Nulitatea absolută a căsătoriei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nulitatea casatoriei intervine ca sanctiune impusa de legislatie in cazurile de nerespectare a unora dintre cerintele necesare a fi indeplinite cu privire la incheierea casatoriei conform legii.

Avand in vedere specificul casatoriei, care este si o forma de comunitate umana, nulitatile casatoriei prezinta particularitati fata de dreptul comun al nulitatilor in materia actului juridic civil in ceea ce priveste: cazurile de nulitate, conditiile in care efectele nulitatii retroactiveaza, acoperirea nulitatii.

Sedul materiei privind nulitatea casatoriei este dat de art. 293-295 si art. 297-300 din Codul Civil. Potrivit acestor articole, nulitatea poate fi relativa sau absoluta.

2.Nulitatea absoluta

2.1. Cazuri de nulitate absoluta

Sediul materiei privind nulitatea absoluta a casatoriei este dat de art. 293-295 din Noul Cod Civil. Principalele motive care determina nulitatea absoluta a casatoriei sunt cele legate de: exprimarea consimtamantului persoanelor pentru a se casatori, homosexualismul, cazurile de bigamie, gradul de rudenie inte persoanele care doresc sa se casatoreasca sau a unor posibile probleme de sanatate psihica a persoanelor care doresc sa se casatoreasca. De asemenea, un impediment serios in calea casatoriei, care consitituie un motiv pentru a declara nulitatea absoluta este reprezentat de nerespectarea publicitatii si solemnitatii actului de casatorie asa cum cere legislatia in vigoare

Lipsa consimtamantului unuia dintre soti sau a ambilor este reglementata de Codul Civil in art. 293 alin (1) si art. 271. Se are in vedere refuzul de a consimti la casatorie a unui dintre soti sau a amndurora in fata ofiterului de stare civila sau chiar incheierea casatoriei in lipsa acestora de la ceremonia incheiata de ofiterul starii civile. In acest caz, casatoria nu este posibila, dar daca se incheie fara respectarea acestor conditii, casatoria incheiata in acest mod este declarabila nula.

Alienatia si debilitatea mintala este prevazuta de Noul Cod Civil in art. 293 si 276 si reprezinta un al motiv pentru declararea nulitatii absolute a casatoriei incheiata fara a tine cont de acest impediment. Conform acestor prevederi este interzisa casatoria acestor persoane cu orice alta persoana, chiar daca acea din urma persoana este in cunostinta de cauza si doreste incheierea casatoriei cu persoana declarata debil mintal sau alienat mintal. Principalul motiv pentru care aceste casatorii sunt interzise este acela de a nu permite procrearea unor copii cu probleme de sanatate similare, fiind un mod de a preveni nasterea unor astfel de copii.

Bigamia nu este permisa in anumite state, in Romania fiind strict interzisa, prin umrare nesocotirea acestui aspect poate fi un motiv pentru declararea nulitatii absolute a casatoriei incheiate in acest mod. Baza legala este prevazuta de art. 293 din Noul Cod Civil si art. 273 si se refera la casatoria cu o persoana care este deja casatorita in mod valid anterior cu alta persoan si care nu a fost desfacuta pana la data acestei casatorii. Atata timp cat persoana este deja casatorita, nu poate incheia o alta casatorie cu alta persoana in acelasi timp, aceasta a doua casatorie fiind declarata nula. In alte state bigamia este permisa. In Romania insa nu se accepta si nici daca persoana respectiva si-a oficiat prima casatorie in alt stat nu poate sa incheie o a doua casatorie in Romania, folosindu-se de faptul ca ar fi prima casatorie oficiata in Romania.

Bibliografie:

1.Prof. Adrian Pricopi, Note de curs - Spiru Haret, Facultatea de Drept, Anul 3, Semestrul 1 2016-2017 - Lectia 5 - Nulitatea casatoriei.

2. Asist. univ. dr.Lăcraru Bogdan, Note de seminar - Spiru Haret, Facultatea de Drept, Anul 3, Semestrul 1 2016-2017 - Seminar 4 Nulitatea casatoriei 2016-2017

Legislatie:

3.Legea 287/2009 privind Noul Cod Civil, republicat în Monitorul Oficial nr. 505/2011, aplicabil din 1 octombrie 2011.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nulitatea absoluta a casatoriei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 232 cuvinte
Nr caractere:
7 022 caractere
Marime:
24.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
An de studiu:
III
Sus!