Modificarea contractului individual de munca

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- DEFINITIA DREPTULUI MUNCII 3
- OBIECTUL DREPTULUI MUNCII 3
- CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA 4
- MODIFICAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA 4
- CONCLUZII 7
- BIBLIOGRAFIE 8

Extras din referat:

DEFINITIA DREPTULUI MUNCII

Dreptul muncii este prezentat ca fiind o ramura de drept care cuprinde norme juridice ce sunt folosite in relatiile de munca individuala si colectiva, ce apar intre salariati si angajatori in urma prestarii muncii.

Munca reprezinta o activitate umana prin care oamenii isi folosesc aptitudinile personale pentru a-si satisface necesitatiile. Munca poate sa fie intelectuala si/sau manuala.

Conform Codului Muncii, ,,prin angajator se intelege o persoana fizica sau juridica ce poate, potrivit legii, sa angajeze forta de munca in baza unui contract individual de munca" . Coform articolului 10 din Codul Muncii prin salariat se intelege o persoana fizica care presteaza o munca pentru un angajator, in schimbul unei remuneratii demunite salariu.

OBIECTUL DREPTULUI MUNCII

Obiectul muncii este format din raporturi juridice de munca care se nasc din contractul individual de munca. Aceste raporturi sunt reprezentate de relatii stabilite de lege care apar intre o persoana fizica (salariat) si o persoana fizica/juridica (angajator), in urma prestarii unei munci de catre salariat.

Prin totalitatea normelor juridice sunt stabilite relatiile aparute in momentul in care se incheie, executa, modifica si inceteaza raporturile juridice de munca, inscrise in contractul individual de munca.

Munca independenta nu este incadrata in obiectul dreptului muncii, in special, exercitarea profesiunilor libere, cum ar fi: notarii, medicii, avocatii etc.

CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA

Conform legii, intelegerea care se formeaza intre un salariat si un angajator, reprezinta contractul individual de munca. Prin contractul de muna salariatul este obligat sa presteze anumite servicii si sa respecte regulamentul intern, iar angajatorul este obligat sa ii ofere salariatului conditiile de munca specificate in Codul Muncii, dar si sa acorde la timp salariul.

Contractul de munca se incheie doar in forma scrisa, cu acordul ambelor parti, inaintea inceperii activitatii salariatului. Angajatorul este cel obligat sa incheie contractul individual de munca in forma scrisa. Tot inaintea inceperii activitatii, contractul se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), dupa care este transmis ITM-ului. Angajatorului ii revine sarcina ca inaintea inceperii activitatii salariatului, sa ii inmaneze acestuia un exemplar din contractul individual de munca.

Munca in baza unui contract individual de munca constituie vechimea in munca. Vechimea scade daca salariatul are absente nemotivate si/sau concedii fara plata.

Un exemplar din contractul individual de munca al fiecarui angajat este obligatoriu sa se pastreze la locul unde salariatii respectivi isi presteaza activitatea.

Munca nedeclarata este reprezentata de urmatoarele situatii:

- atunci cand o persoana incepe activitatea fara a incheia anterior un contract individual de munca in forma scrisa

- atunci cand o persoana este primita la munca fara a transmite anterior, cu cel tarziu o zi, a raportului de munca in REVISAL

- atunci cand se primeste la munca o persoana care are contractul suspendat

MODIFICAREA CONTRACTULUI DE MUNCA

Contractul de munca se modifica numai cu acordul partilor prin incheierea unui act aditional. Acest acord intervine asupra completarii ulterioare asupra contractului de munca.

Acest act aditional reprezinta autorizarea oricarei modificari ce apare in contractul de munca, doar daca prezinta semnatura angajatului si a angajatorului. Ca si exceptie de la aceasta regula o face modificarea unilaterala de catre angajator prin detasarea sau delegarea salariatului intr-un alt loc de munca inafara de cel inscris in contractul individual de munca al acestuia.

Delegarea se face pe o perioada temporara, la initiativa angajatorului, astfel incat angajatul sa indeplineasca anumite sarcini sau lucrari care corespund cu atributiile acestuia doar ca sunt efectuate inafara locului sau de munca. Delegarea se poate incheia pe o perioada de maxim 60 zile calendaristice in 12 luni, putand a fi prelungita, cu acordul salariatului, pentru perioade succesive de cel mult 60 zile. Delegarea este obligatorie pentru salariat, iar daca acesta refuza, angajatul poate sa fie sanctionat disciplinar.

Detasarea reprezinta schimbarea temporara a locului de munca, tot la initiativa angajatorului, la un alt angajator, in vederea efectuarii unor lucrari in interesul acestuia. In cazul detasarii, contractul individual de munca se suspenda,iar angajatul va parasi temporar locul de munca. Detasarea poate fi incheiata pe o perioada de cel mult 1 an si poate fi prelungita, doar cu acordul salariatului, din 6 in 6 luni.

Bibliografie:

- Codul Muncii, Legea 53/2003;

- Suport curs "inspector resurse umane"- Bestcor 2018

- Euroavocatura.ro

- Legislatiamuncii.manager.ro

- https://www.portal-resurseumane.ro/legislatia-muncii-130/ce-cuprinde-revisal-13827.html

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 612 cuvinte
Nr caractere:
9 189 caractere
Marime:
100.59 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Data publicare:
20.04.2021
Structură de fișiere:
  • Modificarea contractului individual de munca.docx
Predat:
la facultate
Materie:
Dreptul Muncii

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Tema lucrarii a constituit una dintre preocuparile doctrinei si practicii judiciare inca de la...
a) Dreptul muncii este inseparabil legat de munca, aflata, la randul ei, in osmoza cu existenta...
1.MODIFICAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA Modificarea si incetarea contractului individual...
Capitolul I Modificarea contractului individual de munca Prin modificarea contractului...
INTRODUCERE Notiunea si specificul contractului individual de munca In prezent, contractul...
Sus!