Conceptul De Lege

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru ca statul sa functioneze, ceea ce inseamna ca se exercita puterea politica a cetatenilor, este necesar ca valorile sociale sa aiba o exprimare practica, adica sa se regaseasca in relatiile sociale care se dezvolta intre cetateni. Relatiile sociale derivand din valori sociale fundamentale se dezvolta avand ca temei legea, act juridic adoptat de parlamentari - reprezentatii cetatenilor - si care are o forta juridica inferioara constitutiei.

Legea, in sens restrans, in limbaj juridic, reprezinta izvorul de drept de cea mai inalta forta juridica, actul juridic normativ adoptat de catre organul legislativ suprem- Parlamentul.

Exista trei tipuri de legi: legi constitutionale legi organice legi ordinare.

a) Legile constitutionale sunt cele care privesc revizuirea Constitutiei.

Dupa adoptarea ei de catre Parlament, se supune aprobarii cetatenilor, prin referendum, la intrarea in vigoare devine parte integranta a Constitutiei.

b) Legile organice sunt cele adoptate de Parlament in domeniile de importanta vitala pentru functionarea statului si care sunt strict enumerate in art. 72 alin. 3 din Constitutie. Astfel prin lege organica se reglementeaza: sistemul electoral, organizarea si functionarea partidelor politice, organizarea si desfasurarea referendumului, organizarea Guvernului si a Consilului Suprem de Aparare al Tarii, regimul starii de asediu si al celui de urgenta, infractiunile, pedepsele si regimul de executare a acestora, acordarea amnistiei sau a gratierii collective, organizarea si finctionarea Consilului Superior al Magistaturii, a instantelor judecatoresti, a Ministerului Public si a Curtii de Conturi, statutul functionarilor publici, contenciosul administrative, regimul juridic general al proprietatii si mostenirii, regimul general privind raporturile de munca, sindicatele si protectia sociala, organizarea generala a invatamantului, regimul general al cultelor, oraganizarea administratiei locale, a teritorului, precum si regimul general privind autonomia locala, modul de stabilire a zonelor economice exclusive, celelalte domenii pentru care, in Constitutie, se prevede adoptarea de legi ordinare.

Legea organica se adopta prin votul majoritatii membrilor fiecarei camere legislative-Camera Deputatilor si Camera Senatului.

c) Legile ordinare sunt toate celelalte legi elaborate de organul legislativ suprem (Parlament) in procedura obisnuita de legiferare avand ca obiect reglementarea diverselor domenii si raporturi sociale ce nu sunt de domeniul Constitutiei sau legilor organice.

Procedura de adoptare: jumatate din numarul parlamentarilor prezenti.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul De Lege
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
402 cuvinte
Nr caractere:
2 326 caractere
Marime:
8.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!