Dreptul notarial

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Consideratii generale
2. Analiza juridica a violului si circumstantele agravante
2.1. Obiectul juridic
2.2. Latura obiectiva
2.3. Latura subiectiva
2.4. Subiectul juridic
3. Actiuneaa juridica a actiunilor violente cu caracter sexual art. 172 C.P. si circumstantele agravante;
INCHEIERE
BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

Constringerea persoanei de sex feminin la raport sexual, precum si realizarea raportului sexual profitind de neputinta acesteia de a se apara sau de a-si exprima vointa, constituie forma cea mai brutala de incalcare a libertatii ei sexuale si, totodata, jignirea cea mai profunda ce i se poate aduce. In afara de aceasta, fapta poate atrage si alte consecinte de mare gravitate (dezechilibru moral, cu implicatii in viata de familie sau in societate, o vatamare corporala, moartea sau sinuciderea victimei).De aceea, legiuitorul, incriminind fapta sub denumirea ,,Violul" si sanctionind-o sever, a asezat-o la inceputul sectiunii consacrate infractiunilor privitoare la vaita sexuala pentru a sublinia si prin aceasta marea sa gravitate.

Pentru indicarea actiunilor prin care se realizeaza elementul material al infractiunilor privitoare la viata sexuala, Codul penal foloseste o terminologie adecvata, facind destinctie intre raport sexual, prin care desemneaza actul sexual firesc intre doua persoane de sex opus, relatii sexuale, prin care desemneaza actele sexuale neferesti intre persoane de acelasi sex, si acte de perversiune sexuala, prin care desemneaza actele nefiresti in legatura cu viata sexuala altele decit cele care constituie relatii sexuale intre persoane de acelasi sex.

Aceasta tema este foarte actuala, chiar si daca nu sunt respectate acele elemente de drept penal.

Intrucit activitatea materiala prin care se realizeaza infractiunile privitoare la viata sexuala se exercita, de cele mai multe ori, direct asupra corpului unei persoane, corpul persoanei impotriva carei se savirseste fapta constituie, in acele cazuri, obiectul material al infractiunii. Exista si infractiuni privitoare la viata sexuala a persoanei care nu au un obiect material (coruptia sexuala).

1. Consideratii generale

Violul este, indubitabil, cea mai grava infractiune sexuala, deoarece aproape in toate cazurile este legat de cauzarea victimei a prejudiciului fizic si a traumei psihice. Violul poate duce la vatamari vaste ale organelor ginitale si ale tesuturilor adiacente, sa se soldeze cu dereglari neuropsihice grave si durabile in timp.

In art. 171 alin. 1, CP, este prevazuta raspunderea penala pentru viol, acesta fiind defenit ca "raport sexual cu aplicarea fortei fizice, amenintari sau profitind de starea de neputinta a partii vatamate".

Legislatia penala incrimineaza o serie de fapte care se refera la viata sexuala a persoanei. Legislatia in vigoare atribuie infractiunile sexuale la infractiuni contra vietii, sanatatii, libertatii si demnitatii personale.

Toate infractiunile sexuale pot fi impartite in trei grupe:

1) infractiunile contra libertatii sexuale;

2) infractiunile contra inviolabilitatii sexuale si dezvoltarii normale a minorilor;

3) infractiunile contra stabilirii normale a raporturilor sexuale.

Libertatea individuala include, si libertatea sexuala, adica libertatea persoanei, indiferent de sex, de a lua hotariri in domeniul vietii sexuale, fara temerea ca i s-ar putea produce vreun rau. Legea asigura persoanei libertatea sexuala, dar impune, totodata, ca aceasta libertate sa nu fie exercitata in mod abuziv. De aceea, constituie infractiuni prezentind pericol social, nu numai faptele de incalcare a libertatii sexuale, ci si faptele de exercitare a acestei libertati peste limitele admise.

Pericolul social a acestor infractiuni rezida in faptul ca ele aduc prejudicii unor asa valori sociale importante ca libertatea si inviolabilitatea sexuala a persoanei, sanatatea victimei, dezvoltarea morala si fizica normala a minorilor, cinstea si demnitatea persoanei, impiedica desfasurarea normala a vietii sexuale a membrilor societatii, creaza o stare de dezichilibru in relatiile sociale.

Profesorul rus V. Kudreavtev sublinia just ca necesitatea sexuala nu constituie cauza infractiunilor sexuale, iar noi nu condamnam vinovatul pentru aceasta necesitate, ci pentru satisfacerea ei prin metode antisociale (violelenta, perventire a minorilor etc.).

Potrivit art. 171 C.P. violul consta in raportul sexual cu subiect al violului (barbat sau femeie) realizat prin constringerea acesteia sau profitind de neputinta, de imposibilitatea ei de a-si exprima vointa. Conform Codului penal nou ca subiect al dreptului penal poate fi atit barbatul, cit si femeiea. Forma exprimata mai sus este forma simpla sau tip a infractiunii de viol, fapta se poate comite si in conditii agravante:

- victima este o persoana ce nu a implinit virsta de 14 ani;

- au participat mai multe persoane la viol;

Bibliografie:

1. Codul penal al Republicii Moldova Chisinau 2002;

2. Hotarirea plenului Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova din 29.08. 94;

3. Macari I., Drept penal partea speciala Chisinau 1998;

4. Borodac Al., Drept penal partea speciala Chisinau 1997;

5. Brinza S., Infractiuni sexuale, Chisinau 2000;

6. Ioan Vasiu Drept penal partea speciala Iasi vol. I 1995;

7. Gh. Bradut, Drept penal partea speciala Buc., 1994;

8. O. Loghin Drept penal partea speciala Bucuresti 1998;

9. Negrescu P., Drept penal partea speciala Bucuresti 2000.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul notarial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 625 cuvinte
Nr caractere:
38 273 caractere
Marime:
37.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drept, notar
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!