Bugetele instituțiilor publice financiar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cuvantul "buget" provine din vechea limba franceza, unde cuvinte ca "bouge", "bougette" desemnau o punga din piele sau o punga de bani. Termenul a fost preluat in Anglia, in perioada cuceririlor normande si, de acolo, s-a raspandit in toata lumea,cu semnificatia lui financiara.

Bugetul este definit ca actul de stabilitate si autorizare a veniturilor si cheltuielilor anuale a statului,bugetul de stat este si un "procedeu tehnico-financiar de fixare si coordonare a veniturilor si cheltuielilor din fiecare an," de asemenea el este un act e conducere a gestiunii financiare a statului. Asemenea definitii ale bugetului au in vedere aspectul juridic al acestuia, caracterul de act legal prin care se prevede incasarea veniturilor de catre stat si se autorizeaza finantarea cheltuielilor sale.

Asadar, sub aspect juridic, bugetul reprezinta un act prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului. Acest mod de definire pune in evidenta necesitatea aprobarii parlamentare a indicatorilor bugetari, motiv pentru care bugetul de stat are un caracter obligatoriu, totodata avand si un caracter de previziune a resurselor publice si a modului de utilizare a acestora. Desigur, continutul legii bugetului de stat reflecta conceptiile politice, economice si sociale specifice fiecarei perioade si implicit interesele grupurilor politice care exercita puterea.

Notiunea de buget are totusi, in primul rand, o semnificatie de natura economica, aceasta constand in desemnarea proceselor si tehnicilor de mobilizare a resurselor bugetare, precum si de utilizare a acestora sub forma cheltuielilor bugetare. Din acest punct de vedere, bugetul se contureaza ca o categorie economica prin care se exprima procese, tehnici si relatii de mobilizare a unei parti din P. I. B. la dispozitia statului si de repartizare a resurselor respective pe destinatii corespunzatoare nevoilor sale.

Abordarea economica a conceptului de buget evidentiaza corelatiile macroeconomice si, in special, legatura cu nivelul si evolutia produsului intern brut, exprimand relatiile economice in forma baneasca ce iau nastere in procesul constituirii si distribuirii fondului bugetar, in conformitate cu obiectivele de politica economica si sociala ale perioadei respective.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bugetele Institutiilor Publice Financiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 766 cuvinte
Nr caractere:
10 532 caractere
Marime:
16.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
resurse bugetare, macroeconomie, evidente
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Drept
Sus!