Procedura de executare a hotărârilor pronunțate de Instanța de Contencios Administrativ

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contenciosul administrativ reprezinta activitatea de solutionare, de catre instanta de contencios administrativ competente potrivit legii, a litigiilor in care cel putin una dintre parti este o autoritate publica, iar conflictul s-a nascut fie din emiterea sau incheierea, dupa caz, a unui act administrativ, fie din nesolutionarea in termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim.

Instanta de contencios administrativ este Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sectiile de contencios administrativ si fiscal ale curtilor de apel si tribunalele administrative-fiscale.

Se poate adresa instantei de contencios administrativ si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept.

La data stabilita pentru judecarea actiunii, instanta va examina legalitatea actului contestat, urmarind daca acesta este in conformitate cu legea, si va verifica existenta dreptului subiectiv pretins de reclamant.

Fata de aceste doua elemente instanta de judecata va pronunta o hotarare prin care poate se respinga sau sa admita actiunea in contencios administrativ. Daca actiunea a fost admisa instanta poate sa decida anularea totala sau partiala a actului administrativ si recunoasterea dreptului pretins, precum si despagubirea reclamantului pentru daunele morale si materiale suferite.

De asemenea, instanta poate obliga autoritatea administrativa parata sa modifice actul administrativ contestat sau chiar sa il inlocuiasca printr-un alt act. Masura anularii totale sau partiale sau cea a modificarii actului administrativ poate privi atat actul administrativ individual, cat si pe cel normativ emis de administratia parata.

Hotararile pronuntate de tribunale pot fi atatcate cu recurs, recursul suspenda executarea si se judeca de urgenta.

Procedura de executare

II.Titlu executoriu

ART 22. „ Hotararile judecatoresti definitive si irevocabile, prin care s-au admis actiunile formulate protrivit dispozitiilor prezentei legi, constituie titluri executorii.”

Hotararile pronuntate in instanta de contencios administrativ, odata aduse la cunostinta, trebuie executate. Este o concluzie fireasca, ce decurge din necesitatea realizarii legalitatii, precum si din insasi ratiunea de a fi a administratiei publice, care este o activitate executiva.

Actul administrativ, este prin el insususi un titlu executor, putandu-se trece la executarea silita direct in baza lui, fara a mai fi nevoie de emiterea unui titlu executor de catre un organ de stat conform principiului executarii din oficiu (executio ex officio).

Dupa unii autori, consecinta valorii juridica a actelor administrative consta in aceea ca actele respective produc efecte juridice fara a fi necesar consimtamantul celor carora aceste acte se adreseaza. Valoarea lor juridica creeaza a prezumtie de autenticitate si de veridicitate, fiind suficient sa fie emise cu respectarea conditiilor stabilite de lege pentru legalitatea sa..

III.Obligatia publicarii

ART. 23 „Hotarârile judecatoresti definitive si irevocabile, prin care s-au anulat acte administrative cu caracter normativ, sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor. Ele se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau, dupa caz, în monitoarele oficiale ale judetelor ori al municipiului Bucuresti, la cererea instantei de executare ori a reclamantului, fiind scutite de plata taxelor de publicitate.”

In principiu actele administrative produc efecte pentru viitor, sunt active si nu retroactive. Sunt unele acte administrative care produc efecte cu caracter retroactiv, fie datorita caracterului lor (actele administrative declarative, actele administrative cu caracter jurisdictional, actele administrative date in aplicarea unei hotarari judecatoresti), fie datorita unor dispozitii exprese ale legii.

De la regula intrarii in vigoare a actelor administrative, pe langa actele administrative retroactive, mai fac exceptie si actele administrative care incep sa produca efecte la o data ulterioara comunicarii, sau dupa caz, publicarii.

Potrivit legii publicitatii, si hotararile pronuntate de instanta de contencios administrativ

Observații:

procedura juridica administrativa

Universitatea Alexandru Ioan Cuza - Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procedura de Executare a Hotararilor Pronuntate de Instanta de Contencios Administrativ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 834 cuvinte
Nr caractere:
11 465 caractere
Marime:
12.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Prof. Rusu
Sus!