Dovada calității de comerciant

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Definitia Comerciantului

Conform articolelor 7-9 Cod Comercial, sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita,si societatile comerciale. Statul, judetul si comuna nu pot avea calitatea de comercianti. Orice persoana care intr-un chip accidental face o operatiune de comert, nu poate fi considerata ca comerciant, ea este insa supusa legilor si jurisdictiunii comerciale pentru toate contestatiunile ce se pot ridica din aceasta operatiune.

2.Dovada calitatii de Comerciant - persoana fizica

inainte de a prezenta conditiile diferite in care se poate face dovada calitatii de comerciant, sunt necesare cateva precizari prealabile. Astfel, unii autori mentioneaza faptul ca problema existentei sau nu a calitatii de comerciant se poate pune doar in cazul unui litigiu, caz in care, potrivit legii, sarcina aducerii de probe revine doar partii care formuleaza anumite pretentii. Astfel, dovada calitatii de comerciant vine nu din partea paratului ci tocmai din partea celui care invoca sau neaga calitatea de comerciant a unei persoane fizice sau a unei societati comerciale. Pentru ca o atare dovada sa poata fi adusa in instanta, partea care formuleaza anumite pretentii, conform art.46 Cod Comercial, se poate folosi de orice mijloc de proba. in acest sens, o decizie a Curtii de casatie (dec. Nr 678/1944) declara urmatoarele ,,Calitatea de comerciant poate fi dovedita cu orice mijloace de proba, inclusiv martori si prezumtii"

Avand in vedere faptul ca un comerciant poate fi atat persoana fizica, cat si persoana juridica, dovada calitatii sale se face in conditii diferite.

Astfel, in cazul persoanei fizice, calitatea de comerciant se dobandeste prin savarsirea actelor de comert, obiective, cu caracter profesional. Din aceasta premisa, rezulta ca dovada calitatii sale de comerciant se poate proba numai prin prezentarea unor dovezi din care sa rezulte ca persoana in cauza a savarsit efectiv, una sau mai multe fapte de comert, ca profesiune obisnuita si in nume propriu. Calitatea de comerciant nu se considera probata cu dovezi privind existenta autorizatiei administrative de exercitare a comertului sau inmatricularea in registrul comertului, toate aceste elemente fiind simple prezumtii ce pot fi combatute cu proba contrara.

Ele pot fi folosite numai impreuna cu alte mijloace de proba din care sa rezulte exercitiul efectiv al comertului de catre persoana in cauza. Deoarece proba calitatii de comerciant e o hotarare judecatoreasca, ea are efect relativ si nu poate fi invocata in alt litigiu.

3.Dovada calitatii de comerciant - persoana juridica

in cazul societatii comerciale, calitatea de comerciant se dobandeste prin insasi constituirea societatii. Astfel, calitatea de comerciant se poate proba prin dovedirea constituirii societatii, in conditiile prevazute de lege. De exemplu, copia certificata de pe inregistrarea in registrul comertului a societatii comerciale, asa cum prevede art.4 din legea 26/1990.

O modalitate similara de dovedire a calitatii de comerciant a persoanei juridice, se poate folosi si in cazul regiilor autonome.

Bibliografie:

1.ST.D. CARPENARU - ,,Drept Comercial", ed. All Beck, Bucuresti, 2004

2.V. DAGHIE, R. OPREA, D. MIHaILa - ,,Drept Comercial", ed. National, Bucuresti, 2001.

3.V. PaTULEA - ,,Practica juridica adnotata", ed. AllBeck, Bucuresti, 2000

4.http://www.dsclex.ro/coduri/ccom1.htm

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dovada calitatii de comerciant.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
678 cuvinte
Nr caractere:
3 485 caractere
Marime:
10.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
comerciant, dovada
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
An de studiu:
II
Sus!