Particularitățile dezbaterilor judiciare în privința minorilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conform art. 377 al. 2 din Codul de procedura penala dezbaterile judiciare constau din cuvintarile procurorului, partii vatamate, partii civile, partii civilmente responsabile, aparatorului si inculpatului cind aparatorul nu participa in cauza data sau daca inculpatul cere cuvintul. Daca exista mai multi reprezentanti ai partilor, ordinea cuvintarilor lor o stabileste instanta.

Dezbaterile judiciare incep dupa terminarea cercetarii judecatoresti, cind presedintele sedintei de judecata le anunta.

Art.378 al CPP prevede ca in cuvintarile lor, participantii la dezbateri nu au dreptul sa se refere la probe noi care nu au fost examinate in cadrul cercetarii judecatoresti. in cazul in care trebuie prezentate probe noi, participantii la dezbateri pot cere reluarea cercetarii judecatoresti, indicind, totodata, care anume circumstante vor fi cercetate suplimentar si in baza caror noi probe. Instanta, ascultind opiniile celorlalte parti, adopta o incheiere motivata privind admiterea sau respingerea cererii sau demersului respectiv.

Instanta nu poate limita durata dezbaterilor la un anumit timp, insa presedintele sedintei de judecata are dreptul sa intrerupa cuvintarile participantilor la dezbateri daca acestia, in sustinerile lor, depasesc limitele cauzei ce se judeca. Intre cuvintari nu se admit intreruperi, insa, pentru motive intemeiate dezbaterile pot fi intrerupte, dar intreruperea nu poate depasi 3 zile.

Inainte de a se incheia dezbaterile, presedintele completului de judecata da ultimul cuvant inculpatului personal. In timp ce inculpatul are ultimul cuvant nu i se pot pune intrebari. Neacordarea ultimului cuvant inculpatului personal poate atrage nulitatea hotararii pronuntate daca se va constata ca exista o vatamare ce nu poate fi inlaturata. Dupa terminarea dezbaterii judecatoresti se declara inchisa sedinta de judecata trecandu-se la deliberarea si solutionarea cauzei.

In lucrarea stiintifica ,,Minorul si jstitia penala" autorii subliniaza ca dezbaterile judiciare reprezinta punctul culminant al procesului penal si constau din concluziile orale pe care procurorul si partile (personal sau prin aparatorii lor) le spun cu privire la chestiunile de fond ale cauzei. Dezbaterile judiciare reprezinta stadiul in care se manifesta in plenitudine principiile specifice judecatii, cind se confrunta in mod direct si nemijlocit functiile procesuale fundamentale : acuzarea. apararea si jurisdictia.

Legislatia procesula penala din Romania defineste dezbaterile judiciare ca fiind faza judecatii in care procurorul si partile prin concluziile orale privind chestiunile de fapt si de drept ale cauzei, prezinta instantei din punct de vedere al invinuirii si al apararii, existenta sau inexistenta faptei, vinovatia inculpatului, incadrarea juridica a faptei, solutia care trebuie pronuntata. (art.340-342 CPP al Romaniei).

Examinind practica judiciara in cauzele privind examinarea infractiunilor savirsite de minori, Plenul Curtii Supreme de Justitie mentioneaza, ca instantele judecatoresti in principiu asigura aplicarea corecta a legislatiei in cauzele de felul acesta.

Conform Hotarirei PLENULUI CURTII SUPREME DE JUSTITIE a RM - despre practica aplicarii de catre instantele judecatoresti a legislatiei in cadrul examinarii cauzelor privind infractiunile savirsite de minori, nr.37 din 12.11.1997 - in scopul intensificarii influentei educative a dezbaterilor judiciare in cauzele cu inculpati minori, clarificarii mai ample a datelor ce caracterizeaza personalitatea si comportarea minorului, a conditiilor lui de educare, de instruire si de munca, instantele judecatoresti, sint in drept sa atraga la dezbaterile judiciare reprezentanti ai intreprinderilor, institutiilor, in cadrul carora a facut studii sau a muncit minorul, reprezentanti ai comisiilor si inspectiilor pentru minori, iar in caz de necesitate - si reprezentanti ai altor organizatii. Acestor persoane in cazul in care este necesar li se ofera posibilitatea de a expune parerea organizatiilor, care le-au imputernicit, despre inculpat sau parinti, despre masurile luate cu caracter preventiv si educativ si despre alte circumstante privind evidentierea si inlaturarea cauzelor si conditiilor, care au contribuit la savirsirea infractiunei.

Tinind cont de virsta inculpatului, dezbaterile judiciare trebuie sa se efectueze in asa mod, ca sa se excluda circumstantele, ce ar putea actiona negativ asupra minorului. Este necesar sa se tina cont de aceasta si la interogarea minorului patimit si a martorilor, mai ales in cazurile cu privire la infractiunile privind viata sexuala.

In conformitate cu Legea privind drepturile copilului, adoptata la 15 decembrie 1994 si intrata in vigoare la 2 martie 1995 (Monitorul Oficial, nr.13, 1995), participarea pedagogului este obligatorie in procesul dezbaterilor judiciare in care figureaza copii pina la virsta de 18 ani (art.1 si art.28).

Pe durata dezbaterilor judiciare este posibila luarea deciziei cu privire la

inlaturarea inculpatului minor daca participantul la dezbateri comunica judecatii printr-o cerere ca in discursul sau se va referi la careva circumstante legate de minor. Insa este posibil ca instanta de judecata din propria initiativa sa ia decizia inlaturarii minorului din sala de judecata

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Particularitatile dezbaterilor judiciare in privinta minorilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 740 cuvinte
Nr caractere:
9 546 caractere
Marime:
15.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drepturi, legi, minori
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!