Nulitatea Relativă a Căsătoriei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

asatoria este ,,uniunea liber consimtita dintre barbat si femeie , incheiata in concordanta cu dispozitiile legale, in scopul intemeierii unei familii si reglementata de normele imperative ale legii".

Nulitatea intervine ca o sanctiune a nerespectarii unora dintre cerintele prevazute de lege prin incheierea casatoriei.

Daca ofiterului de stare civila, care nu si a indeplinit atributiile in conformitate cu dispozitiile legale, cu ocazia incheierii casatoriei, i se vor aplica sanctiuni de ordin administrativ si daca sotilor care au facut declaratii false la incheierea casatoriei li se pot aplica sanctiuni de drept penal, casatoria incheiata cu nerespectarea unor conditii ce tin de esenta acesteia este lovita de nulitate.

Legiuitorul, data fiind importanta evenimentului pe care l implica incheierea casa?to?riei, cat si consecintele grave pe care le genereaza desfiintarea acesteia, a creat un regim juridic aparte, deosebit intr o oarecare masura de cel al nulitatilor din dreptul civil.

In primul rand, prin art. 15 din Codul familiei, s-a instituit pentru ofiterul de stare civila obligatia de a refuza celebrarea casatoriei in cazul in care se constata ca ,,cerintele legale nu sunt indeplinite". Art. 14 din Codul familiei da dreptul oricarei persoane sa faca opzitii la incheierea casatoriei daca sesizeaza vreo piedica legala sau ca nu sunt indeplinite anumite cerinte ale legii, ofiterul de stare civila avand obligatia de a le verifica in termenul de zece zile pe care il are la dispozitie.

In al doilea rand, chiar daca la incheierea casatoriei nu s-au respectat anumite conditii prevazute de lege, legiuitorul cauta sa evite, pe cat posibil, desfiintarea casatoriei, prin dispozitii normative specifice, referitoare la: restrangerea cazurilor de nulitate; scurtarea termenelor de prescriptie a atiunii in anularea casatoriei; posibilitatea acoperiii unor cazuri de nulitate absoluta; atenuarea efectelor desfiintarii casatoriei fata de soti prin reglementarea casatoriei purative sau inlaturarea efectelor nulitatii in privinta copiilor rezultati dintr-

Bibliografie:

1. Bacaci Al. - Dreptul familiei. Editura All, Bucuresti, 2000

2. Filipescu Ion P. - Tratat de dreptul familiei, editia a 5-a. Editura AllBeck, Bucuresti, 2000

3. Pricopi A. - Dreptul familiei. Editura Fundatia Romania Mare, Bucuresti, 2005

4. Constitutia Romaniei

5. Codul civil

6. Codul familiei, modificat si completat prin Legea 23/1999 si Legea 272/2004

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nulitatea Relativa a Casatoriei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 232 cuvinte
Nr caractere:
10 420 caractere
Marime:
15.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
casatorie, acte, conditii
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Alexandru Bacaci
Sus!