Procuratura că subiect al dreptului de procedură penală, procurorul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ca subiect al dreptului procedural penal putem privi orice persoana care participa in raporturile procedurale penale si in acest fel capata drepturi si obligatii procedurale penale si astfel participand la realizarea acestor drepturi si obligatii ale sale.

Deci ca subiect al raportului de drept procesual putem privi orice persoana care activeaza in cercul strans al exercitarii unor obligatii pe care acesta le capata conform legislatiei in vigoare.

Acestia pot fi participantii la procesul penal, organele de stat competente si reprezentantii lor, subiectii care favorizeaza desfasurarea procesului penal si subiectii care reprezinta si apara interesele participantilor.

Procuratura incadranduse in aceasta clasificare se atribuie organelor de stat competente si a reprezentantilor lor.

Deci procuratura pe deplin cuvant intra si participa ca subiect al procesului penal astfel capatand unele obligatii si dobandind astfel unele drepturi.

Asa dar putem spune de procuratura ca un organ care are rolul de aparare a legalitatii, drepturilor si libertatilor cetatenilor (al. 2 art. 1 al Legii cu privire la procuratura). Intreg sistemul procuraturi se poate descrie astfel ca un sistem unitar si unic unde este prezenta ierarhia organelor procuraturii.

Deci sistemul procuraturii cuprinde: Procuratura generala; Procuraturile teritoriale (de circumscriptie orasenesti municipale, raionale si interraionale); Procuraturile specializate (militare, ecologica, de transport, de supraveghere in institutiile penitenciare); Daca sa vorbim de procuror acesta supravegheaza respectarea legislatiei in procedura penala (art. 124 Constitutia Republicii Moldova, c. 2, 3 a legii cu privire la procuratura, art, 35, 98, 188, 195, 217. c. pr. p. R. M. ). Procuratura ca subiect al dreptului procedural penal.

Procuratura ca subiect al dreptului de procedura penala conform legislatiei in vigoare apara legalitatea, drepturile si libertatile cetatenilor Republicii Moldova (alin 2 art. 1 din legea cu privire la procuratura). Intreg sistemul organelor procuraturii cuprinde: Procuratura Generala; Procuraturile teritoriale (de circumscriptie orasenesti municipale, raionale si interraionale); Procuraturile specializate (militare, ecologica, de transport, de supraveghere in institutiile penitenciare); conform art 124 din Constitutie.

Conform art. 34 al codului de procedura penala in cazurile penale atributiile de procuror ii revin doar procurorului, loctiitorului procurorului si ajutorilor acestuia numiti in modul prevazut de lege.

Legea cu privire la rocuratura inclusiv si Constitutia Republicii Moldova stipuleaza direct atributiile procurorului si anume supravegherea de catre el a executarii exacte si uniforme a legilor de catre organele de stat, persoanele fizice si juridice, apara ordinea legala, drepturile si libertatile cetatenilor, contribuie la infaptuirea justitiei in numele legii.

Conform art. 15 cod de procedura penala in tot cursul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procuratura Ca Subiect Al Dreptului De Procedura Penala Procurorul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 221 cuvinte
Nr caractere:
7 022 caractere
Marime:
9.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!