Izvoarele tratatului international

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE . 2
1. NOTIUNEA DE TRATAT INTERNATIONAL . 4
2. TRATATUL - IN SIAJUL SECOLELOR . 5
3. EVOLUTIA ISTORICA SI CODIFICAREA TRATATULUI INTERNATIONAL . 7
4. STUDIU DE CAZ . 10
CONCLUZII GENERALE . 11
BIBLIOGRAFIE . 12

Extras din referat:

INTRODUCERE

Obiectul de studiu il constituie cercetarea si analiza izvoarelor tratelor internationale.

Actualitatea acestei teme este una deosebita, deoarece dreptul international este un mecanism important de functionare a comunitatii mondiale. Un punct esential in dezvoltarea si functionarea dreptului international il reprezinta tratatul international care este considerat totodata si un izvor al acestui tip de drept. Totodata tema pe care urmeaza sa o abordam este izvoarele tratatelor internationale, dar nu ale dreptului international. Tratatul international a permis nemijlocit dezvoltarea si aparitia dreptului international pe scena mondiala, de aceea este importanta studierea si analiza transformarilor care au avut loc in cadrul dreptului international, si anume bazele care au stat la aparitia izvoarelor de tratat international.

Scopul si obiectivele acestei lucrari sunt de a determina si a scoate la iveala bazele care au stat la aparitia tratatului international, fiind intalnita in literatura de specialitatea si sub o alta forma, si anume sub denumirea de izvor, ceea ce ne face sa intelegem originile anumitui domeniu, in cazul nostru servind tratatul international.

Obiectul de activitate il constituie elaborarea, aprobarea si monitorizarea surselor care indica spre un oarecare ansamblu de izvoare al tratatelor internationale.

Pentru a cerceta aceste aspecte, propun sa folosim sursele exacte in care sa putem stabili care este rolul si ce influenta au avut izvoarele tratatelor internationale asupra dezvoltarii dreptului international.

In aceasta lucrare am folosit metoda de cercetare istorica care presupune analiza si studierea izvoarelor istorice primare cat si a literaturii secundare, care se poate gasi in anumite surse, cum ar fi: document, lucrare care apartine literaturii de specialitate secundara.

Analiza surselor de cercetare a parcurs conform planului,utilizind surse analitice conform opiniei expertilor, cercetarea si analizarea lucrarilor de specialitate care ar arata apartenenta anumitor surse, considerate fiind drept izvoare ale tratatelor internationale. Aceasta etapa a cercetarii acestei lucrari a fost influentata sau inspirata in mare parte din dreptul international, care are la baza tratatul international. In momentul de fata tratatul international reprezinta una din cele mai eficiente metode de cooperare la nivel mondial, deoarece cu ajutorul acestuia este inceputa sau legata o relatie dintre doua sau mai multe state, organizatii internationale, corporatii transnationale si nu in ultimul rand intre oamenii de afacere.

1. NOTIUNEA DE TRATAT INTERNATIONAL

Tratatul international constituie cel mai important izvor al drep!tului international contemporan, atat datorita claritatii cu care exprima normele de drept, tehnicii sofisticate si precise folosite, cat si frec!ventei utilizarii sale.

Tratatul poate fi definit ca forma expresa de manifestare a acordului de vointa dintre doua sau mai multe state, ori alte subiecte de drept international, incheiat in forma scrisa si guvernat de dreptul international in scopul de a crea, a modifica sau a abroga norme de drept international.

Tratatul international este asadar, actul juridic prin care se creeaza, se modifica sau se sting norme si raporturi juridice internationale. El consfinteste intelegerea precisa si liber exprimata intre doua sau mai multe state cu privire la drepturile si obligatiile reciproce in relatiile lor politice, economice, culturale etc.

Art.2, Conventia de la Viena privind dreptul tratatelor, 1969:

,,Prin expresia ,,tratat" se intelege un accord incheiat in scris intre subiectele de drept international ( in special intre state, state si organizatii international sau intre organizatii internationale) si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr -un singur instrument sau in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea lor particulara."

Bibliografie:

1. Conventia de la Viena din 1869 cu privire la Dreptul Tratatelor. http://www.parlament.md/LinkClick.aspx?fileticket=4mKw8IxR66Y%3D&tabid=144 (vizitat 21.10.17)

2. Izvoarele si codificarea dreptului international. https://dreptmd.wordpress.com/cursuri-universitare/drept-international-public/izvoarele-si-codificarea-dreptului-international/ (vizitat 21.10.2017)

3. Tratatul international. https://dreptmd.wordpress.com/cursuri-universitare/drept-international-public/tratatul-international/ (vizitat 21.10.2017)

4. Legea R.M. privind tratatele internationale ale Republicii Moldova Nr.595-XIV din 24.09.1999, Monitorul Oficial lR.M.nr.24-26 din 02.03.2000, art. 2 (vizitat 21.10.2017)

5. Dumitra Popescu, Adrian Nastase, Drept international public, Editura Sansa, Bucuresti 1997, p. 222

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 781 cuvinte
Nr caractere:
16 556 caractere
Marime:
33.69 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Data publicare:
03.12.2017
Structură de fișiere:
  • Izvoarele tratatului international.docx
Predat:
la facultate din Chisinau , Republica Moldova
Specializare:
Relatii Internationale
Materie:
Dreptul Tratatelor
An de studiu:
III
Profesorului:
Vladimir Sterpu
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
1. Notiunea si elementele caracteristice ale izvoarelor dreptului international public...
Izvoarele dreptul international public Izvoarele dreptului international sunt forme specifice de...
1.1 Notiune Izvoarele dreptului international public : "sunt forme specifice de exprimare a...
In domeniul dreptului, sintagma ,,izvoarele dreptului international public" desemneaza...
Prin izvoare ale dreptului international public intelegem instrumentele juridice (cum sunt...
Sus!