Cetățenia Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere ..3
2. Definirea cetățeniei europene .4
3. Drepturile și responsabilitățile care decurg din cetățenia UE ..5
4. Participarea activă la viața democratică a UE .7
5. Obiectivele Uniunii pentru cetățenii europeni: simplificarea vieții de zi cu zi a cetățenilor UE, întărirea securității și promovarea egalității ...8
6. Concluzii ..10

Extras din referat:

1. Introducere

Calitatea de cetățean al unui stat membru din cadrul Uniunii Europene conduce automat la dobândirea cetățeniei europene care vine însoțită de o serie de drepturi și responsabilități. Am ales să realizăm o cercetare pe această temă întrucât cunoașterea drepturilor și responsabilităților este o îndatorire fundamentală a fiecărui cetățean. Astfel, pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile care decurg din cetățenia UE trebuie mai întâi să îți cunoști drepturile. În situația în care sunt aduse atingeri exercițiului acestor drepturi, avem posibilitatea de a ne adresa unor instituții UE și este important să cunoaștem limitele în care putem considera că un drept ne-a fost încălcat.

La polul opus se află responsabilitățile date de cetățenia UE care sunt importante, în primul rând, pentru o mai bună colaborare și înțelegere între cetățeni și pentru prevenirea unor abuzuri. Atât drepturile, cât și responsabilitățile vor fi detaliate într-un capitol următor, ceea ce am dorit să subliniem, însă, este faptul că acestea trebuie cunoscute de fiecare cetățean UE pentru a le putea exercita fără restrângeri.

Sunt necesare eforturi continue pentru a asigura cunoașterea de către toți cetățenii UE a drepturilor pe care le au și posibilitatea lor de a participa plenar la procesul democratic european. Aceasta constituie o prioritate politică a Comisiei Europene, care și-a exprimat dorința ca Uniunea să fie una a schimbărilor democratice. Este și un efort comun, în cadrul căruia statele membre, parlamentele naționale și instituțiile UE colaborează în vederea consolidării încrederii cetățenilor europeni în acest proiect comun, pentru o Europă mai puternică și mai bună.

Astfel, prin intermediul acestui referat ne vom îmbogăți cunoștințele referitoare la cetățenia europeană pe care o deținem atât noi, în calitate de realizatoare ale lucrării, prin cercetare, cât și colegii noștri, în calitate de public sau auditoriu.

2. Definirea cetățeniei europene

Cetățenia europeană a fost definită prin Tratatul asupra Uniunii Europene, semnat în anul 1992 la Maastricht. Incluzând drepturi, obligații și participarea la viața politică, cetățenia europeană vizează consolidarea imaginii și a identității Uniunii Europene și implicarea mai profundă a cetățeanului în procesul de integrare europeană.

Articolul 17 al Tratatului de constituire a Comunității Europene din 1957, stipulează faptul că este cetățean al Uniunii Europene orice persoană având naționalitatea unuia dintre statele membre. Cetățenia Uniunii Europene vine în completarea cetățeniei naționale (aceasta se suprapune, fără a se substitui, cetățeniei naționale), făcând posibilă exercitarea unora dintre drepturile cetățeanului Uniunii Europene pe teritoriul statului membru în care locuiește (și nu numai în țara din care provine, așa cum se întâmpla înainte).

În prezent, cetățenia UE este definită în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene art. 20 astfel:

(1) Se instituie cetățenia Uniunii. Este cetățean al Uniunii orice persoană care are cetățenia unui stat membru. Cetățenia Uniunii nu înlocuiește cetățenia națională, ci se adaugă acesteia.

(2) Cetățenii Uniunii au drepturile și obligațiile prevăzute în tratate. Aceștia se bucură, printre altele, de:

(a) dreptul de liberă circulație și de ședere pe teritoriul statelor membre;

(b) dreptul de a alege și de a fi aleși în Parlamentul European, precum și la alegerile locale în statul membru unde își au reședința, în aceleași condiții ca și resortisanții acestui stat;

(c) dreptul de a se bucura, pe teritoriul unei țări terțe în care statul membru ai cărui resortisanți sunt nu este reprezentat, de protecție din partea autorităților diplomatice și consulare ale oricărui stat membru, în aceleași condiții ca și resortisanții acestui stat;

(d) dreptul de a adresa petiții Parlamentului European, de a se adresa Ombudsmanului European, precum și dreptul de a se adresa instituțiilor și organelor consultative ale Uniunii în oricare dintre limbile tratatelor și de a primi răspuns în aceeași limbă.

Aceste drepturi se exercită în condițiile și limitele definite prin tratate și prin măsurile adoptate pentru punerea în aplicare a acestora.

Cetățenia europeană are la bază principiile comune ale statelor membre: principiul libertății, principiul democrației, principiul respectării drepturilor omului și al libertăților fundamentale, principiul statului de drept, principiul respectării drepturilor specifice acordate cetățeanului european.

Bibliografie:

https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-is-new/news/news/20170124_eu_citizenship_report_2017_en.pdf 15.03.2019 ora 14:54

https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-is-new/news/news/20170124_eu_citizenship_report_2017_en.pdf 15.03.2019 ora 14:54

https://europa.eu/european-union/about-eu/eu-citizenship_ro 17.03.2019 ora 12:15

https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/eu_citizenship/consolidated-treaties_ro.pdf#page=57 17.03.2019 ora 12:15

https://eur-lex.europa.eu/summary/chapter/justice_freedom_security/2305.html?root=2305&locale=ro 17.03.2019 ora 12:18

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cet%C4%83%C8%9Benia_Uniunii_Europene 17.03.2019 ora 12:51

http://www.fes.ro/media/images/publications/European.pdf 17.03.2019 ora 13:29

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=celex:12012P/TXT 17.03.2019 ora 23:26

https://ro.wikipedia.org/wiki/Carta_Drepturilor_Fundamentale_a_Uniunii_Europene 17.03.2019 ora 23:36

http://ec.europa.eu/citizenship/europe-for-citizens-programme/index_en.htm 19.03.2019 ora 16:22

http://ec.europa.eu/justice/grants1/programmes-2014-2020/rec/index_en.htm 19.03.2019 ora 16:49

http://www.creeaza.com/referate/matematica/stiinte-politice/Ce-intelegem-prin-cetatenie-eu179.php 21.03.2019 ora 19:35

https://europa.eu/european-union/about-eu/eu-in-brief_ro 21.03.2019 ora 19:58

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cetatenia Uniunii Europene.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 543 cuvinte
Nr caractere:
19 586 caractere
Marime:
69.40KB (arhivat)
Publicat de:
Ana A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea Transilvania din Brasov
Specializare:
Drept
Materie:
Drept
An de studiu:
I
Profesorului:
Popescu Oana
Nota primită:
Nota 10
Sus!