Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. SISTEMUL INSTITUTIONAL AL UNIUNII EUROPENE
2 CURTEA DE JUSTITIE A COMUNITATILOR EUROPENE
2.1. Rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene 3
2.2. Componenta Curtii de Justitie 4
2.3. Functionarea Curtii de Justitie 4
2.4. Competenta Curtii de Justitie 6
2.5 Tipurile de actiuni in fata Curtii de Justitie 7
3. BIBLIOGRAFIE 13

Extras din referat:

SISTEMUL INSTITUTIONAL AL UNIUNII EUROPENE

Sistemul institutional al Uniunii Europene este construit in jurul a sapte institutii fundamentale:

1. Consiliul European, devenit institutie comunitara in urma Tratatului de la Lisabona, are rolul de a oferi Uniunii impulsurile necesare dezvoltarii sale si de a-i defini orientarile si prioritatile politice generale.

2. Comisia Europeana , care initiaza politici si le pune in aplicare,

CONSILIUL - ORGANUL LEGISLATIV, DE DECIZIE COMUNITARA, CARE ACTIONEAZA PE BAZA PROPUNERILOR COMISIEI,

o Parlamentul European , cu rol initial consultativ, evoluand treptat catre functia de colegiferare in cadrul Uniunii, insa in urma ultimei revizuiri a tratatelor are un rol fundamental in procesul de luare a deciziilor comunitare,

o Curtea de Justitie a Uniunii Europene, are sarcina de a interpreta actele comunitare si tratatele institutive, in caz de conflict juridic.

o Curtea de Conturi, institutie cu rol de control financiar, al administrarii bugetului comunitar.

o Banca Centrala Europeana, institutie cu personalitate juridica care, impreuna cu bancile centrale nationale ale statelor membre a caror moneda este euro, conduc politica monetara a Uniunii. Acest sistem institutional, in forma sa prevazuta de Tratatul de la Lisabona, reprezinta elementul central al integrarii europene.

Ultimele modificari au introdus in ansamblul institutiilor comunitare Consiliul European, care reuneste la cel mai inalt nivel sefii de state si guverne din statele membre.

Ante-Lisabona, natura juridica a Consiliului European era incerta, nefiind transata de Tratate. In doctrina era considerat "organ paracomunitar", superior si exterior sistemului institutional. O alta adaugare recenta la sistemul institutional este Banca Centrala Europeana, aceasta fiind organ comunitar inainte de Tratatul de la Lisabona. Alte modificari minore vizeaza modificarea denumirii Consiliului Uniunii Europene, acum doar Consiliul, si al Curtii Europene de Justitie, devenita Curtea de Justitie a Uniunii Europene. O modificare semnificativa vizeaza totusi Parlamentul European. Tratatul de la Lisabona creste semnificativ rolul si influenta P.E. in procesele decizionale si impactul sau efectiv asupra vietii politice a Uniunii. In ansamblu, institutiile comunitare, fie ca au primit recent acest statut, fie ca sunt institutii "vechi" si-au pastrat rolul, componenta, principalele atributii. Sistemul institutional care a functionat in temeiul tratatelor institutive (C.E.C.O., C.E.E. si EURATOM), si a continuat sa functioneze si dupa crearea Uniunii Europene, si-a mentinut echilibrul, si-a dovedit eficacitatea prin modificarile mai mult functionale decat structurale aduse de Tratatul de la Lisabona.

De asemenea, sistemul institutional comunitar este completat cu alte organe comunitare, cum ar fi Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic si Social, etc.

2 CURTEA DE JUSTITIE A COMUNITATILOR EUROPENE

Instituita in 1952 prin Tratatul de la Paris, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE), cu sediul la Luxemburg, este o institutie jurisdictionala care vegheaza la respectarea dreptului comunitar.

Infiintarea, inca de la inceputul procesului de integrare europeana, a unei Curti de Justitie avand rolul de a asigura respectarea dreptului comunitar in interpretarea si aplcarea Tratatelor, a avut o influenta determinata asupra evolutiei Comunitatilor.

Curtea de Justitie nu este o jurisdictie internationala, ci o jurisdictie interna a Comunitatilor, dupa modelul jurisdictiilor statale, atat prin persoana justitiabililor, cat si prin competenta, natura litigiilor care ii sunt supuse si procedura dupa care statueaza.

Jurisdictia Curtii a devenit obligatorie prin intrarea in vigoare a Tratatelor comunitare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curtea de Justitie a Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 942 cuvinte
Nr caractere:
20 546 caractere
Marime:
32.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
justitie, drept, uniunea europeana
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!