Notiunea De Functionar Public Clasificarea Functionarilor Publici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In administratia publica nu exista adevaruri universale. Functionarul public contemporan trebuie sa ia in considerare toate metodele existente pentru a corespunde cerintelor unei agentii publice moderne. In general, administratia publica reprezinta un sistem circular. Fiecare metoda are neajunsurile sale, pentru lichidarea carora sint necesare diferite metode.

In Legea serviciului public sa fixat dreptul cetateanului de a se incadra in serviciul public, indiferent de nationalitate, rasa, sex, apartenenta de partid, confesiune religioasa etc. In al doilea rind, sa determinat cercul de persoane la care se refera notiunea de functionar public! Aceasta este foarte important tinind cont de faptul ca in serviciul statutul se afla si ministrul, si invatatorul, si medicul, si insotitorul de vagon de Ia calea ferata. Dar, dupa cum se stie, intre aceste grupuri de persoane exista ? mare diferenta in ce priveste continutul muncii lor. De aceea in legea data se rasfringe numai asupra acelor functionari, care ocupa functie de stat remunerata si care dispun de ranguri si grade stabilite in conformitate cu principiile prezentei legi (art. 1). Prin urmare, astfel de specialisti, cum ar fi medicii, invatatorii, colaboratorii stiintifici nu vor fi atribuiti Ia categoria de functionar public, numindu-i pur si simplu functionari, de rind cu alte persoane angajate in organizatii nestatale. Acest lucru se argumenteaza prin faptul ca daca-i vom include in categoria de functionari publici pe toti functionarii organizatiilor de stat, se va sterge hotarul dintre activitatea gestionata de stat si cea a specialistilor din economia nationala, din sfera social-culturala, precum si dintre serviciul public si celelalte servicii existente in societate.

Credem ca ? atare clasificare nu este cea mai potrivita, pentru ca in multe tari notiunea de functionar public are alta semnificatie. Dar pentru perioada data poate ca e justificata.

Fac exceptie de la regula sus-numita (adica cine poate fi considerat functionar public) si persoanele fizice care alcatuiesc organele reprezentative ale statului - deputatii Parlamentului si consilierii locali care nu au calificativul de functionari publici pentru ca ei sint reprezentantii tarii, judetului, satului (comunei) si pentru ca prin activitatea nepermanenta, limitata in timp, pe care ? desfasoara, prin modul de lucru numai in sesiuni si prin alte trasaturi se deosebesc de functionarii publici.

Deci functionarii publici sint persoanele fizice, cetatenii care detin, in conditiile legii, ? functie publica intr-un serviciu public al comunei, orasului, judetului, municipiului.

Exista functionari cu studii superioare, liceale sau medii generale. Se au in vedere aici studiile pe care le cere functia publica si nu acelea pe care le are persoana fizica. Cu parere de rau, la noi, in etapa data, nu se prea tine cont de faptul care functii publice cer anumite studii superioare si care studii liceale. De aceea nu sint rare ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
963 cuvinte
Nr caractere:
5 288 caractere
Marime:
6.50 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Notiunea De Functionar Public Clasificarea Functionarilor Publici
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
1. NOTIUNEA DE SERVICIU PUBLIC Administratia publica urmareste satisfacerea interesului public,...
2. 1. 1. Remunerarea personalului 2. 1. 2. Selectarea personalului 2. 1. 3. Promovarea...
Serviciile publice denumesc anumite organisme infiintate de stat sau colectivitatile locale...
1.Notiunea de cheltuieli publice Cheltuielile publice reprezinta modalitati de reprezentare si...
NOTIUNI GENERALE DE PRELUCRARE PRIN ASCHIERE Proprietatile materialului de executie al sculei...
Sus!