Evaziunea fiscală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Introducere
2.Evaziunea fiscala. Concept si abordari.
3.Cauzele evaziunii fiscale
4.Formele evaziunii fiscale
5.Modalitatile si tehnicile evaziunii fiscal
6.Evaziunea fiscala in Republica Moldova
7.Concluzii
8.Bibliografie

Extras din referat:

Evaziunea fiscala e unul din fenomenele economico - sociale complexe de maxima importanta cu care statele de astazi se confrunta si ale carei consecinte nedorite cauta sa le limiteze cat mai mult, eradicarea fiind practic imposibila. Statul trebuie sa se preocupe sistematic si eficient de preintampinarea si limitarea fenomenului evaziunii fiscale. Statul prin puterile publice, poate si sa incite la evaziune fiscala, urmarind in principal doua scopuri: un scop 'pozitiv' argumentat de dorinta de a stimula formarea capitalului si un scop 'negativ' reflectat in sprijinirea unor grupuri de interese, de multe ori de tip mafiot, cu tot cortegiul de consecinte.

Evaziunea fiscala este pagubitoare atat statului, cat si contribuabilului. In primul rand statului pentru ca il lipseste de veniturile necesare indeplinirii atributiilor sale esentiale. In al doilea rand contribuabilului prin faptul ca totalul impozitelor se distribuie pe o masa de venituri mai mica.

Prin evaziune fiscala, ca de obicei se subintelege sustragerea de la onorarea obligatiilor stabilite prin lege, adica in cazul de fata de la achitarea platilor obligatorii fata de stat.

Evaziunea fiscala este capitolul cel mai studiat din dreptul fiscal atat de tehnicieni, cat si de teoreticieni, jurnalisti etc. Cu toate acestea, si in pofida a tot ceea ce se scrie despre cauzele, modalitatile, amploarea, controlul sau sanctiunile privitoare la evaziunea fiscala, cuvintele care desemneaza acest fenomen sunt impresie, iar domeniul pe care-l exploreaza este incert. Ca atare, evaziunea fiscala este o notiune foarte dificil de precizat, in plus, nu exista o definitie legala a evaziuni fiscale.

Problema evaziunii fiscale, este, una care doar fiind profund studiata poate fi discutata si poate trezi mari controverse, ceea ce si a reusit sa faca, intr-o perioada destul de mica de timp, de cind este pusa in discutie. Evaziunea fiscala este o problema de mare actualitate cu care se confrunta toate statele lumii si care fara o politica corecta de lupta impotriva ei nu ar putea fi combatuta.

Scopul prezentei lucrari este definirea evaziunii fiscale, constatarea cauzelor aparitiei ei, delimitarea formelor si modalitatilor ei.

Problema evaziunii fiscale este una veche, insa cercetarile asupra ei au inceput recent, care a avut drept scop nu doar expunerea teoretica a ideelor, care reprezinta un suport considerabil pentru legiuitor, ci si posibilitatea aplicarii acestora in practica.

2.Evaziunea fiscala. Concept si abordari.

Legislatia Republicii Moldova nu prevede nici notiunea si nici deosebirea de baza a definitiilor sintagmelor evaziune fiscala si frauda fiscala. Evaziunea fiscala se poate define ca fiind totalitatea procedeelor licite sau ilicite cu ajutorul carora cei interesati sustrag in totalitate sau in parte materia lor impozabila obligatiilor stabilite prin lege.

Evaziunea fiscala consta in sustragerea contribuabililor de la plata obligatiilor fiscale ce le revin, in mod partial sau total, utilizand lacunele legislative si recurgand la manevre ingenioase in scopul ascunderii materiei impozabile, in intregime sau in parte.

Conceptul juridic de evaziune fiscala prezinta o importanta mai mica, esentiala, pentru stabilirea raspunderii juridice a contribuabililor fiind determinarea corecta a elementelor constitutive ale infractiunilor de evaziune fiscala; nu orice neplata a impozitelor si taxelor poate fi calificata ca evaziune fiscala, raspunderea juridica stabilindu-se pe temeiuri juridice diferite.

In cazul evaziunii fiscale imprecizia este si mai mare, ei asociindu-se trei sensuri si o dubla apreciere in ceea ce priveste legalitatea.

Primul sens ce i s-a atribuit evaziunii fiscale, mai ales intre cele doua razboaie mondiale, a fost cel in care frauda imbraca o forma extensiva, adica notiunea de evaziune fiscala este inclusa in cea de frauda. Ea a fost sustinuta de Lerouge sau M.A.Piatier.

Cel mai cunoscut sens in care este cunoscuta evaziunea fiscala este "arta de a evita caderea in cimpul de atractie al legii fiscale". Potrivit acestei perceptii, evaziunea fiscala este, oarecum, asimilata fraudei, concept care apartine lui M.C.de Brie si P.Charpentier.

Cel de-al treilea sens costituie un termen generic si desemneaza totalitatea manifestarilor de "fuga" din fata impozitelor. Aceasta este o definitie in sens larg a evaziunii fiscale, care ajunge sa inglobeze si frauda, concept apartine lui Maurice Duverger

In Romania, Iulian Vacarel sugereaza definirea evaziunii fiscale ca fiind "sustragerea de la impunere a unei parti din materia impozabila".

Evaziunea fiscala reprezinta sustragerea de la impunere a unei parti mai mai sau mai mici din materia impozabila. Ca fenomen, evaziunea fiscala se intalneste deopotriva atat pe plan national, cat si internaitional.

Oreste Atanasiu considera evaziunea fiscala ca fiind reprezentata de ,,totalitatea procedeelor licite si ilicite cu ajutorul carora cei interesati sustrag in total sau in parte averea lor, obligatiunilor stabilite prin legile fiscale".

Bibliografie:

- Cod Fiscal al Republicii Moldova

- Cod Penal al Republicii Mpoldova

- Saguna D.D. ,,Drept financiar si fiscal" - Bucuresti, Editura C.H. Beck

- Cusnir V., Berliba V. ,,Aspecte juridico-penale ale evaziunii fiscale a intreprinderilor, institutiilor si organizatiilor" - Chisinau, 2002

- Nicolae Hoanta, Evaziunea Fiscala, Editura Ch. Beck, Bucuresti, 2010

- Tulai Constantin , Finantele publice si fiscalitatea, Editura Casa cartii de stiinta, Cluj-Napoca, 2003

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaziunea fiscala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 449 cuvinte
Nr caractere:
25 166 caractere
Marime:
35.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate , Universitatea de Stat din Moldova , Moldova
Materie:
Drept
Sus!