Reforme legislative în Europa Centrală și de Est

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Schimbarile radicale ce au survenit pe plan politic, economic si social in centrul si estul Europei au inclus si o reforma fundamentala a sistemului legislativ in fiecare din tarile acestei regiuni.

S-a observat, in cei aproape 9 ani de tranzitie, ca schimbarile cadrului legislativ nu vor putea singure sa conduca la o transformare totala a sistemului politic si economic.

Notiunea de reforma legislativa este inconjurata de o aura de progres si modernizare a sistemului legislativ. Pentru tarile din centrul si estul Europei, aceasta notiune semnifica: intoarcerea in Europa, instaurarea democratiei si a suprematiei legii si conditiile esentiale pentru functionarea unei economii de piata libere.

Masurile de reforma au trebuit de aceea sa pastreze ca obiectiv doua lucruri: sa fie adaptate spre a implini scopul propus si anume de stabilire a unei conduceri bazate pe lege, a unei economii de piata, participarea in procesul de integrare europeana si de asemenea sa contribuie la efectiva realizare a acestor obiective.

In acelasi timp, pasii intermediari in vederea realizarii acestor cerinte, trebuie sa contina reglementari si masuri compensatorii care sa diminueze problemele economice si sociale cauzate de procesul de transformare.

In ceea ce priveste cadrul legislativ in tarile de tranzitie la inceputul procesului de reforma s-a observat ca este necesara crearea unui spatiu liber capabil sa duca la dezvoltarea intreprinderilor private.

Cat priveste armonizarea legislativa cu dreptul comunitar, ea nu a fost la inceput o prioritate a procesului de reforma, dar ea va fi cu siguranta o provocare la adresa organelor legiuitoare din tarile central si est europene.

Anumiti politicieni au avut falsa impresie ca pot dezvolta o economie de piata si atrage capital strain doar prin simpla promulgare a unor pachete de legi.

Riscul real in ziua de azi este ca in timp ce legislatia prevede conditiile esentiale necesare, aplicarea ei poate sa nu functioneze satisfacator in practica.

In plus fata de crearea noii legislatii este important sa se dezvolte structurile administrative si judiciare adecvate, precum si institutii in sectoarele private si de afaceri care sa fie capabile sa asigure aplicarea efectiva a noilor legi create.

Conform Cartii Albe este necesar sa se creeze institutiile care sa fie capabile sa implementeze dreptul comunitar si care sa functioneze cu un personal de un nivel comparabil cu acela care lucreaza in institutiile statelor membre ale Uniunii Europene.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv fiecare tara din centrul si estul Europei trebuie sa-si stabileasca un set de prioritati si care, mai ales, trebuie indeplinit cu strictete.

In ciuda diferentei in ceea ce priveste inceputul procesului de reforma, fostele tari comuniste au trebuit si trebuie sa strabata aceeasi pasi spre democratie si economie de piata, evident cu anumite particularitati care tin de specificul fiecarei tari. Astfel in domeniul dreptului ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reforma Legislative In Europa Centrala Si De Est
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 202 cuvinte
Nr caractere:
6 276 caractere
Marime:
10.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!