Comert vine din limba latina comercium, o juxtapunere a cuvintelor cum si merx ceea ce inseamna cu marfa. Comertul inseamna operatiuni cu marfuri. In sens economic comertul se defineste ca o activitate avand ca scop schimburi si prin aceasta circulatia marfurilor de la producator la consumator.
Aceste operatiuni sunt realizate de comercianti, comercianti care sint agenti economici si care sunt diferiti de producatorii marfurilor.
Obiectul dreptului comercial nu il reprezinta doar operatiunile cu marfuri ci si activitati industriale producatoare de marfuri sau prestatoare de servicii.
De aceea unii autori folosesc pentru aceasta ramura a dreptului denumirea de Dreptul afacerilor. Codul comercial roman apare in anul 1887 avand la baza modelul codului comercial italian; o parte din legile din prevederile initiale sint in prezent abrogate, in principal in ceea ce priveste infiintarea si functionarea societatilor comerciale, acestea fiind incluse in prezent in Legea 31/90 privind societatile comerciale.
Actul juridic - manifestare de vointa a unuia sau mai multor persoane, savarsite in scopul de a crea sau de a stinge raporturi juridice.
Faptele de comert pot fi obiective, reglementate de art.
3 c. c., sau subiective, reglementate de art.
4 c. c. Faptele de comert obiective Faptele de comert subiective sunt determinate si produc efecte in temeiul legii, independent de calitatea persoanei de comerciant sau necomerciant care le savarseste.
Faptele de comert obiective au fost impartite in 3 grupe: 1. operatiuni de interpunere in schimb sau circulatie: vanzarea - cumpararea comerciala specific - intentia de revanzare sau inchiriere a marfurilor cumparate; - nu e neaparat necesar ca produsul sa fie vandut cum a fost cumparat, poate suferi transformari pana la momentul vanzarii.
ex. problema meseriasului: croitor: - daca prelucreaza materialul clientului intra in raporturi juridice civile; - daca prelucreaza materialul cumparat de el intra in raporturi juridice comerciale.
artist: - daca realizeaza o opera de arta fara intentia de a scoate profit intra in raporturi juridice civile; - daca realizeaza o opera de arta cu intentia de a scoate profit intra in raporturi juridice comerciale.
operatiunile de banca si schimb Ex. de operatii de banca: depozitul bancar acordarea de credite Operatiile de schimb, cele privind regimul monitor si al celor privind biletele de banca, sunt operatii de intrepunere in circulatie, guvernate de principiul circulatiei marfurilor si produselor.
2. operatiuni care privesc organizarea si desfasurarea activitatii de productie: Cod comercial art.
3 pct. 5, 6, 7, 8, 9. furnituri (intreprinderile de furnituri) (intr. de prestari servicii) comisioane, agentii, oficii de afaceri spectacole publice constructii fabrici, manufactura si imprimerie editura, librarie si obiecte de arta 3. operatiuni conexe sau accesorii Sunt ...
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont