Caracteristici ale criminalității din domeniul afacerilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ca fenomen juridic, criminalitatea „cuprinde ansamblul comportamentelor umane considerate infracțiuni, încriminate și sancționate ca atare, în anumite condiții, în cadrul unui sistem (subsistem) de drept penal, determinat concret geoistoric”.

Infracțiunea este un eveniment, iar criminalitatea constituie un fenomen social de masă care manifestă o anumită regularitate sau stabilitate a frecvențelor.

Criminalitatea, fiind astfel legată de societate, a existat și va exista întotdeauna, motiv pentru care „este o utopie a ne gândi la stârpirea absolută a criminalității,tot ceea ce putem face este ca s-o reducem și s-o îmblânzim”.

În opinia mea, criminalitatea economică reprezintă un abuz de încredere, speculând buna-credință a participanților la viața economică, credibilitatea și stabilitatea aparentă a circuitului financiar, comercial, bancar, al documentelor etc

Prejudiciile cauzate de această formă de infracționalitate nu sunt numai patrimoniale, ci și nepatrimoniale: scăderea încrederii în forța statului de a consolida bugete, de a gestiona banii publici, de a asigura un circuit economico-financiar stabil, de a asigura respectarea principiilor precum: egalitatea în fața legii, echitatea, justețea actului comercial etc.

Paradoxal, criminalitatea în domeniul afacerilor are la bază deopotrivă evoluția tehnologică fulminantă, în expansiune continuă, și trăsături umane vechi de când lumea: lăcomia, dorința de putere, de faimă, atașamentul de valori materiale (bani, bunuri) de lux, orgoliul etc. Infractorul din acest domeniu este, de regulă, o persoană bine cotată profesional, beneficiind de o poziție socială de invidiat, integrat în societate, de cele mai multe ori dotat cu o inteligență aparte, cunoscător al noilor tehnologii și al psihologiei umane.

În acest context, investigarea criminalității din domeniul afacerilor trebuie să se desfășoare ținând cont de caracteristicile acestui tip de criminalitate, așa-numita criminalitate a gulerelor albe.

Lupta împotriva criminalității reprezintă un domeniu atât de vast și de complex încât, pe măsură ce îl studiezi, realizezi cât de greu este să cuprinzi, într-o singură lucrare, esențialul eforturilor de combatere, investigare și sancționare a faptelor penale circumscrise infracționalității din domeniul afacerilor. Complexitatea luptei împotriva criminalității economico-financiare este determinată de chiar complexitatea fenomenului infracțional. În prezent, infractorii nu mai apelează numai la mijloacele violente de acțiune, de genul violenței, intimidării și terorismului, ci și la cele mai pacifiste metode, precum corupția, spălarea banilor etc.

Tehnologia avansată servește atât infractorului pentru săvârșirea infracțiunilor, cât și investigatorului pentru descoperirea lor. Există, practic, o perpetuă luptă între cunoștințele investigatorului și cele ale infractorului, între cine este mai pregătit, mai la curent, mai actualizat cu noile descoperiri tehnice.

Pentru a fi eficient, investigatorul trebuie să reușească să se situeze peste abilitățile de care dispune persoana cercetată, să îi cunoască și să îi speculeze slăbiciunile, să se afle într-o continuă evoluție profesională, actualizare a cunoștințelor, să participe la formări profesionale, să cunoască metodele de operare, să coopereze cu personal competent din alte domenii, din alte state pentru a împărtăși experiențe profesionale, pentru a partaja informații și eforturi. Dezvoltarea normală a unei economii moderne este însă permanent amenințată de cantitatea și calitatea actelor și faptelor ilicite și criminale care sunt comise, iar instituțiile publice sunt acelea care au răspunderea asigurării ordinii competiționale pe piața bunurilor și serviciilor, să asigure transparența capitalurilor și a muncii, să asigure eficiența și eficacitatea justiției pentru

apărarea drepturilor și rezolvarea conflictelor.

Bibliografie:

G. Gindicelli-Delage, Droit pénal des affaires, Dalloz, 1996

Costică Voicu, Florin Sandu, Alexandru Boroi și Ioan Molnar, Drept penal al afacerilor, Ed.

Rosetti, Buc., 2002

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracteristici ale criminalitatii din domeniul afacerilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 591 cuvinte
Nr caractere:
9 182 caractere
Marime:
19.44KB (arhivat)
Publicat de:
Andreea V.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea "Danubius" din Galati
Materie:
Drept
An de studiu:
I
Nota primită:
Nota 9
Sus!