Contractul de leasing

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contractul de leasing este operatiunea prin care o persoana, finantatorul, cumpara unele lucruri de la un furnizor pentru a le inchiria unei alte persoane, utilizatorul.

in dreptul roman operatiunile de leasing sunt reglementate prin Ordonanta de Guvern nr.51/1997, aprobata prin legea nr.90/1998 si modificata prin legea nr. 553/2004.

Termenul de ,,leasing" provine de la verbul ,,to lease" din limba engleza care inseamna a ,,inchiria". Etimologia cuvantului ,,lease" este de origine franceza, provenind din mai vechiul ,,lais"derivat al verbului ,,laisser" (a lasa altuia), care isi are sorgintea in latinescul ,,laxare".

Interesul practic al leasingului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii; prin aceasta leasingul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei. De aceea leasingul, ca tehnica de finantare, vizeaza in primul rand intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, asigurand progresul tehnic.

Leasingul reprezinta o forma de inchiriere a masinilor, a utilajelor, a mijloacelor de transport si a altor bunuri mobiliare sau imobiliare, practicate de regula de catre societatile financiare care le cumpara de la producatori si apoi le inchiriaza pe o perioada determinata beneficiarilor, contra unei chirii dinainte calculate.

Ca tehnica moderna de creditare pe termen mediu si lung reprezinta o operatie bazata disjungerea (lat. disjungere " a separa"), in plan juridic, intre dreptul de proprietate si cel de folosinta, acordandu-i-se acestuia din urma o consideratie deosebita deoarece randamentul asteptat de la un bun are mai multa valoare decat dreptul abstract de proprietate. Pe plan fiscal se face distinctia intre amortismente (stingere treptata a unei datorii, a unei rente) si ratele chiriei, iar pe plan economic intre capital si produsele sale.

in contractul de leasing intervin:

- finantatorul operatiunii, care cumpara bunul sau creditorul;

- furnizorul, care poate fin vanzatorul, producatorul, constructorul, fabricantul sau exportatorul bunului;

- utilizatorul, adica locatorul, clientul solicitator sau beneficiarul bunului.

Pozitia fiecarei parti este bine precizata: finantatorul se ocupa de problemele financiare, utilizatorul de problemele tehnice, furnizorul intretine relatii cu ambii parteneri.

Elemente definitorii ale operatiunii de leasing sunt urmatoarele:

- cumpararea de catre o societate specializata, in vederea inchirierii, a unor bunuri in conformitate cu necesitatile unui utilizator;

- inchirierea bunurilor utilizatorului, pe o anumita perioada in schimbul undei redevente locative;

- folosirea bunurilor de catre utilizator numai in scopuri profesionale, potrivit obiectului de activitate;

- posibilitatea utilizatorului, la implinirea termenului stipulat, de a cumpara bunurile inchiriate in schimbul platii unui pret rezidual convenit, de a reinnoi locatiunea ori de a restitui lucrul societatii de leasing.

Leasing vs. Cumparare

Cand vrei sa achizitionezi un automobil intrebarea care apare mereu e daca finantarea masinii sa fie prin leasing sau creditare si de ce nu chiar cu banii jos, asta dupa posibilitati.

Fiecare optiune are avantajele si dezavantajele ei, deci nu exista un raspuns general valabil. Totul trebuie nuantat in functie de nevoile si situatia ta financiara. Totusi inainte de a decide care optiune este mai buna pentru noi ca beneficiari, trebuie sa intelegem particularitatile fiecarei alternative si sa le comparam dupa posibilitatile bugetului si nevoi.

Doar atunci suntem in masura sa decidem daca e mai bine sa achizitionam prin leasing acel bun sau prin alte modalitati de finantare.

in opinia mea pentru o persoana fizica este mai avantajos sa faca un credit auto in vederea dobandirii bunului respectiv, decat prin leasing. in primul rand pe timpul contractului de leasing s-ar putea sa nu ne mai folosim de acel bun, lucru foarte nerentabil intrucat noi ca beneficiari platim ratele indiferent.

Din punctul de vedere al Finantatorului leasingul este un credit pe termen mediu si lung, garantat de un drept de proprietate.

Din punctul de vedere al beneficiarului (firmelor, companiilor), leasingul constituie o forma de creditare in cadrul careia sumele necesare achizitionarii bunului se obtin din exploatarea acestuia iar rambursarea lui se face esalonat sub forma ratelor de leasing si in final al pretului rezidual. Creditul obtinut este insa sub forma de echipamente si nu baneasca. Acest lucru nu poate fi realizat decat de firme deoarece numai ele obtin profit din exploatarea acelui bun fapt care duce la amortizarea investitiei.

De aici distingem ca beneficiarul de leasing este de doua categorii: firma si persoana fizica. Avantajos in cazul de fata fiind doar pentru prima categorie.

Un alt dezavantaj il constituie de aceasta data pentru ambele categorii de beneficiari faptul ca Utilizatorul nu are drept de proprietate asupra bunului cum ar avea in cazul unui credit. Din punct de vedere legal Finantatorul ramane proprietar exclusiv al bunului pe toata durata contractului cum este stipulat si in Contractul de Leasing Financiar incheiat intre BRD SOGELEASE S.R.L. (Finantatorul) si HIDROCONSTRUCtIA SA BUCURESTI SUCURSALA SIRET (Utilizatorul) si S.C. MARCOM RMC 1994 S.R.L. (Furnizorul) care au convenit faptul ca Finantatorul

Bibliografie:

MARIA HARBADA "DREPT ECONOMIC", Editura UAIC

M. ANDREICA , Leasingul-cale de finantare a I.M.M.-urilor, Editura Crimm, Bucuresti 1997

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de leasing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 497 cuvinte
Nr caractere:
7 725 caractere
Marime:
12.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
leasing, contracte, firma
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!