Clasificarea societăților comerciale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In literatura juridica societatile comerciale se clasifica dupa urmatoarele criterii mai frecvent intalnite:

a)calitatile personale ale membrilor asociati;

b)intinderea raspunderii juridice a asociatilor;

c)structura capitalului;

d)forma juridica a societatilor comerciale;

a)Dupa calitatile personale ale membrilor asociati, se disting:

- Societatile comerciale de persone se constituie in baza legaturilor personale existente intre asociati, a insusirilor profesionale ale acestora.Ele se considera "societati inchise" pentru ca membrilor asociati nu le sunt indiferente calitatile persoanei care ulterior constituirii, ar dori sa devina asociati. De asemenea legea stabileste reguli restrictive privind retragerea din societatile de persoane.

- Societatile comerciale de capitaluri se infiinteaza exclusiv in considerarea capitalului adus ca aport la societate si nu a calitatilor personale ale membrilor asociati.Ele se considera ca fiind "societati deschise" : orice persoana are posibilitatea sa devina membru asociat, daca aduce la societate capitalul stabilit.Din aceasta categorie fac parte societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni.

- Societatea cu raspundere limitata imprumuta particularitati si de la societatile comerciale si de la societati de capitaluri (raspunderea membrilor asociati este limitata la aportul adus la constituire).

b)Dupa intinderea raspunderii juridice a asociatilor pentru datoriile sociale(datoriile contractate la creditorii societatii comerciale), societatile comerciale se clasifica in:

societatile comerciale cu raspundere limitata

societati comerciale cu raspundere nelimitata.

In cadrul societatilor comerciale cu raspundere limitata, membrii asociati raspund pentru datoriile sociale numai in limita aportului adus la constituirea societatii comerciale.Propriul patrimoniu nu este afectat de neonorarea datoriilor sociale. Din aceasta categorie fac parte societatile cu raspundere limitata, societatile pe actiuni si societatile in comandita pe actiuni.

In cadrul societatilor comerciale cu raspundere nelimitata, membrii asociati poarta raspundere nelimitata si solidara pentru datoriile sociale. La aceste societati comerciale, membrii asociati raspund solidar si nelimitat numai daca societatea nu este in masura sa onoreze datoriile sociale.

Raspundere solidara este o exceptie de la regula privind divizibilitatea drepturilor si obligatiilor in cazul pluritatii de subiecti activi sau pasivi: potrivit legii oricare creditor poate pretinde numai partea sa de creanta, oricare debitor este obligat numai la partea sa din datorie. In cazul raspunderii solidare, creditorul (oricare din ei) poate cere plata in intregime a datoriei de la oricare debitor sau oricare din debitori este tinut sa execute intreaga prestatie ce se cuvine creditorului. Debitorul care face plata prin actiune in regres poate recupera suma platita de la ceilalti debitori, astfel incat fiecare debitor sa contribuie la plata in raport de contributia proprie.

Aceasta forma de raspundere o intalnim la sociatatea cu nume colectiv si in comadita simpla (numa in cazul asociatilor comanditati).

Sub aspectul raspunderii membrilor asociati, o situatie intermediara exista la societatea in comandita simpla si la societatea in comadita pe actiuni. In cadrul acestor societati comerciale exista doua categorii de membrii asociati: asociatii comanditati si asociatii comanditari(finanteaza; imprumutator in comandita.).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clasificarea societatilor comerciale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 057 cuvinte
Nr caractere:
6 755 caractere
Marime:
13.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
comert, societati, asociatii
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!