Caracteristici ale criminalitatii din domeniul afacerilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ca fenomen juridic, criminalitatea ,,cuprinde ansamblul comportamentelor umane considerate infractiuni, incriminate si sanctionate ca atare, in anumite conditii, in cadrul unui sistem (subsistem) de drept penal, determinat concret geoistoric".

Infractiunea este un eveniment, iar criminalitatea constituie un fenomen social de masa care manifesta o anumita regularitate sau stabilitate a frecventelor.

Criminalitatea, fiind astfel legata de societate, a existat si va exista intotdeauna, motiv pentru care ,,este o utopie a ne gandi la starpirea absoluta a criminalitatii,tot ceea ce putem face este ca s-o reducem si s-o imblanzim".

In opinia mea, criminalitatea economica reprezinta un abuz de incredere, speculand buna-credinta a participantilor la viata economica, credibilitatea si stabilitatea aparenta a circuitului financiar, comercial, bancar, al documentelor etc

Prejudiciile cauzate de aceasta forma de infractionalitate nu sunt numai patrimoniale, ci si nepatrimoniale: scaderea increderii in forta statului de a consolida bugete, de a gestiona banii publici, de a asigura un circuit economico-financiar stabil, de a asigura respectarea principiilor precum: egalitatea in fata legii, echitatea, justetea actului comercial etc.

Paradoxal, criminalitatea in domeniul afacerilor are la baza deopotriva evolutia tehnologica fulminanta, in expansiune continua, si trasaturi umane vechi de cand lumea: lacomia, dorinta de putere, de faima, atasamentul de valori materiale (bani, bunuri) de lux, orgoliul etc. Infractorul din acest domeniu este, de regula, o persoana bine cotata profesional, beneficiind de o pozitie sociala de invidiat, integrat in societate, de cele mai multe ori dotat cu o inteligenta aparte, cunoscator al noilor tehnologii si al psihologiei umane.

In acest context, investigarea criminalitatii din domeniul afacerilor trebuie sa se desfasoare tinand cont de caracteristicile acestui tip de criminalitate, asa-numita criminalitate a gulerelor albe.

Lupta impotriva criminalitatii reprezinta un domeniu atat de vast si de complex incat, pe masura ce il studiezi, realizezi cat de greu este sa cuprinzi, intr-o singura lucrare, esentialul eforturilor de combatere, investigare si sanctionare a faptelor penale circumscrise infractionalitatii din domeniul afacerilor. Complexitatea luptei impotriva criminalitatii economico-financiare este determinata de chiar complexitatea fenomenului infractional. In prezent, infractorii nu mai apeleaza numai la mijloacele violente de actiune, de genul violentei, intimidarii si terorismului, ci si la cele mai pacifiste metode, precum coruptia, spalarea banilor etc.

Tehnologia avansata serveste atat infractorului pentru savarsirea infractiunilor, cat si investigatorului pentru descoperirea lor. Exista, practic, o perpetua lupta intre cunostintele investigatorului si cele ale infractorului, intre cine este mai pregatit, mai la curent, mai actualizat cu noile descoperiri tehnice.

Pentru a fi eficient, investigatorul trebuie sa reuseasca sa se situeze peste abilitatile de care dispune persoana cercetata, sa ii cunoasca si sa ii speculeze slabiciunile, sa se afle intr-o continua evolutie profesionala, actualizare a cunostintelor, sa participe la formari profesionale, sa cunoasca metodele de operare, sa coopereze cu personal competent din alte domenii, din alte state pentru a impartasi experiente profesionale, pentru a partaja informatii si eforturi. Dezvoltarea normala a unei economii moderne este insa permanent amenintata de cantitatea si calitatea actelor si faptelor ilicite si criminale care sunt comise, iar institutiile publice sunt acelea care au raspunderea asigurarii ordinii competitionale pe piata bunurilor si serviciilor, sa asigure transparenta capitalurilor si a muncii, sa asigure eficienta si eficacitatea justitiei pentru

apararea drepturilor si rezolvarea conflictelor.

Bibliografie:

G. Gindicelli-Delage, Droit penal des affaires, Dalloz, 1996

Costica Voicu, Florin Sandu, Alexandru Boroi si Ioan Molnar, Drept penal al afacerilor, Ed.

Rosetti, Buc., 2002

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 591 cuvinte
Nr caractere:
9 182 caractere
Marime:
19.44 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Data publicare:
22.05.2019
Structură de fișiere:
  • Caracteristici ale criminalitatii din domeniul afacerilor.docx
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea "Danubius" din Galati
Materie:
Dreptul penal al afacerilor
An de studiu:
I
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
INTRODUCERE Noua civilizatie informatica se bazeaza pe disponibilitatea si accesibilitatea...
Caracteristici generale privind ordinea publica Potrivit art. 1. alin. (3) al Constitutiei Rep....
Marile transformari ce au avut loc in 1989, in Romania si in celelalte tari foste comuniste, au...
Criminalitatea, ca fenomen social, a aparut odata cu structurarea primelor comunitati umane...
Introducere Amplificarea si diversificarea fenomenului infractional, dobandirea unui caracter tot...
Sus!