Funcțiunea publică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intrun stat de drept, suveranitatea statului se realizeaza prin organele celor trei puteri: organele puterii legislative, ale celei executive si ale puterii jedecatoresti. De altfel, in Constitutie sunt reglementate, in Titlul III, intitulat: "Autoritatile publice", pe rand, organele care exercita puterile statului.

Toate aceste organe sunt infiintate pentru a realiza interesele generale ale societatii in cadrul suveranitatii statului.

Ele isi indeplinesc atributiile in limitele stabilite de organele reprezentative ale statului.

Art 2 (1) din Constitutie prevede: ,, Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care exercita prin organele sale reprezentative si prin referendum, iar alin (2) a aceluiasi articol arata ca,, Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatatea in nume propriu Infiintandu-se, potrivit Constitutiei, organele proprii ale fiecarei puteri primesc sarcina si de a infaptui, in practica, o anumita functie legislativ, executiva si judecatoreasca care se exercita in scopul satisfacerii intereselor generale ale societatii.

Notiunea de functiune a statului are o acceptiune larga, in sensul ca ea cuprinde totalitatea functiunilor statului prin care se realizeaza suveranitatea acestuia, fara deosebire de faptul ca aceste functiuni infaptuiesc sarcinile puterii legislative, executive sau judecatoresti.

Notiunea de functie publica o intalnim folosita in Constitutie si legi, cat si in diferite alte acte normative de salarizare sau de infiintare, organizare si functiuonare a unor servicii publice organe ale administratiei de stat, institutii publice si regiile autonome de interes public precum si in statele de functii ale acestora.

Astfel art. 16 (3) din Constitutie foloseste notiunea de functii si demnitati publice, iar in art. 94 lit. e se prevede ca Presedintele Romaniei,, numeste in functii publice, in conditiile legii iar in art. 95 (1) se prevede ca Presedintele Romaniei poate fi, suspendat din functie. Legile privind salarizarea personalului din organele celor trei puteri cuprind, de asemenea, notiunea de functii, care pot fi: Functii de executie Functii de executie de specialitate specifice Functii de conducere In Hotararea Guvernului nr. 307/191 cu privire la salarizarea personalaului din unitatile bugetare sunt cuprinse, printre altele, functii publice prevazute pentru serviciile publice organizate sub forma institutiilor publice si anume: unitati de invatamant sanitare si de asistenta sociala cercetare fundamentala si avansata si proiectare informatica de cultura presa, edituri si informare documentara sportive Statele de functii Statele de functii, adica actul juridic ce cuprinde toate functiile publice pe care le poate avea un serviciu public, se intocmesc si se aproba potrivit legii.

Astfel: statele de functii, pentru aparatul propriu ministerelor, celorlalte organe, centrale si consiliile judetene se intocmesc si se aproba de conducerile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functiunea Publica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 970 cuvinte
Nr caractere:
12 055 caractere
Marime:
16.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!