Cetățenia europeană

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Notiunea de cetatenie europeana
2. Cetatenia europeana si cetatenia nationala
3. Drepturile cetateanului european
4. Obligatiile si responsabilitatile cetateanului european
5. Romani

Extras din referat:

"Ideea cetateniei europene este la fel de veche ca si cea a Europei unite, cele doua notiuni fiind strans legate una de alta."

Daca in prima etapa a existentei Comunitatilor Europene cetatenii statelor membre erau priviti numai ca agenti economici, conceptul de cetatenie europeana are un obiectiv mult mai ambitios si anume implicarea cetatenilor in viata sociala, economica, culturala si politica a statului pe teritoriul caruia isi au resedinta.Astfel, Uniunea Europeana este privita ca o uniune intre popoare, nu intre state.

Aceasta abordare noua porneste de la faptul ca Uniunea Europeana are la baza anumite principii, printre care principiul libertatii, democratiei, respectarii drepturilor omului si libertatilor fundamentale, si valori orientate spre implicare, cooperare, egalitate, comunicare si toleranta. Uniunea si statele sale membre sunt obligate sa respecte aceste valori, organismele care vegheaza la respectarea lor fiind tribunalele nationale si Curtea Europeana de Justitie. Daca un stat membru incalca drepturile fundamentale si valorile democratice in mod flagrant si sistematic, Uniunea poate sa ii impuna sanctiuni politice ori economice.

Primul moment in care s-au stabilit conditii pentru atribuirea cetatenilor drepturi speciale, in calitate de membri ai Comunitatii a fost Reuniunea la nivel inalt de la Paris, din 10-11 decembrie 1974, cand Comisia Europeana a elaborat un raport intitulat "Catre Europa Cetatenilor".

Notiunea de cetatenie europeana a aparut in 1984 la Consiliul European de la Fontainebleau, cand a fost infiintat un comitet ad-hoc, denumit "Europa cetatenilor".

Consiliul European de la Dublin (1990) a relansat ideea cetateniei europene, iar cel de la Maastricht (1992) a hotarat sa se includa in Tratatul asupra Uniunii Europene mai multe dispozitii (Art.8-8E) care au pus bazele cetateniei Uniunii.In felul acesta, o idee lansata din considerente politice, mobilizatoare, care urmarea intarirea identitatii europene si a sentimentului apartenentei la un anumit grup, a devenit concept juridic.

Cetatenia europeana a fost apreciata ca fiind cea mai importanta inovatie juridica, politica si simbolica a Tratatului de la Maastricht.

Cetatenia europeana se refera la statutul juridic al cetatenilor tarilor membre ale Uniunii Europene.Acest statut a fost introdus de Tratatul de la Maastricht si dezvoltat de Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii sub forma unui set de drepturi supranationale.Mai exact, noul art. 17 al ,,Tratatului de constituire a Comunitatii Europene" (fostul art. 8 al Tratatului de la Maastricht) stipuleaza ca este cetatean al Uniunii Europene orice persoana care beneficiaza in prealabil de cetatenia unuia din statele membre. Acest statut supranational vine in completarea cetateniei nationale prin exercitarea unui numar restrans de drepturi pe teritoriul altui stat membru decat propria tara.

Literatura de specialitate a calificat aceast institutie juridica drept o dimensiune politico-civica data apartenentei statale a cetatenilor Pietei Comune.Ca urmare a dezvoltarii Pietei Unice, cetatenii beneficiaza de o serie de drepturi generale in domenii dintre cele mai diverse, precum libera circulatie a bunurilor si a serviciilor, protectia consumatorilor si sanatatea publica, egalitatea de sanse si de tratament, accesul la ocuparea locurilor de munca si la protectia sociala etc.

2.Cetatenia europeana si cetatenia nationala

Cetatenia este ,,legatura politica si juridica permanenta dintre o persoana fizica si un anumit stat.Aceasta legatura se exprima prin totalitatea drepturilor si a obligatiilor reciproce dintre o persoana si statul al carui cetatean este si, mai mult, este o legatura juridica speciala, reflectata pe plan extern, pastrata si prelungita oriunde s-ar gasi persoana, in statul sau de origine, in alt stat, pe mare sau in cosmos."

Cetatenia Uniunii Europene nu poate fi comparata cu cetatenia unui stat, pentru ca nu instituie un raport de drepturi si obligatii intre cetatean si Uniune.

Cetatenia europeana este esentialmente distincta de cea nationala, pe care, conform formularii Tratatului de la Amsterdam, o ,,completeaza si nu o inlocuieste" (Tratatul CE, art. 17 nou, alin. 1)."Aceasta modificare consolideaza una dintre caracteristicile cetateniei comunitare, si anume faptul ca aceasta este inseparabila de cetatenia nationala care ramane primara."

In principiu, cele doua cetatenii nu trebuie confundate.Cetatenia europeana este reglementata de dreptul comunitar, in care isi gaseste izvoarele,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cetatenia europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 658 cuvinte
Nr caractere:
15 925 caractere
Marime:
20.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drepturi, persoane, cetatenie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Drept
Profesorului:
Ast.Drd.Rusu Elena
Sus!