Infractiunea continuata

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Infractiunea este continuata cand o persoana savarseste la diferite intervale de timp dar in realizarea aceleiasi rezolutii, actiuni sau inactiuni care prezinta fiecare in parte continutul aceleiasi infractiuni ( art. 41 alin. 2 C pen. ).

Atunci cand se savarsesc mai multe actiuni ( inactiuni) , care prezinta continutul aceleiasi infractiuni se realizeaza o pluralitate de infractiuni.

O astfel de situatie se intalneste in cazul infractiunii continuate, in art. 41 alin. 1 fiind prevazut in mod expres ca nu exista pluralitate de infractiuni, ceea ce inseamna ca legiuitorul ii confera statutul de unitate infractionala.

Argumentarea teoretica are in vedere existenta unei triple unitati : unitate personala ( este vorba de acelasi subiect activ), unitate psihica ( aceeasi rezolutie infractionala) si unitate juridica ( acelasi continut de infractiune).

De exemplu, constituie infractiune continuata de furt calificat, sustragerea repetata in timpul noptii prin escaladare, a diferite bunuri apartinand persoanei vatamate, inculpatul facand mai multe drumuri pentru a le transporta.

-Conditiile infractiunii continuate:

Conditiile de existenta ale infractiunii continuate reies in mod explicit din definitia data in art.

41 alin. 2 C. pen., ele fiind urmatoarele:

- unitatea subiectului activ

- unicitatea rezolutiei infractionale

- pluralitatea de actiuni ( inactiuni) la diferite intervale de timp care sa realizeze continutul aceleiasi infractiuni.

a)Unitatea subiectului activ

Conditia semnifica faptul ca aceeasi persoana savarseste activitatea infractionala. Aceasta nu inseamna ca atunci cand mai multe persoane comit impreuna, deci in calitate de coautori actiuni care realizeaza continutul aceleiasi infractiuni dispare caracterul de infractiune continuata.

Atat in literatura de specialitate cat si in practica judiciara s-a pus problema daca mai exista infractiune continuata atunci cand subiectul activ are, sub aspectul participatiei calitati diferite, adica la unele actiuni este autor ( coautor), la altele complice sau instigator.

Sunt autori de drept penal care sustin ca subiectul activ trebuie sa aiba aceiasi calitate la toate actiunile, de exemplu calitatea de autor sau calitatea de complice, cu argumentarea ca numai in acest fel ar reiesi ca exista o rezolutie unica.

Daca aceiasi persoana ar fi autor la o actiune iar la alta complice, nu va mai exista o infractiune continuata ci un concurs de infractiuni.

b)Unicitatea rezolutiei infractionale

A doua conditie a infractiune continuate priveste latura subiectiva.

Conditia aceasta este cea mai esentiala pentru existenta infractiunii continuate, pentru ca in lipsa ei actele infractionale identice ar avea semnificatia unui concurs real omogen de infractiuni.

Faptul insa ca infractorul le-a comis in temeiul unei conceptii unice duce la aparitia unitatii infractionale sub forma infractiunii continuate.

Se admite atat in doctrina cat si in practica judiciara ca o rezolutie unica semnifica o reprezentare generala de ansamblu a actiunilor, a modului de operare, a urmarilor fara ca prin aceasta sa se inteleaga ca trebuie sa existe un plan amanuntit care ar trebui respectat intocmai.

Ea trebuie sa indeplineasca doua cerinte esentiale: sa fie prealabila inceperii activitatii infractionale si sa dureze tot timpul cat se desfasoara acest gen de activitate.

Sub aspectul formei de vinovatie, infractiunea continuata se comite numai cu intentie, imprejurare ce rezulta din continutul reglementarii de la art. 41 alin. 2 care folosind termenul de rezolutie exclude in acest fel culpa.

Instanta suprema pronuntandu-se de principiu asupra unor criterii pe baza carora s-ar putea constata unitatea de rezolutie a admis ca acestea ar putea fi, de exemplu, urmatoarele: unitatea obiectului material, unitatea locului, a persoanei vatamate.

Ulterior pornind de la situatii concrete, pozitia instantei supreme a fost mult mai nuantata motivand ca cerinta unitatii de rezolutie se realizeaza atunci cand autorul a prevazut chiar si in linii mari activitatea ce o va infaptui si rezultatele ei, cunoscand mai mult sau mai putin generic conditiile in care se vor savarsii actiunile sau inactiunile componente.

Interpretarea mai larga data ulterior sensului expresiei de unitate de rezolutie a prilejuit atat solutii contradictorii in practica cat si unele luari de pozitie in teoria dreptului penal.

Exista si parerea ca trebuie facuta distinctie intre infractiunile contra patrimoniului si infractiunile contra persoanei. La infractiunile contra patrimoniului nu are importanta persoana subiectului pasiv pentru existenta infractiunii continuate, pentru ca se produce un rezultat global, prin cumularea castigurilor si respectiv a prejudiciilor care este specific pentru intreaga activitate infractionala.

La infractiunile contra persoanei, activitatea infractionala trebuie sa priveasca acelasi subiect pasiv intrucat motivele faptuitorului sunt strans legate de o anumita victima, caz in care nu poate exista o singura rezolutie infractionala atunci cand sunt mai multe victime.

Bibliografie:

1. CONSTANTIN BUTIUC - Manual de drept penal: partea generala, Sibiu, Editura Universitatii ,, Lucian Blaga " din Sibiu, 2006

2. Dobrinoiu V. s.a., Drept penal. Partea generala., Bucuresti: Ed. ATLAS LEX, 1994.

3. Basarab M., Drept penal. Partea generala. Vol.II, Ed. a III-a revazuta si adaugita, Cluj-Napoca: Ed. Lumina Lex, 2002.

4. Vintila Dongoroz, Drept penal (reeditarea editiei din 1939), Ed. Tempus, Bucuresti, 2000, p.265

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 610 cuvinte
Nr caractere:
7 885 caractere
Marime:
15.17 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Data publicare:
01.11.2020
Structură de fișiere:
  • Infractiunea continuata.docx
Predat:
la facultate
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Infractiunea unica sau continuata se raporteaza la aceeasi institutie fundamentala a dreptului...
Notiunea infractiunii continuate In art. 41 alin 2 al Codului penal se arata ca intractiunea...
Analiza unei institutii atat de importante in dreptul nostru penal nu poate incepe fara o...
1.1. Preliminarii. Problema analizarii comparate a unor institutii juridice de drept penal se...
Complexitatea infractiunii de talharie aduce in actualitate o serie de probleme controversate,...
Sus!