drept atunci cand ele sunt accesoriu al terenurilor ce fac obiectul proprietatii publice, curn ar fi gee, podurile, farurile etc. si atunci cand ele sunt afectate uzului public (cladirile-ministerelor, primariilor, prefecturilor, biblioteci si muzee publice etc.).

Obiectul dreptului de proprietate publica il pot alcatui si bunurile mobile cu conditia ca aceste bunuri sa fie destinate a servi folosintei publica, adica prin functia lor sa, fie indispensabile serviciului si utilitatii publice, pe de o parte, iar pe de alta parte, sa se supuna. regimului juridic previzut de lege pentru aceste bunuri. Intra in aceasta categorie, tablourile dintr-un muzeu, cartile unei biblioteci publice, documente de arhiva puse la dispozitia publicului etc.

In functie de intinderea utilitatii si interesului public, un bun ce alcatuieste obiectul dreptului de proprietate publica poate fi clasificat ca fiind bun ,,de interes national, caz in care proprietatea asupra sa, in regim de drept public, apartine statului, sau de interes local, caz in care proprietatea, de asemenea, in regim de drept public, azine comunelor, oraselor, muncipiilor sau judetelor" se precizeaza in art. 4 alin. 2 din Legea fondului funciar. Pentru delimitarea bunurilor de interes national de cele de interes local si judetean a fast adoptata Hotararea Guvernului nr. 113/1992 in care in functie de uzul si interesul pe care il prezinta aceste bunuri au fost enumerate bunurile de interes national si cele de interes local. In legatura cu obiectul dreptului de proprietate publica se impune o precizare de ordin terminologic. Astfel, desi Constitutia utilizeaza termenul de proprietate publica, in unele legi speciale se folose ate expresia de ,,domeniul public". Credem si noi, alaturi de ambii autori, ca cei doi termeni folositi de legiuitor sunt identici din punct de vedere juridic

Dreptul de proprietate publica se deosebeste de dreptul de proprietate privata si sub aspectul caracterelor juridice proprii pe care le prezinta, caractere ce-i contureaza un regim juridic propriu si distinct fata de dreptul de proprietate private Intr-adevar, potrivit art. 135 alin. 5 din Constitute, ,,Bunurile proprietate de publica sunt inalienabile". In dezvoltarea prevederilor constitionale, in art. 74 alin. 1 din Legea nr. 69/1991 cu privire la administratia publica locala se prevede ca ,,bunurile ce fac parte din doweniul public sunt inalienabile, imprescriptibiie si in-sesizabile".

Legea fondului funciar, n art. 5 alin. 2 prevede ca terenurile care fac parte din domeniul public sunt scoase din circuitul civil, daca legea nu dispune altfel.

Bunurile ce alcatuiesc obiectul dreptului de proprietate publica fiind scoase din circuitul civil, inseamna ca ele nu pot fi instrainate prin transmiterea dreptului de proprietate sau constituirea de drepturi reale, dezmembraminte ale dreptului de proprietate.

Cu toate acestea, potrivit dispozitiilor art. 135 alin. 5 din Constitutie, bunurile ce fac obiectul proprietatii publice, in conditiile legii, pot fi date in administrarea regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate ori inchiriate.

In completarea acestor prevederi constitutionale, Legea nr. 69/1991, in art. 76 alin. 1 da dreptul consiliilor locale si judetene sa hotarasca cu privire la concesionarea, inchirierea si gestiunea bunurilor ce fac obiectul dreptului de proprietate publica.

Dreptul de proprietate publica este imprescriptibil, neputand fi opuse proprietarului nici prescriptia achizitiva si nici, dupa caz, posesia de bunk-creding. Aceasta insa ca dreptul de proprietate asupra bunurilor ce fac obiectul dreptului de proprietate publica nu poate fi dobindit de nici o alth persoana prin prescriptia achizitiva, in cazul bunurilor imobile sau proc posesia de buna-credinta, in cazul bunurilor mobile. In legatura cu aceasta in art. 1844 C.civ. se prevede ca. ,,Nu se poate prescrie domeniul lucrurilor care, din natura lor proprie sau printr-o declaratie a legii, nu pot fi obiecte de proprietate private, ci sunt scoase afara din comeg".

Pentru terenuri, in alin. 2 al art. 5 din Legea fondului funciar se prevede in mod expres ca dreptul de proprietate publica ce are ca obiect terenuri ,,este imprescriptibil". Asa curn s-a mai aratat, o prevedere similara cuprinde si art. 74 alin. 1 din Legea nr. 69/1991 care face precizarea ca dreptul de proprietate publica este imprescriptibil. Dreptul de proprietate publica este imprescriptibil

Bibliografie:

Drept Civil -Drepturile Reale Principale - Prof.dr. Dumitru Lupulescu

Codul Civil.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regimul juridic al domeniului public.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 693 cuvinte
Nr caractere:
25 239 caractere
Marime:
30.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
fonduri, domeniu public
Predat:
la master
Materie:
Drept
Profesorului:
Prof. Univ. Dr.: Dumitru Brezoianu
Sus!