Contractul de Donație

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
Capitolul I Originea si trasaturile esentiale ale contractului de donatie.
§1. Istoricul aparitiei si dezvoltarii contractului de donatie.
§2. Notiunea si caracterele juridice ale contractului de donatie.
Capitolul II Elementele contractului de donatie
§1. Elementele contractului de donatie
A. Partile contractului de donatie ( donatorul si donatarul ).
Sectiunea I
Incapacitatea în materia donatiei:
a). Interzisii judecatoresti.
b). Minorii.
c). Alte interdictii stabilite de lege în materia donatiei.
Sectiunea a II-a
Consimtamântul
B. Obiectul contractului de donatie.
C. Forma contractului de donatie.
§2. Tipurile donatiilor ce deriva din contractul de donatie.
A. Donatiile indirecte.
B. Donatiile deghizate.
C. Darurile manuale.
D. Darurile de nunta.
E. Aspecte privind donatia facuta unui sot, ambilor soti sau de
unul dintre soti celuilalt sot.
F. Donatia cu sarcini ( sub modo ).
Capitolul III Continutul contractului de donatie.
A. Obligatiile donatorului.
B. Drepturile si obligatiile donatarului.
Capitolul IV Raspunderea partilor conform contractului de donatie.
Capitolul V Revocarea si rezolutiunia contractului de donatie.
§1. Esenta si conditiile revocarii donatiei.
§2. Rezolutiunea contractului de donatie.

Extras din referat:

Capitolul I. Originea si trasaturile esentiale ale contractului de donatie

1.Istoricul aparitiei si dezvoltarii contractului de donatie

Potrivit conceptiei romane care a fost însusita de legislatiile de origine latina, contractul este prezentat ca unul din izvoarele obligatiilor. La rândul lor obligatiile, sunt definite ca simple raporturi juridice care iau nastere, între doua sau mai multe persoane, prin acte sau fapte juridice.

Pozitia contractului în raport cu institutia “obligatiilor” îl prezinta ca fiind principalul izvor al obligatiilor, fara a fi si singurul. Alaturi de contract figureaza ca izvor al obligatiilor quasi contractul, delictul civil si quasi delictul civil.

Materia contractelor speciale, ca parte integranta a dreptului privat, a obligatiilor civile si comerciale are ca obiect de reglementare instrumentele juridice prin intermediul carora se realizeaza, de regula, circulatia bunurilor (de exemplu, vânzarea - cumpararea, donatie, schimbul, împrumuarea), folosinta si conservarea lor (de exemplu, locatiunea, depozitul) ori crearea de valori (de exemplu antrepriza).

În dreptul roman contractul de donatie (practum donatignis) era recunoscut ca o întelegere neformala prin care “o parte, donator, pune la dispozitia unei alte parti, donatar, careva valori din contul patrimoniului sau, cu scopul maririi patrimoniului, celui din urma (animus donanoi). Donatia poate f înfaptuita în diverse forme juridice: transmiterea nemijlocita a dreptului de proprietate asupra bunului, în particular, plata sumei de bani, în forma acordarii dreptului de servitute s.a.m.d. Un caz aparte al donatiei era promisunea de a pune ceva la dispozitie, de a savârsi niste actiuni determinate s.a.m.d - promisiunea de donatie.

Deci, înca legislatia romana privea donatiunea ca un act prin care o parte numita, donator, îsi micsoreaza patrimoniul în favoarea celeilalte parti, numita donatar, cu scopul de a o îmbogati.

Necatând la acest fapt, contractul de donatie nu era recunoscut de catre clasicii juristi romani ca un contract tipic (contractus), dar se atribuia la întelegeri nefiind inclus nici într-o categorie de contracte (pacta).

Autorul rus ..>:@>2A:89, caracterizând sistema obligatiilor si contractelor potrivit dreptului clasic roman, subliniaza ca obligatiile contractuale (obligationes ex contractu) s-au depistat în patru grupe; “drept motiv al acestei devizari a servit deosebirea în momentul obligarii: îndatoriile, puterea juridica a carorva decurge din însasi întelege tipic (contractus), dar se atribuia la întelegeri nefiind inclus nici într-o categorie de contracte (pacta).

Autorul rus I.A.Pokrovskii, caracterizînd sistema de obligatiilor si contractelor potrivit dreptului clasic roman, subliniaza ca obligatiile contractuale (obligationes ex contractu) s-au divizat în patru grupe, drept motiv al acestei divizari a servit deosebirea în momentul obligarii: îndatoriile, puterea juridica a carora decurge din însasi întelegere (consensu), poarta denumire de contracte consensuale; îndatoriile, puterea juridica a carora se naste nu dintr-o simpla întelegere, ci dintr-o întelegere urmata nemijlocit cu transmiterea lucrului (res)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Donatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
62 pagini
Imagini extrase:
62 imagini
Nr cuvinte:
15 409 cuvinte
Nr caractere:
81 365 caractere
Marime:
52.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Angela Dontu
Sus!