Raspunderea juridica pentru daune ecologice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Degradarea mediului inconjurator constituie astazi una din marile probleme ale omenirii. Mediul este afectat atat de consecintele subdezvoltarii cat si a celor dezvoltarii excesive.

In tara noastra, protectia mediului reprezinta o problema de interes national, constituind o obligatie a autoritatilor, administratiei publice centrale si locale, precum si a tuturor persoanelor fizice si juridice.

Raspunderea juridica reprezinta complexul de drepturi si obligatii conexe, care se naste ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite, si care constituie cadrul de realizare a constrangerii statale. Institutia raspunderii juridice are drept scop asigurarea stabilitatii raporturilor sociale si stimularea membrilor societatii pentru respectarea normelor de drept. Tratata in cadrul diverselor ramuri de drept, raspunderea juridica se particularizeaza in functie de faptele care o antreneaza, regimul lor juridic, sanctiunile si finalitatile urmarite de legiuitor.

In doctrina si in practica de specialitate, aceasta problema- respectiv raspunderea juridica pentru daune ecologice- a fost abordata timid, factorul principal fiind faptul ca in dreptul mediului nu exista o institutie a raspunderii ecologice care sa aiba atributii de prevenire si reparare a prejudiciilor cauzate mediului.

In dreptul mediului, un accent deosebit trebuie pus pe masurile preventive si de reconstructie ecologica, intrucat, in majoritatea cazurilor, odata distrus, mediul nu mai poate fi readus in stare normala, iar aplicarea unor sanctiuni, nu este suficienta pentru a impiedica deteriorarea factorilor de mediu.

Legislatia de domeniu din Romania si din alte tari europene prezinta numeroase lacune in materia raspunderii, spre deosebire de dreptul civil sau penal.

In dreptul mediului, notiunea de raspundere juridica are in vedere nu doar sanctionarea celor care se fac vinovati de poluarea factorilor de mediu sau a celor care, desi nu deterioreaza prin actiunea lor mediul, incalca legislatia de mediu, dar si luarea si respectarea de catre persoanele sau organele de stat, institutiile publice sau private, a tuturor masurilor care contribuie la asigurarea conditiilor optime in care se desfasoara toate activitatile economice si sociale, astfel incat riscul de poluare sa fie minim.

Cel mai important rol pe care ar trebui sa-l joace legislatia in materie de protectie a mediului este reprezentat de cel preventiv, intrucat este mult mai usor sa previi, decat sa repari si...de cele mai multe ori, este imposibila readucerea mediului in starea initiala. Pe langa rolul preventiv, legislatia trebuie sa aiba si caracter reparator si sanctionator.

Prin sanctionarea juridica a faptelor anti-mediu, pe langa scopul firesc, se urmareste educarea celui sancsionat si a celorlalti cetateni pemtru formarea acelei constiinte ecologice, de mediu in general, fara de care nu se pot realiza sarcinile complexe ale prevenirii poluarii, depoluarii si imbunaratirii conditiilor de mediu.

In tara noastra, reglementarea raspunderii juridice isi are sediul in O.U.G. nr. 195/2005 privind protectia mediului . Raspunderea juridica poate inteveni in cazul nerespectarii normelor de conduita cuprinse in normlele de drept, adica pentru incalcarea prevederilor legale. In capitolele XIV-XV din OUG 195/2005 sunt stabilite trei forme ale raspunderii juridice in urmatoarea formula: "incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz.". Eliminarea din textul noii legi a raspunderii discipinare si materiale este pe deplin intemeiata, pentru ca material si disciplinar pot fi trasi la raspundere angajatii de catre cei care i-au angajat, in cadrul raportului juridic de munca.

Pana la dezvoltarea celor trei forme ale raspunderii juridice pentru daune ecologice, ne vom indrepta atentia asupra notiunii de "dauna ecologica".

Dauna ecologica consta in atingerile aduse unor factori naturali, determinand in acest fel deteriorarea mediului natural, a sanatatii, vietii si bunurilor oaminilor, prin activitati daunatoare, agenti poluanti, dezastre sau accidente ecologice. In acest sens, "prejudiciul este efectul cuantificabil in cost al daunelor asupra sanatatii oamenilor, bunurilor sau mediului, provocat prin polunanti, activitati daunatoare sau dezastre." conform dispozitiilor art. 2 alin. (1) pct. 50 din O.U.G, nr. 195/2005.

In sens restrans, dauna ecologica este definita in art. 2 alin. (1) pct. 22 din O.U.G. nr. 195/2005 si consta in "alterarea caracteristicilor fizico-chimice si structurale ale componentelor naturale si antropice ale mediului, reducerea diversitatii sau productivitatii biologice a ecosistemelor naturale sau antropizate, afectarea mediului natural cu efecte asupra calitatii vietii, cauzate, in principal, de poluarea apei, atmosferei si solului, supraexploatarea resurselor, gospodarirea si valorificarea lor deficitara, ca si prin amenajarea necorespunzatoare a teritoriului". Prevederile art. 2, pct. 12 si 13 din O.U.G. nr 68/2007 privind raspunderea de mediu, subliniaza faptul ca prejudiciul este "o schimbare negativa masurabila a unei resurse naturale sau o deteriorare masurabila a unui serviciu legat de resursele naturale, care poate surveni direct sau indirect".

1. Raspunderea civila.

2. Raspunderea contraventionala.

Raspunderea contraventionala in dreptul mediului intervine atunci cand faptele de degradare a mediului prezinta un pericol social mai redus, fiind incluse in categoria contraventiilor prin legi sau alte acte normative.

La aceasta forma a raspunderii juridice se recurge in dreptul mediului in situatia savarsirii contraventiilor ecologice, ea prezentand o serie de avantaje cum ar fi:

- procedura judiciara este rapida, lucru favorabil repararii cu prioritate a prejudiciilor ecologice;

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 693 cuvinte
Nr caractere:
15 532 caractere
Marime:
23.69 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Data publicare:
15.04.2018
Structură de fișiere:
  • Raspunderea juridica pentru daune ecologice.docx
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (master)
Specializare:
Drept european
Materie:
Drept european al mediului
An de studiu:
II
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
INTRODUCERE Protectia mediului este una din marile provocari actuale ale Europei, data fiind...
? Situatiile in care intervine raspunderea juridica in dreptul mediului. pag 2 ? procedura...
Raspunderea penala pentru in calcarea legislatiei funciare Aceasta forma de raspundere intervine...
I. Introducere Raspunderea civila este una din formele de manifestare clasice ale raspunderii...
I. Raspunderea administrativa - Concept Problema de capetenie a jurisprudentei etice priveste...
Sus!