Intentarea pricinii civile în instanța de judecată, cererea intentării acțiunii civile de chemare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intentarea unei actiuni civile este un drept si totodata o necesitate prin care unele persoane fie fizice fie juridice isi pot apara drepturile sale care au fost incalcate in decursul oricarui proces.

Incepand cu depunerea cererii de a intenta o actiune civila petitionarul trebuie sa respecte un sir de prevederi de intocmire a cererii care sunt conform legislatiei procedurale civile obligatorii pentru ca sa fie dat pornirii procesului civil.

Respectarea in tocmai a tuturor prevederilor necesare pentru ca petitionarul sa capete un scop dorit final este obligatorie.

Aceasta operatiune de depunere a cererii si pornirii unui proces civil da posibilitate ca legea si numai in baza legii sa fie solutionate diferendele aparute intre persoane cat fizice cat si juridice, instanta de judecata fiind unicul organ competent de a rezolva astfel de probleme, desigur si in cazul dat este necesitate de a concretiza in competenta carei instante ii apartine solutionarea cazului dat.

La fel este necesara cunoasterea de catre participantii la procesul civil a drepturilor si obligatiilor sale procedurale conform legislatiei si codului de procedura civila.

Procesul civil incepe cum am spus mai sus prin depunerea unei cereri in instanta de judecata competenta de a solutiona pricina in cauza.

Aceasta cerere trebuie sa cuprinda un sir de prevederi obligatorii pentru ca ea (cererea) sa fie primita spre examinare in judecata.

Toate acestea sunt niste prevederi puse spre dispozitie de catre legea procedurala civila.

Dupa primirea cererii de catre judecatorul de serviciu, cererea se va examina si se va dreptului de autor pornirii procesului civil.

In care cat paratul cat si reclamantul conform legii au drepturi cat si obligatii. Instanta de judecata pana la finele procesului fiind unicul organ competent ce este in drept sa solutioneze pricinile civile, daca acestea conform legii nu au putut fi solutionate extrajudiciar.

Cererea intentarii actiunii civile (de chemare in judecata). Persoanele care au dreptul de a inainta cererea de intentare a actiunii civile: Persoanele fizice si juridice.

Procurorul. Minori, handicapati, batrani.

Cand este afectat mediul inconjurator.

Interesele statului.

Cand in budget au venit ilegal sume de bani.

Sindicatele, organizatii obstesti.

Procesul civil incepe printr-o procedura scrisa ce consta in inaintarea cererii de chemare in judecata, prin care reclamantul sesizeaza instanta de judecata declansand astfel procesul in care apar elementele litigiului civil si raporturile procesuale intre parti si intre instanta si parti.

Cererea de chemare in judecata este forma de manifestarea actiunii civile prin care se anunta instanta de judecata.

Aceasta din urma este mijlocul procesual prin care cel vatamat intr-un drept civil solicita organele de drept ale statului pentru a inlatura conflictul declansat in baza legii.

Cererea de chemare in judecata cuprinde urmatoarele cerinte: Denumirea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intentarea Pricinii Civile In Instanta De Judecata Cererea Intentarii Actiunii Civile De Chemare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 888 cuvinte
Nr caractere:
9 317 caractere
Marime:
10.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!