Crearea Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I.Aparitia Comunitatilor Europene
1. Reconstructia Europei
2. Consiliul Europei
3. Obiectivele celor trei Tratate institutive ale Comunitatilor europene
II.Aparitia Uniunii Europene
1.Unificarea institutiilor comunitare (1965)
2.Extinderea Comunitatilor europene prin intermediul Acordurilor de aderare sau de asociere (pana in anul 1986)
3.Actul unic european (1086), Piata unica (1986-1992) , Tratatul de la Maastricht si Acordul asupra Spatiului economic european (S.E.E.)

Extras din referat:

Reconstructia unei noi ordini internationale dupa cel de-al doilea razboi mondial (1939-1945) implica impunerea unor reguli de conduita in plan international de natura politica, monetara, economica, sociala si comerciala. Aceasta noua ordine s-a exprimat, din punct de vedere juridic, prin conventii internationale.

Astfel, in domeniul dreptului international public, trebuie mentionate, in special, Planul Marshall, Organizatia Natiunilor Unite (O. N. U.) Arhetipul organizatii vietii politice modiale si Oraganizatia Europeana de Cooperare Economica (O. E. C. E infiintata in anul 1948 si inlocuita in anul 1961 ci Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica O. C. D. E). In domeniul monetar, acordurile de la Bretton Woods din anul 1945, prin care s-au infiintat Fondul Monetar International (F. M. I.) si Banca internationala pentru recontructie si dezvoltare (B. I. R. D.), pun bazele unei noi ordini monetare internationale, ordine care, incepand cu anul 1994 se afla in prima transformare.

In domeniul comercial, retin atentia Acordurile Generale pentru Tarife si Comert (G. A. T. T.), care urmaresc, la scara mondiala sa elimine sau sa reduca drepturile de vama si restrictiile in schimburile de marfuri, precum si garantarea caracterului de nediscriminare a restrictiilor care deja existau.

In domeniul politic, o consolidare a Pactului Atlanticului de Nord (NATO) era privita cu prudenta de catre europenii din Occident, in comparatie cu evenimentele care se derulau, la acea vreme, in Estul Europei (in special in Cehoslovacia). Cooperarea politica s-a concretizat prin infiintarea Consiliului Europei la 5 mai 1949, al carui sediu este la Strasbourg. Prima sa reuniune a avut loc in perioada 8 august-8 septembrei 1949 Pentru economia Frantei de dupa razboi (1945), organizarea unei piete denumite comuna, de inspiratie liberala, era deosebit de importanta pentru normalizarea activitatilor economice internationale ale Frantei cu principalii parteneri din Europa Occidentala.

Aceasta reglementare a tranzactiilor internationale se efectua, in mod traditional, prin negocieri diplomatice cu privire la regulile conventionale, la tratatele bilaterale sau la tratatele multilaterale deschise spre semnare indiferent de obiectul acestora.

Regulile puteau devenii obligatorii prin recurgerea la una din cele doua tehnici juridice principale, anume: Tehnica conflictelor de legi care desmna o lege nationala in cazul opzitiei de interese, avand caracter international; Adoptarea unei legi materiale uniforme care sa guverneze raporturile internationale in materiile ce fac obiectul tratatului.

Statele europene care au recurs inainte de anul 1939 la aceste tehnici si care le-au utilizat si dupa anul 1945, au dorit sa realizeze o integrare mai profunda. Astfel, in jurul anilor 1950, aceste state au renuntat, in parte, la traditionala schema a scorduriloe de cooperare pentru a adopta structurile de integrare. Drept urmare, sase state europene Germania ...

Bibliografie:

Drept comunitar european. Partea generala", Augustin Fuerea, Editura AllBeck, Bucuresti 2003;

- ,, Manualul Uniunii Europene", Augustin Fuerea, Editura Actami, Bucuresti 2001;

- ,,Institutiile Uniunii Europene", Augustin Fuerea, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2002;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crearea Uniunii Europene
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 300 cuvinte
Nr caractere:
25 207 caractere
Marime:
21.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
europa, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!