Persoana fizică comerciant

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Conceptia obiectiva si subiectiva

Determinarea calitatii de comerciant se face pe baza celor doua sisteme: obiectiv si subiectiv.

in conceptia obiectiva, principalul element care determina calitatea de comerciant este natura faptelor (actelor) pe care le savarseste acel comerciant. Codul comercial prevede ca: ,,Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avand comertul ca profesiune obisnuita si societatile comerciale" (art.7). Deci, au calitatea de comerciant persoanele fizice care savarsesc fapte de comert ca profesiune obisnuita (comerciantii individuali), precum si persoanele juridice, adica societatile comerciale (comerciantii colectivi).

Potrivit conceptiei subiective (specifica dreptului german), o persoana fizica este comerciant daca exercita cu titlu de profesie o activitate de comert si are numele sau firma inregistrate in Registrul Comertului.

2. Conditiile impuse comerciantului - persoana fizica

Persoana fizica dobandeste calitatea de comerciant daca indeplineste in mod cumulativ mai multe conditii.

A) sa savarseasca fapte de comert obiective;

B) savarsirea de faptelor de comert obiective sa aiba caracter de profesiune

A) Savarsirea de fapte de comert obiective din cele prevazute in art. 3 din Codul Comercial.

Aceasta conditie reflecta conceptia obiectiva a Codului commercial si rezulta din prevederile art.7, potrivit caruia sunt comercianti aceia care fac fapte de comert obiective Prin urmare necomerciantul care participa la un raport juridic de natura comerciala insa actul sau operatiunea are pentru el natura civila, nu dobandeste prin aceasta participare calitatea de comerciant. Calitatea de comerciant se dobandeste prin savarsirea de fapte de comert obiective, numai daca actele sau operatiunile savarsite sunt fapte de comert obiective pentru persona care le savarseste.in consecinta, o persoana care savarseste fapte de comert unilaterale sau mixte nu devine comerciant, daca pentru ea actele juridice incheiate au caracter civil.

Savarsirea faptelor de comert obiective trebuie sa fie efectiva, adica sa depaseasca stadiul mental, de intentie sau stadiul de declaratie publica neurmata de executare. Astfel, o persoana o persoana fizica cere oficiului registrului comertului sa-l inregistreze ca fiind comerciant persoana fizica. Simpla inregistrare nu-i confera calitatea de comerciant daca nu este urmata in mod efectiv de savarsirea de fapte de comert obiective Cerificatul de inregistrare eliberat de oficiul registrului comertului creeaza numai prezumtia ca respective persoana fizica are calitatea de comerciant iar o astfel de prezumtie poate fi rasturnata printr-o proba contrara.

Asa cum am aratat faptele de comert trebuie sa aiba un caracter ilicit. Persoana fizica care savarseste acte acte si operatiuni care au caracteristicile unei fapte de comert, dar nu sunt licite, nu dobandeste calitatea de comerciant ci devine dupa caz contravenient sau infractor.

B) Savarsirea faptelor de comert obictive sa aiba caracter de profesiune.

Nu este suficienta savarsirea de fapte de comert pentru a deveni comerciant, chiar in mod obisnuit, ci trebuie, in plus, ca ele sa fie savarsite cu titlu professional, adica ca o ocupatie serioasa, continua, de natura sa produca beneficii care sa permita usurarea rezolvarii nevoilor traiului respectivei persoanei. Savarsirea faptelor de comert are caracter profesional cand aceasta constituie o ocupatie, o indeletnicire permanent ape care o exercita o anumita persoana Cum profesiunea nu este numai o functie sociala, ci si un mijloc de satisfacere a unor interese proprii, savarsirea faptelor de comert reprezinta si un izvor permanent pentru obtinerea resurselor, sau o parte din ele, necesare existentei. Deci, savarsirea faptelor de comert cu caracter profesional se face in scopul obtinerii unui profit (finis mercatorum est

Bibliografie:

1.ST.D. CARPENARU - ,,Drept Comercial", ed. All Beck, Bucuresti, 2004

2.I.L. GEORGESCU - - Drept Comercial Roman' ed. All Beck, Bucuresti 2002

Surse internet

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Persoana fizica comerciant.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
23 cuvinte
Nr caractere:
149 caractere
Marime:
13.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
comercianti, persoana fizica
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!