Partidul Național Liberal PNL

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Partidul National Liberal este un partid politic parlamentar major din Romania si principalul partid politic de guvernamant incepand cu 2004. Presedintele partidului, Calin Popescu-Tariceanu, este si Prim ministrul Romaniei.

PNL este un partid liberal-conservator, care are urmatoarele elemente ale unui partid adept al liberalismului conservator: Neo-liberalism, taxe mici, privatizare. Partidele liberal-conservatoare au obiceiul de a introduce o cota unica de impozitare.

In contrast cu celelalte idei liberale, resping politica social-progresivista, de exemplu casatoria persoanelor de acelasi sex.

Atitudine conservatoare fata de biserica.

PNL a votat pentru cercetarea dosarelor de securitate ale preotilor. De asemenea, PNL s-a opus scoaterii icoanelor din scoli. In Romania biserica nu este separata de stat, si PNL nu intentioneza sa schimbe acest lucru.

Croatia: Partidul popular Croat si Partidul Social Liberal Croat Danemarca: Partidul Liberal din Danemarca Estonia: Partdului Estonian de Reforma Germania: Partidul Liber-Democrat Irlanda: Democratii Progresivisti Lituania: Uniunea Liberalilor si a centristilor Olanda: Partdul Popular pentru Libertate si Democratie, Partid Pentru Libertate Peru: Actiunea Populara Romania: Partidul Liberal Democrat (PLD) Serbia: G17 Plus si Liberalii din Serbia Spania: Convergenta Democratica din Catalunia Elvetia: Partidul Liber-Ganditorilor Democarati din Elvetia si Partidul Liberal din Elvetia.

[modifica] Istoricul partidului Partidul National Liberal din Romania a aparut ca si o formatiune politica in 1864, condus fiind de Dumitru si Ion C. Bratianu, C. A. Rosetti si fratii Golescu, participanti activi la Revolutia de la 1848 din Tara Romaneasca. Privind lucrurile din optica oarecum partizana putem remarca fara a gresi ca a face un istoric al Partidului National Liberal este echivalent cu a face istoria dezvoltarii politice, sociale si economice a Romaniei de la aparitia acestui partid pana la sfarsitul perioadei interbelice si aceasta deoarece trebuie sa avem in vedere faptul ca nu exista vreun act mai important care sa se fi savarsit pentru organizarea statului roman fara ca P. N. L. sa fi luat parte la infaptuirea lui.

[modifica] Perioada de inceput Curentul care a dus la aparitia acestui partid pe scena politica din tara noastra este liberalismul, care poate fi definit, foarte pe larg ca fiind un mod de gandire politica aparut in epoca de descompunere a institutiilor feudale si de ascensiune a burgheziei. In Europa occidentala, liberalismul se dezvolta concomitent cu ascensiunea oraselor si a burgheziei, cu lupta acesteia, inclusiv a profesiunilor liberale, impotriva privilegiilor nobiliare si a restrictiilor din calea comertului si industriei. Acestui fundal social-economic al inceputurilor lui i se asociaza o ideologie politica specifica aparuta in randul intelectualitatii si al unor exponenti ai miscarilor contestatare, ai revoltelor si ai ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Partidul National Liberal Pnl
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 427 cuvinte
Nr caractere:
28 930 caractere
Marime:
43.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!