Principiile Dreptului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1 2
Principiile dreptului 2
1.1 Abordare conceptuala 2
1.2 Clasificarea principiilor dreptului 3
1.3. Prezentarea unor abordari sistematice ale principiilor generale ale dreptului 4
Capitolul 2 8
Prezentarea principiilor dreptului 8
2.1 Principiul pluralismului politic 8
2.2 Principiul separatiei puterilor in stat 9
2.3. Principiul legalitatii 10
2.4. Principiul libertatii 11
Capitolul 3 13
Notiunea principiilor fundamentale ale dreptului 13
Capitolul 4 15
Rolul si scopul dreptului 15
Capitolul 5 17
Impactul principiilor dreptului 17
Bibliografie 18

Extras din referat:

Capitolul 1

Principiile dreptului

1.1 Abordare conceptuala

Principiile dreptului sunt acele idei generale, postulate calauzitoare sau precepte directoare care orienteaza elaborarea si aplicarea normelor juridice intr-o ramura de drept sau la nivelul intregului sistem de drept. Ele au forta si semnificatia unor norme superioare , generale ce pot fi formulate in textele actelor normative , de regula , in Constitutii , sau daca nu sunt formulate expres , sunt deduse in lumina valorilor sociale promovate .Unele dintre ele sunt exprimate in forma unor adagii maxime , in special cele formulate inca in dreptul roman.

Originea si natura principiilor drepturilor , problema complexa si controversata in filosofia si doctrina juridica , au fost identificate in vointa divina , ratiunea umana , constiinta colectiva sau realitatea sociala .

Principiile dreptului sunt elemente persistente , perene , structurale ale normativitatiijuridice , adevarati “ invariati ai dreptului”, dar care nu sunt totusi , imuabili , inregistrand un continut socio-istoric diferit si o dimanica mai lenta .

Temeiul explicativ profund al acestora poate fi cautat in ratiunea de a fi adreptului , in specificul dreptului ca instrument normativ , in valorile care ghideaza dreptul , in realitatile sociale dar si in constiinta juridica sau in general , in constiinta umanitatii .

S-a remarcat faptul ca principiile generale ale dreptului reprezinta un factor de stabilitate , adaptare si integrare in ordinea jurdica , iar din punct de vedere al tehnicii juridice ele completeaza lacuna , corijeaza excesele si anomaliile in procesul de interpretare si aplicare al dreptului .

Principiile generale ale dreptului nu reprezinta numai o “”armatura” a gandirii juridice ci sunt o rezultanta a numeroaselor texte normative , o expresie a “spirtitului legii” , ele nefiind exterioare dreptului pozitiv.

Asa de exemplu , in art. 38 al Statului Curtii Internationale de Justitie se mentioneaza ca sursa a dreptului “ principiile generale ale dreptului recunoscute de natiunile civilizate” , iar Codul civil italian recomanda judecatorului de a statua , in absenta unor texte , in lumina principiilor generale ale dreptului .

1.2 Clasificarea principiilor dreptului

Dupa gradul lor de generalitate si sfera lor de actiune principiile dreptului se impart in principii generale si principii de ramura .Astfel principiile libertatii si egalitatii , responsabilitatii , etc. guverneaza intreaga normativitate juriodica fiind generale , pe cand principii ca : legalitatii incriminarii si pedepsei in dreptul penal , principiul libertatii contractuale in dreptul civil , principiile oralitatii, s. a. sumt principii de ramura , avand rol calauzitorin materia juridica respectiva .

In doctrina juridica , in cadrul principiilor generale , avand in vedere criteriul autoritatii lor , s-a propus sa se retina distinct principiile fundamentale - principii care se impun legiuitoruluiinsusi , avand valoare constitutionala - fata de principiile ordinare care nu au aceasta calitate .

De asemenea principiile generale pot fi principii directoare si principiile corectoare. Principiile directoare stau la baza edificiului juridic ( de exemplu , nimeni nu trebuie sa ignore legea , autoritatea lucrului judecat , egalitatea in fata legii ) iar principiile corectoare orienteaza in adaptarea unei solutii juste ( de exemplu , principiul bunei credinte ).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principiile Dreptului - Doctrina si Consacrare Legislativa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
3 954 cuvinte
Nr caractere:
24 757 caractere
Marime:
29.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Asist. Drd. Florin Oprea
Sus!