Societățile comerciale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Societatile comerciale au origini stravechi, ele isI trag geneza din indepartata antichitate, primele norme juridice care au reglementat instituthia juridical a societathilor intr-o forma rudimentara dar adecvata modului de productie sclavagist fiind echitate acum patru mii de ani.

Pe masura ce societatea omeneasca s-a dezvoltat, iar nevoile economice si sociale au crescut, oamenii si-au dat seama ca energiile individuale, oricat de mari ar fi ele, nu mai erau suficiente pentru satisfacerea acestor nevoi. O actiune individuala indiferent de marimea resurselor de munca si financiare ale intreprinzatorului, nu mai poate face fata unor activitati economice de amploare. In aceste conditii s-a nascuticeea cooperarii intre mai multi intreprinzatori, care sa realizeze impreuna astfel de activitati. Aceasta idee si-a gasit expresia, pe planul dreptului. In conceptul de societate comerciala, care implica asocierea a doua sau a mai multor persoane cu punerea in comun a unor resurse in vederea desfasurarii unei activitati economice si impartirea beneficiilor rezultate. Pentru asi implini rolul sau economic, societatea comerciala a fost conceputa ca un organism autonom, caruia legea i-a conferit personalitate juridica.

La inceput au aparut colectivitati restranse, formate din cateva persoane, care puneau in comun bunurile si priceperea lor, in vederea realizarii unei afaceri. Mai tarziu prin perfectionarea tehnicii juridice au aparut colectivitati mult mai mari cu sute sau chiar mii de persoane necunoscute intre ele care prin capitalurile lor contribuiau la realizarea unor mari afaceri. Asemenea grupari de persoane si capitaluri au facut posibile marile realizari ale veacului al XX-lea cum sunt: Canalul de Suez, Canalul Panama, etc.

Societatile comerciale au contribuit la dezvoltarea masinismului si camunicatiilor care au permis extinderea pietelor cu toate consecintele benefice asupra civilizatiei moderne.

In dreptul roman, in perioada antica, societatea era de mai multe feluri:

-societatea tuturor bunurilor prezentate si viitoare ale asociatilor (societas omnium bonorum);

-societatea care are ca obirct un singur lucru (societas unius rei);

-socitatea a carui bun il formau veniturile (societas questus);

Acestea erau lipsite de personalitate juridica.

In perioada evului mediu, mai exact in sec. al XII-lea in republicile italiene Geneva, Florenta si Vvenetia, comertul terestru si maritim au cunoscut o mare inflorire. Comerciantii foloseau contractul de commenda, in temeiul caruia o persoana numita commendator incredinteaza unei alte persoane numite tractor o suma de bani ori o cantitate de marfuri pentru a face comert cu alte tari iar beneficiile sa fie impartite intre ei. In Franta a fost folosit sub numele de contract de command. Pentru prima data, prin ordonanta lui Ludovic al XIV-lea privind comertul terestru din 1673 apare denumirea de societate in comandita. In sec. al XVII-lea apar primele societati pe actiuni, fiind rezultat al expansiunilor coloniale ale multor tari ca: Olanda, Anglia si Franta. Riscurile asociatilor erau limitate la contributiile lor la formarea patrimoniului companiei.

In perioada moderna prima reglementare sistematica si cuprinzatoare a societatilor comerciale a reprezinta Codul Comercial francez din 1807, continand dispozitii privind formele de societate existente in activitatea comerciala si anume: societatea sub nume de societe generale fiind consacrata sub numele de societate in nume colectiv; societatea in comandita si societatea anonima (cu cele doua forme: societatea pe actiuni si societatea in comandita pe actiuni).

In cursul secolelor al XIX-lea si al XX-lea, societatile comerciale au cunoscut o mare dezvoltare. La sfarsitul secolului al XX-lea nevoile practicii comerciale au impus crearea unei forme noi de societate comerciala si anume societatea cu raspundere limitata, fiind reglementata, pentru prima oara in Germania in 1892, unde a fost preluata si reglementata in Franta in 1925 si apoi in alte tari.

Clasificarea societatilor comerciale se face dupa urmatoarele criterii:

1.dupa calitatile membrilor asociati avem:

societati comerciale de persoane se constituie la baza legaturilor personalesau se afla in anumite relatii afective (de rudenie, prietenie, etc.).

sunt societati comerciale de persoane: societati in nume colectiv si societati in comandita simpla.

Societati comerciale de capitaluri se infiinteaza exlusiv in considerarea capitalului adus ca aport la societate si nu a calitatilor personale ale membrilor asociati.

Societate cu raspundere limitata imprumuta particularitati si de la societatile comerciale de persoane si de la societatile de capitaluri (raspunderea membrilor asociati este limitata la aportul adus la constituire).

2.dupa intintinderearaspunderii juridice a asociatolor pentru datoriile sociale avem:

-societati comerciale cu raspundere limitata;

-societati comerciale cu raspundere nelimitata;

In cadrul societatilor comerciale cu raspundere limitata membrii asociati raspund pentru datoriile sociale numai in limita aportului adus la constituirea societatii comerciale. Din aceasta categorie fac parte: societati comerciale cu raspundere limitata, societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni.

In cadrul societatilor comerciale cu raspundere limitata membrii asociati poarta raspundere nelimitata si solidara pentru datoriile sociale, membrii asociati raspund nelimitat si solidar. Raspundere solidara este o exceptie de la regula privind divizibilitatea drepturilor si obligatiilor in cazul pluritatii de subiecti activi sau pasivi.

Raspunderea nelimitata este raspunderea care depasind limitele aportului la

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatile comerciale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 856 cuvinte
Nr caractere:
10 041 caractere
Marime:
12.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
comert, institutii, drept comercial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!