Raportul Juridic Civil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Raportul juridic civil se stabileste intotdeauna intre persoane, fie ele persoane fizice fie persoane juridice.

Sublinierea caracterului social al raportului juridic este necesara, data fiind prezenta uneori in literatura juridica mai veche, in conformitate cu care raportul juridic civil este conceput ca un raport intre oameni si bunuri. Aceasta tendinta este prezenta, in principal, in dreptul privat traditinal, cu privire la modul de definire a proprietatii. Proprietatea este la randul ei, un raport social, un raport intre oameni sau diferite grupuri sociale, un raport consacrat prin normele dreptului. 6 Raportul juridic de drept civil are un caracter volitional deoarece el este reglementat de o norma juridica, norma care exprima vointa legiuitorului infatisand electoratul 7, acesta din urma este un prim aspect al caracterului raportului juridic de drept civil, iar in al doilea aspect, faptul ca raporturile civile se nasc din incheierea de acte juridice civile prin manifestarea vointei partilor de drept civil in scopul de a produce efecte juridice.

Acest caracter este dublu volitional, deoarece pe de o parte, este vointa legiuitorul exprimata in norma de drept care reglementeaza actul juridic civil, iar de cealalta parte, vointa partilor a autorilor sau a autorului in cazul actelor juridice bilaterale sau unilaterale care au voit sa dea nastere raportului juridic incheind actul juridic civil.

8 Metoda specifica de reglementare a dreptului civil este cea a egalitatii juridice a partilor. Astfel, egalitatea juridica a partilor, este un caracter propriu raportului juridic civil.

Trasatura acestui caracter rezida in nesubordonarea unei fata de cealalta. 9 A nu se confunda acest caracter de egalitate juridica a partilor raportului juridic de drept civil cu un principiu al dreptului civil, acela al egalitatii in fata legii civile.

3. Structura raportului juridic de drept civil Cele trei elemente constitutive ale raportului juridic de drept civil sunt: I subiectele sau partile in care se stabileste raportul juridic II continutul raportului juridic care cuprinde drepturile subiective si obligatiile civile ale partilor III obiectul raportului juridic, adica actiunea, inactiunea sau conduita pe care trebuie s-o urmeze subiectul activ si subiectul pasiv din raportul juridic Elementele raportului juridic constitue structura acestuia, ceea ce inseamna ca lipsa unuia dintre ele atrage inexistenta raportului juridic.

10 Elementele raportului juridic de drept civil i subiectele raportului de drept civil Definitia subiectului de drept civil.

Categoriile subiectelor de drept civil.

Determinarea subiectelor raportului de drept civil.

Pluralitatea subiectelor raportului juridic de drept civil.

Schimbarea subiectelor de drept civil.

Capacitatea civila a raportului de drept civil.

Definitia subiectelor raportului de drept civil.

Prin subiect al raportului de drept civil se intelege calitatea de a fi titular de ...

Bibliografie:

1. P. TRUSCA, Drept Civil. Introducere in dreptul civil. Persoana fizica. Persoana juridica, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2003

2. N. POPA, Teoria generala a dreptului, Ed. ALL Beck, 2002

3. A. POPESCU, Teoria dreptului, Ed. Fundatiei Romania de Maine, 2001, Bucuresti

4. GH. DINU, Drept Civil. Parte generala, Ed. Ex Ponto, 2003, Constanta

5. C. Hamangiu, I. Rosetti - Balanescu, AL. Baicoianu, Tratat de drept civil roman, Vol. I, Ed. ALL Beck RESTITUTIO, 2002

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raportul Juridic Civil
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 128 cuvinte
Nr caractere:
17 335 caractere
Marime:
26.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
raport, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!