Cetatenia Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere ..3
2. Definirea cetateniei europene .4
3. Drepturile si responsabilitatile care decurg din cetatenia UE ..5
4. Participarea activa la viata democratica a UE .7
5. Obiectivele Uniunii pentru cetatenii europeni: simplificarea vietii de zi cu zi a cetatenilor UE, intarirea securitatii si promovarea egalitatii ...8
6. Concluzii ..10

Extras din referat:

1. Introducere

Calitatea de cetatean al unui stat membru din cadrul Uniunii Europene conduce automat la dobandirea cetateniei europene care vine insotita de o serie de drepturi si responsabilitati. Am ales sa realizam o cercetare pe aceasta tema intrucat cunoasterea drepturilor si responsabilitatilor este o indatorire fundamentala a fiecarui cetatean. Astfel, pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile care decurg din cetatenia UE trebuie mai intai sa iti cunosti drepturile. In situatia in care sunt aduse atingeri exercitiului acestor drepturi, avem posibilitatea de a ne adresa unor institutii UE si este important sa cunoastem limitele in care putem considera ca un drept ne-a fost incalcat.

La polul opus se afla responsabilitatile date de cetatenia UE care sunt importante, in primul rand, pentru o mai buna colaborare si intelegere intre cetateni si pentru prevenirea unor abuzuri. Atat drepturile, cat si responsabilitatile vor fi detaliate intr-un capitol urmator, ceea ce am dorit sa subliniem, insa, este faptul ca acestea trebuie cunoscute de fiecare cetatean UE pentru a le putea exercita fara restrangeri.

Sunt necesare eforturi continue pentru a asigura cunoasterea de catre toti cetatenii UE a drepturilor pe care le au si posibilitatea lor de a participa plenar la procesul democratic european. Aceasta constituie o prioritate politica a Comisiei Europene, care si-a exprimat dorinta ca Uniunea sa fie una a schimbarilor democratice. Este si un efort comun, in cadrul caruia statele membre, parlamentele nationale si institutiile UE colaboreaza in vederea consolidarii increderii cetatenilor europeni in acest proiect comun, pentru o Europa mai puternica si mai buna.

Astfel, prin intermediul acestui referat ne vom imbogati cunostintele referitoare la cetatenia europeana pe care o detinem atat noi, in calitate de realizatoare ale lucrarii, prin cercetare, cat si colegii nostri, in calitate de public sau auditoriu.

2. Definirea cetateniei europene

Cetatenia europeana a fost definita prin Tratatul asupra Uniunii Europene, semnat in anul 1992 la Maastricht. Incluzand drepturi, obligatii si participarea la viata politica, cetatenia europeana vizeaza consolidarea imaginii si a identitatii Uniunii Europene si implicarea mai profunda a cetateanului in procesul de integrare europeana.

Articolul 17 al Tratatului de constituire a Comunitatii Europene din 1957, stipuleaza faptul ca este cetatean al Uniunii Europene orice persoana avand nationalitatea unuia dintre statele membre. Cetatenia Uniunii Europene vine in completarea cetateniei nationale (aceasta se suprapune, fara a se substitui, cetateniei nationale), facand posibila exercitarea unora dintre drepturile cetateanului Uniunii Europene pe teritoriul statului membru in care locuieste (si nu numai in tara din care provine, asa cum se intampla inainte).

In prezent, cetatenia UE este definita in Tratatul privind functionarea Uniunii Europene art. 20 astfel:

(1) Se instituie cetatenia Uniunii. Este cetatean al Uniunii orice persoana care are cetatenia unui stat membru. Cetatenia Uniunii nu inlocuieste cetatenia nationala, ci se adauga acesteia.

(2) Cetatenii Uniunii au drepturile si obligatiile prevazute in tratate. Acestia se bucura, printre altele, de:

(a) dreptul de libera circulatie si de sedere pe teritoriul statelor membre;

(b) dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European, precum si la alegerile locale in statul membru unde isi au resedinta, in aceleasi conditii ca si resortisantii acestui stat;

(c) dreptul de a se bucura, pe teritoriul unei tari terte in care statul membru ai carui resortisanti sunt nu este reprezentat, de protectie din partea autoritatilor diplomatice si consulare ale oricarui stat membru, in aceleasi conditii ca si resortisantii acestui stat;

(d) dreptul de a adresa petitii Parlamentului European, de a se adresa Ombudsmanului European, precum si dreptul de a se adresa institutiilor si organelor consultative ale Uniunii in oricare dintre limbile tratatelor si de a primi raspuns in aceeasi limba.

Aceste drepturi se exercita in conditiile si limitele definite prin tratate si prin masurile adoptate pentru punerea in aplicare a acestora.

Cetatenia europeana are la baza principiile comune ale statelor membre: principiul libertatii, principiul democratiei, principiul respectarii drepturilor omului si al libertatilor fundamentale, principiul statului de drept, principiul respectarii drepturilor specifice acordate cetateanului european.

Bibliografie:

https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-is-new/news/news/20170124_eu_citizenship_report_2017_en.pdf 15.03.2019 ora 14:54

https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-is-new/news/news/20170124_eu_citizenship_report_2017_en.pdf 15.03.2019 ora 14:54

https://europa.eu/european-union/about-eu/eu-citizenship_ro 17.03.2019 ora 12:15

https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/eu_citizenship/consolidated-treaties_ro.pdf#page=57 17.03.2019 ora 12:15

https://eur-lex.europa.eu/summary/chapter/justice_freedom_security/2305.html?root=2305&locale=ro 17.03.2019 ora 12:18

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cet%C4%83%C8%9Benia_Uniunii_Europene 17.03.2019 ora 12:51

http://www.fes.ro/media/images/publications/European.pdf 17.03.2019 ora 13:29

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=celex:12012P/TXT 17.03.2019 ora 23:26

https://ro.wikipedia.org/wiki/Carta_Drepturilor_Fundamentale_a_Uniunii_Europene 17.03.2019 ora 23:36

http://ec.europa.eu/citizenship/europe-for-citizens-programme/index_en.htm 19.03.2019 ora 16:22

http://ec.europa.eu/justice/grants1/programmes-2014-2020/rec/index_en.htm 19.03.2019 ora 16:49

http://www.creeaza.com/referate/matematica/stiinte-politice/Ce-intelegem-prin-cetatenie-eu179.php 21.03.2019 ora 19:35

https://europa.eu/european-union/about-eu/eu-in-brief_ro 21.03.2019 ora 19:58

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 543 cuvinte
Nr caractere:
19 586 caractere
Marime:
69.40 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Data publicare:
02.04.2019
Structură de fișiere:
  • Cetatenia Uniunii Europene.docx
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea Transilvania din Brasov
Specializare:
Drept
Materie:
Dreptul Uniunii Europene
An de studiu:
I
Profesorului:
Popescu Oana
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Uniunea se intemeieaza pe valorile respectarii demnitatii umane, a libertatii, democratiei,...
INTRODUCERE In anii '60, pe fondul progreselor inregistrate la nivelul integrarii economice...
I. Notiuni introductive 1. Scurta istorie asupra Europei Pana in urma cu cativa ani se aprecia...
1. Designul institutional al Uniunii Europene 1.1. Structura Uniunii Europene Uniunea...
Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice...
Sus!