Criminalitate organizată

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
Capitolul 1. Aspecte generale asupra criminalitatii organizate
1.1Conceptul de crima organizata si definirea ,,organizatiilor criminale".
1.2Trasaturi caracteristice crimei organizate.
1.3Cauzele aparitiei crimei organizate.
Capitolul 2. Aspecte specifice crimei organizate in Republica Moldova
2.1. Fenomenul criminalitatii organizate in Republica Moldova
2.2 Masuri de prevenire si combatere a criminalitatii organizate in Republica Moldova
2.3 Hotii in lege din Republica Moldova.
Concluzii
Bibliografie

Extras din referat:

Introducere

Amplificarea si diversificarea fenomenului infractional, dobandirea unui caracter tot mai bine organizat, conspirat si internationalizat a fortat institutiile nationale cu atributii in domeniu si comunitatea internationala in ansamblul sau sa constientizeze implicatiile nefaste ale acestui flagel chiar si la nivelul securitatii statelor, combaterea lui trebuind sa fie realizata la nivel global.

Grupurile infractionale organizate sunt capabile sa se extinda, sa comunice unul cu celalalt la nivel global, folosind tehnologii moderne actuale.

Deoarece crima organizata devine mai usor de comis, volumul infractiunilor creste si se diversifica in continut, fortand statele la dezvoltarea de acorduri care sa se extinda asupra tuturor genurilor de incalcari ale legii si sa se subscrie unui instrument legal.

Actualitatea temei. In ultimul deceniu numarul gruparilor si organizatiilor criminale, este in continua crestere. Dupa dezmembrarea URSS, acest proces a cuprins nu numai tarile CSI, inclusiv Republica Moldova, ci si multe state din Europa Centrala, de Sud-Est si Occidentala si a traversat Oceanul Atlantic, deci tema este una foarte actuala

Structural lucrarea data este compusa din doua capitole.

Scopul lucrarii date definirea si prezentare celor mai importante trasaturi caracteristice a criminalitatii organizate atit in Republica Moldova cit si peste hotarele ei.

Obiective:

- Formularea unei definitii a criminalitatii organizate

- Prezentarea trasaturilor ei

- Identificarea cauzelor aparitiei criminalitatii organizate

- Identificarea unor metode de prevenire si combatere a criminalitatii organizate

- Prezentarea unor ,, hoti in lege" din Republica Moldova

Metode utilizate in cercetare. In cadrul cercetarii temei date s-au utilizat urmatoarele metode:

- Metoda analitica

- Metoda comparativa

- Studiul documentelor

- Observatia externa.

Capitolul 1. Aspecte generale asupra criminalitatii organizate

1.1Conceptul de crima organizata si definirea ,,organizatiilor criminale".

Criminalitatea organizata este o notiune destul de dificil de definit. In literatura juridica internationala se remarca o inconsecventa terminologica in ceea ce priveste utilizarea diferitilor termeni cu privire la fenomenul denumit generic ,,criminalitate/crima organizata". Astfel, se utilizeaza notiuni, precum: ,,criminalitate organizata", ,,crima organizata", ,,organizatie criminala", ,,grup criminal (infractional) organizat", ,,criminalitate transfrontaliera", ,,criminalitate organizata transnationala".

Definirea notiunii de crima organizata si mai ales definirea acesteia instructura de ansamblu a criminalitatii, au constituit si constituie si constituie subiectul a numeroaselor studii ale specialistilor in domeniu.

Criminalitatea organizata reprezinta ansamblul manifestarilor antisociale comise in mod organizat, structurat; crima organizata este definita prin raportarea la comiterea, in mod organizat, a unor fapte ce reprezinta violari ale legii penale. Termenul este potrivit atunci cand se vorbeste despre fenomen in general.

Criminalitatea organizata este perceputa ca o realitate sociala in care structurile legale si criminale sunt parti integrante ale aceluiasi sistem corupt, social, politic si economic ,fara a tine seama de tipul de actiuni promovate sau de tipurile de organizatii ale celor ce sustin acest sistem.

S-au stabilit cateva criterii de determinare a esentei crimei organizate:

- In primul rand, sub aspect criminologic, fenomenul reprezinta forma cea mai reactionara si deosebit de periculoasa a infractiona li ta tii, ce are o influenta distrugatoare asupra societatii si statului.

Pe de alta parte, crima organizata nu este altceva decat patologie sociala, expresie ce reflecta in mod adecvat esenta ei. In virtutea acestui fapt, ea destabilizeaza viata spirituala, juridica, politica si sociala a tarii, constituind un obstacol in calea realizarii reformelor democratice.

In contextul marilor schimbari politice si sociale contemporane, al dezechilibrelor internationale si al proceselor tensionate determinate de acestea,noile forme de criminalitate au luat o amploare deosebita mai ales in tarile aflate intranzitie la economia de piata O organizatie criminala, prin modul sau de structurare, flexibilitatea si deosebita capacitate de infiltrare in zonele vitale ale politicului si economicii, prin intinderea sa mondiala rapida, prin recursul neconditionat la violenta, coruptie si santaj, reprezinta un pericol direct si de mare actualitate, o s fidare la adresa societatii mondiale.

Organizatia criminala semnifica activitatile infractionale ale unor grupuri constituite pe principii conspirative, in scopul obtinerii unor importante venituri ilicite la cote deosebit de ridicate.

Bibliografie:

1.STUDIU PRIVIND RELATIONAREA DINTRE CRIMINALITATEA ORGANIZATA SI CORUPTIE BUCURESTI, DECEMBRIE 2011

2.Valeriu Bujor, Victor Gutuleac ,, Gruparile Criminale". Chisinau 1998.

3.I.Ciobanu ,,Delimitarea criminalitatii organizate de alte tipuri de infractiuni", revista ,,Legea ti viata",nr.5,1998.

4.Tudor Amza, 2002, "Criminologie, Tratat de teorie si politica criminologica", Editura Lumina Lex, Bucuresti;

5.Dr. MICLEA DAMIAN COMBATEREA CRIMEI ORGANIZATE - evolutie, tipologii, legislatie, particularitati - Curs Volumul I Editura Ministerului Administratiei si Internelor 2004

6.Crima Organizata STOP, Veaceslav Untila, Editia a doua.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criminalitatea organizata .docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 583 cuvinte
Nr caractere:
25 371 caractere
Marime:
36.24KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate , Universitatea de Stat din Moldova , Moldova
Materie:
Drept
Sus!