Istoricul Cjce

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Necesitatea infiintarii unei astfel de institutii s-a resimtit inca din perioada lucrarilor pregatitoare elaborarii Tratatului de la Paris, instituind CECO. Partenerii prezenti lla negocieri vedeeau in CJ adevaratul organ de control al legalitatii actelor emise de Inalta Autoritate si Conssiliul special de Ministri (organe ale CECO), menit sa asssigure, in acelasi timp, echilibrul intre aceste organe si statele membre, de asemenea, sa garanteze neamestecul autoritatilor CECO in domeniile care cad sub incidenta suveranitatii statelor membre.

In cadrul negoocierilor s-au propus mai multe solutii, dar nici una nu a fost adoptata. intre solutiile propuse s-au evidentiat: infiintarea uneei comisii de arbitraj (considerata a fi insuficienta) si recurgerrea la serviciile unui organ de justitie deja existent (eventual Curtea Internationala de Justitie). In cele din urma s-a optat pentru o solutie propusa inca din anul 1950, de a infiinta o Curte de Justitie proprie care sa asigure respectul dreptului in interpretarea si aplicarea tratatului si a regulamentului de executare. Mai tarziu, cele doua Tratate de la Roma, acte constitutive ale CEE si CECO, ca si cele doua protocoale, care le completeaza prevad crearea Curtii de Justitie, avand aacelasi rol ca si Curtea de justitie infiintata prin Tratatul de la Paris.

La 25 martie 1957 este adoptata Conventia relativa la unele institutii comune Comunitatilor Europene, care prevede ca atributiile conferite de fiecare dintre cele doua Tratate de le Roma Curtii de Justitie vor fi exercitate de o Curte de Justitie unica si ca aceasta institutie unica inlocuieste Curtea prevazuta in articolul 322 al Tratatului de la Paris.

Astfel, la intrarea in vigoare a Tratatelor de la Roma, cele trei Comunitati Europene au o Curte de Justitie unica (comuna), care isi exercita atributiile stabilite prin fiecare tratat in parte, potrivit dispozitiilor fiecaruia dintre ele.

Acesta situatie a fost ilustratta plasttic de specialistii in probleme comunitare prin formula une tete a trois cas quettes. Institutie comuna a trei Comunitati distincte, Curtea de Justitie, cunoscuta drept Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene sau Curtea de Justitie de la Luxemburg ori Curtea Europeana de Justitie, este guvernata de dispozitii aproape identice care sunt inscrise in fiecare dintre tratatele ce instituie cele trei Comunitati, precum si in protocoalele aditionale.

Acesta a fost conceputa ca organism comun al CECO, CE si CEEA atat pentru ratiuni de ordin practic, cat si pentru facilitatea unitatii de aplicare si interpretare a tratatelor si pentrru a favoriza rezolvarea eventualelor conflicte de competenta dintre Comunitati.

Octav Bibere Uniunea Europeana: intre real si virtual, Bucuresti: ALL EDUCATIONAL 1999, pag. 140-146. Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene trebuie sa asigure respectul dreptului in interpretare si aplicare (art. 164 CEE). Sistemul juridic comunitar constituie ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoricul Cjce
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
726 cuvinte
Nr caractere:
3 841 caractere
Marime:
7.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!