Formarea Profesională

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Consideratii introductive pg 3-4
2. Formarea profesionala a salariatilor pg 5-7
3. Contracte speciale de formare profesionala organizate de angajator pg 7-10
4. Bibliografie pg 11

Extras din referat:

1.Consideratii introductive.

Notiunea de formare profesionala reprezinta orce procedeu prin care un salariat dobandeste o calificare atestata printr-un certificat sau o diploma, eliberata in conditiile prevazute de Legea invatamantului numarul 84/1995.

Formarea profesionala este structurata conceptual pe doua transoane fundamentale, avand un scop unic, ocuparea fortei de munca :

- Formarea profesionala initiala care se realizeaza in principal prin formele specifice sistemului national de invatamant.

- Formarea profesionala continua, prin perfectionarea pregatirii profesionale si dobandirea unor calificari profesionale.

Formarea profesionala prin sistemul national de invatamant , organizarea si functionarea acestuia, apartin , ca norme juridice dreptului administrativ. Invatamantul obligatoriu, este de zece clase; frecventarea obligatorie a invatamantului de zece clase, forma de zi inceteaza la varsta de 18 ani, insa, de regula, invatamantul obligatoriu se termina la 16 ani, varsta de la care se poate incheia, de catre cel in cauza, singur, contract individual de munca.

Formarea profesionala continua, in afara sistemul de invatamant asigura:

-completarea educatiei de baza;

-perfectionarea pregatirii profesionale si dobandirea unor calificari profesionale;

-educatia civica;

-educarea;

-cultivarea aptitudinilor si a intereselor individuale ale cetateanului pentru dobandirea unui rol activ social.

Codul muncii acorda si el o atentie speciala formarii profesionale , careia ii recunoaste ca obiective principale , statornice in articolul 188, si anume:

-adaptarea cetateanului la cerintele postului sau ale locului de munca;

-obtinerea unei calificari profesionale;

-actualizarea cunostintelor si a deprindelor specifice postului si locului de munca si perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza;

-reconversia profesionala determinata de restructurari socio-economice;

-dobandirea unor cunostinte avansate, necesare pentru realizarea activitatilor profesionale;

-prevenirea riscului somajului;

-promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale.

Formarea profesionala si evaluarea cunostintelor se fac pe baza standardelor ocupationale recunoscute la nivel national. Prin standard ocupational se precizeaza cerintele de competenta si nivelul calitativ al cerintelor de competenta si nivelul calitativ al rezultatelor activitatilor care trebuie sa fie realizate intr-o anumita ocupatie, pe baza lor se aproba Nomenclatorul operational al ocupatilor, meseriilor si profesiilor din Romania care cuprinde clasificarea ocupatiilor, programelor de formare profesionala organizandu-se in conformitate cu acesta.

In acest context se stabileste ca planul de fomarea profesionala, obligatoriu pentru fiecare angajator, face parte integrata din contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate. Contractul colectiv de munca la nivel national, stabileste ca formarea profesionala continua este orce procedurea prin care salariatul, avand deja o calificare sau o profesie, isi completeaza cunostintele profesionale fie prin aprofundarea studiilor intr-un anumit domeniu al specialitatii de baza , fie prin deprinderea unor metode sau procedee noi adoptate in domeniul specialitatii lui.

In baza principiului general al negocierii individuale, modalitatea concreta de formare profesionala , drepturile si obligatile partilor, durata, precum si orce alte aspect legate de formarea profesionala fac obiectul unor acte aditionale la contractile individuale de munca. Formarea profesionala se realizeaza prin programe de formare profesionala care se organizeaza in conformitate cu Clasificarea ocupatilor din Romania, care au la baza standardele ocupationale, prin raportare obligatory la Registru national al calificarilor profesionale din Roamania.

Recunoasterea calificarilor profesionale are la baza Directiva numarul 89/48 CEE referitoare la un system general de recunoastere a diplomelor din invatamantul superior, acordate la incheierea educatiei profesionale si la educatia si calificarea avand o durata minima de trei ani si Directiva numarul 92/51 CEE, referitoare la un system general de recunoastere a educatiei profesionale si la educatie si calificare.

Conform acestora, principiul este acela al recunoasterii educatiei si calificarii unei persoane ce migreaza in alta tara , in cazul in care activitatile profesionale pe care doreste sa le desfasoare sunt aceleasi ca in statul de origine si nu difera substantial din cele din statul membru de primire

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Formarea Profesionala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 216 cuvinte
Nr caractere:
20 059 caractere
Marime:
44.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Lupu Dan
Sus!