Legea - Model uncitral privind insolvența transfrontalieră

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Bibliografie 2
CAPITOLUL I. INTRODUCERE 3
CAPITOLUL II. LEGEA MODEL UNCITRAL PRIVIND INSOLVENTA TRANSFRONTALIERA 4
1. Aspecte generale 4
2. Avantajele Legii model in raport cu Conventia Internationala 6
3. Domeniul de aplicare al Legii model 7
4. Interpretarea legii 7
5. Accesul reprezentantilor si al creditorilor straini la instantele competente
din statul care a adoptat Legea model 8
6. Recunoasterea unei proceduri straine in statul care a adoptat
Legea model 10
7. Cooperarea cu instante si reprezentanti straini 11
8. Coordonarea procedurilor concurente 12
CAPITOLUL III. CONCLUZII 14

Extras din referat:

Spre deosebire de conventiile internationale care, odata adoptate si/sau ratificate, dobandesc forta obligatorie si devin o componenta a sistemului legislativ national, legile model constituie un text legislativ care este recomandat statelor pentru a fo adoptat in sistemul national o lege proprie.

Legea model este astfel conceputa astfel incat sa puna la indemana statelor care o adopta un instrument modern de abordare a situatiilor de insolventa transfrontaliera. Aceste situatii includ, de regula, cazuri in care bunurile din averea debitorului sunt amplasate pe teritoriul mai multor state sau cazuri in care unii dintre debitori sau creditori nu apartin statului in care se desfasoara procedura.

CAPITOLUL II

LEGEA MODEL UNCITRAL PRIVIND INSOLVENTA TRANSFRONTALIERA

1. Aspecte generale

Organism subsidiar al Adunarii Generale a Natiunilor Unite, Comisia Natiunilor Unite pentru Dreptul Comertului International (UNCITRAL) elaboreaza texte cu caracter legislativ in scopul de a ajuta statele membre sa-si modernizeze dreptul comercial si texte cu caracter nelegislativ destinate sa faciliteze negocierile intre partile unei tranzactii comerciale.

Preocuparile Comisiei au inceput sa se concretizeze in 1992, in scopul adoptarii unei Legi model.

Necesitatea, pentru comunitatea comerciala internationala, de a exista un cadru formal pentru rezolvarea uniforma a cazurilor de insolventa transfrontaliera a condus la elaborarea documentului ,,Lege model privind insolventa transfrontaliera".

La data de 30 mai 1997 la cea de-a 30-a sesiune a UNCITRAL (Comisia Natiunilor Unite pentru Dreptul Comertului International) a fost adoptata Legea model privind insolventa transfrontaliera, o finalizare a unor eforturi sustinute de a da o reglementare unitara si moderna a falimentului care depaseste frontierele unui stat.

Rezolutia 52/158 a Adunarii Generale din 15 decembrie 1997 exprima ratiunile care au condus la un astfel de demers si anume:

- o asemenea Lege model era necesara ca urmare a expansiunii comertului si a investitiilor internationale, atat intreprinderile cat si comerciantii persoane fizice dispun tot mai adesea de bunuri in mai mult de un stat;

- prin aceasta Lege model se statueaza ca atunci cand un debitor dispunand de bunuri in mai mult de un stat face obiectul unei proceduri de insolvabilitate, cooperarea si coordonarea internationala in materie de supraveghere si administrare a bunurilor si afacerilor sale devine tot mai adesea o necesitate imperioasa. Lipsa de coordonare si cooperare internationala in cazurile de

Bibliografie:

Ioan Macovei, Dreptul comertului international, vol. I, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2006.

Ioan Schiau, Regimul juridic al insolventei comerciale, Editura All Beck, Bucuresti, 2001.

Ioan Schiau, Reglementarea internationala a insolventei transfrontaliere, in ,,Revista de Drept Comercial" nr. 3/2000, pag. 76.

Ion Turcu, Tratat de insolventa, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2006.

Diana Elena Ungureanu, Regimul juridic al falimentului in Dreptul comertului international (teza de doctorat), Academia de Studii Economice, Bucuresti, 2004, sursa: www.biblioteca.ase.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Legea - Model uncitral privind insolventa transfrontaliera.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 092 cuvinte
Nr caractere:
17 481 caractere
Marime:
17.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
rezolutie, legi, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!